Butikker i vejkanten tvinges til at sælge nikotinmedicin

Butikker, der sælger cigaretter og e-cigaretter, skal også sælge nikotinmedicin. Dette blev for nylig besluttet af New Jersey State Assembly. Ifølge mediekanalen Vaping360 risikerer vejp-shoppere at få en bøde, hvis de ikke har nikotintyggegummi eller nikotinplastre på hylderne.

I over et år har e-cigaretter uden tobakssmag været forbudt i Danmark. Staten New Jersey. Forbuddet har ført til, at mange butikker er lukket eller har ændret fokus. For de få tilbageværende vejp-shops vil der snart gælde nye regler. Staten besluttede for nylig, at alle butikker, der sælger enten cigaretter eller e-cigaretter, også skal tilbyde nikotinerstatningsterapi.

Risiko for bøder

Beslutningen betyder, at alle vejp-shops i staten også skal vise information om forskellige nikotinpræparater og henvise kunderne til en lokal rygestopservice. Butikker, der kun sælger cigarer, er undtaget, skriver Vaping360.

Som en del af tvangen kræver myndighederne også, at butikkerne har et lager af produkter som nikotintyggegummi eller lignende. Hvis lageret er udsolgt, skal ejerne fylde det op inden for 14 dage eller risikere en bøde på 2.500 SEK.

E-cigaretter er mere effektive

Ifølge flere randomiserede undersøgelser E-cigaretter dobbelt så effektive i rygestop sammenlignet med traditionelle nikotinpræparater. Selv uden for kliniske sammenhænge viser statistiske undersøgelser, at Rygere, der bruger e-cigaretter dagligt, holder op med at ryge i langt højere grad end dem, der ikke bruger e-cigaretter. I Storbritannien er andelen af rygere, der bruger nikotinerstatningsterapi til at holde op med at ryge er halveret, siden e-cigaretterne blev populære.

"Der er ingen undersøgelser, der viser, at nikotinerstatningsterapi er effektiv til at holde op med at ryge vejpa. Men der er masser af anekdotiske beviser for, at en stor del af kunderne i vejp-butikkerne allerede har prøvet nikotinerstatningsterapi for at holde op med at ryge, men uden held. Det var før, de opdagede vejpning", skriver de. Jim MacDonald i Vaping360.

Konkurrerende produkter

Mange vejp-forhandlere anser nikotinpræparater for at være et konkurrerende produkt på markedet. De kan sælges i håndkøb, men er undtaget fra reklameforbud og klassificeres som lægemidler. En svensk forhandler, der sælger nikotinmedicin, er Cigge.se. Men salget er dårligt og vil sandsynligvis ophøre, ifølge Victor Bryn-JensenHR-chef hos Cigge.

"Vi har det stadig til en vis grad. De sælger ikke meget. Lægemiddelstyrelsen er ikke sjov at have med at gøre. De vil have rapporter om det nøjagtige salg hver måned, selv om vi ikke har solgt en eneste pakke. Det er ret tidskrævende og ikke besværet værd," siger han.

"Lyder absurd"

Viktor Bryn-Jensensom også er formand for Electronic Cigarette Industry Association, finder New Jersey-politikernes ræsonnement mærkeligt.

"Nikotinmedicin er selvfølgelig en af mulighederne for rygere, der ønsker at holde op. Ligesom e-cigaretter eller snus. Vi syntes, det var et godt produkt at tilbyde kunderne. Men at tvinge butikkerne? Det svarer til at tvinge en vejpshop til at sælge cigaretter, bare fordi de sælger e-cigaretter. Det lyder absurd." siger han til Vejpkollen.

Kilder til denne artikel:
New Jersey vil tvinge dampbutikker til at føre nikotintyggegummi

Cochrane Reviews: Kan elektroniske cigaretter hjælpe folk med at stoppe med at ryge, og har de nogen uønskede virkninger, når de bruges til dette formål?

New Nicotine Alliance UK: PHE-data: 52% fald i antallet af rygestopbrugere, der bruger traditionelle NRT'er gennem NHS-tjenester - et rekordlavt niveauKan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREONSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *