INNCO: "Forbud mod e-cigaretter hindrer bæredygtig udvikling"

WHO er nødt til at revurdere sin tilgang til e-cigaretter og andre skadesreducerende produkter. Det mener organisationen INNCO, som nu lancerer en international kampagne.
"Rygere bør have ret til og en realistisk mulighed for at vælge mindre skadelige alternativer til cigaretter. Det er en menneskeret," skriver INNCO.

I februar lækkede oplysninger om, at WHO-arbejdsgruppen Verdenssundhedsorganisationen planlægger at foreslå strengere restriktioner for e-cigaretter og alternative nikotinprodukter. Nu frygter mange organisationer, at WHO's hårde linje vil påvirke brugere og rygere over hele verden. Især lavindkomstlande, hvor der ikke findes et struktureret system til at hjælpe rygere med at holde op.

"Den foreslår forsimplede løsninger på et komplekst problem. At forbyde elektroniske cigaretter og lignende produkter er et sløvt instrument til at håndtere et problem, der kræver pragmatisme og nuanceret tænkning. At forbyde skadesreducerende alternativer hindrer bæredygtig udvikling og gør kampen mod rygning vanskeligere." skriver INNCO, International Network of Nicotine Consumer Organisations.

Mener, at forbud er skadelige

Flere lande har helt forbudt salg af e-cigaretter, mens andre forbyder smagsstoffer i e-væske. Ifølge INNCO betyder det, at rygere i sidste ende har to muligheder: at stoppe med at bruge nikotin eller at dø.

"Forbudsmentaliteten er forældet, urealistisk og destruktiv. Den risikerer at drive tidligere rygere, som bruger skadesreducerende alternativer, tilbage til cigaretterne. Den åbner op for sorte markeder, som ikke kan reguleres. Samtidig mister vi en innovativ løsning, der kan redde millioner af liv," skriver INNCO.

E-cigaretter er effektive til rygestop

Som Vejpkollen Som tidligere rapporteret er WHO's tilgang til e-cigaretter blevet stærkt kritiseret. af både sundhedspersonale og forskere inden for tobak og afhængighed. Ifølge Det britiske folkesundhedsagentur vejpning kan reducere skader forårsaget af rygning med mindst 95 procent. Og ifølge agenturets seneste rapport E-cigaretter er den mest effektive måde for at reducere tobaksrygning.

"Undersøgelser fra lokale rygestopcentre viste, at vejpning var øverst på listen over vellykkede rygestopforsøg. Mellem 60 og 75 procent af de rygere, der brugte e-cigaretter med opmuntring, havde succes med at holde op", skriver det britiske folkesundhedsagentur i sin rapport. "Vaping i England - en evidensopdatering 2021"

Kræver mere sikker nikotin

INNCO, der består af forbrugerdrevne organisationer fra hele verden, opfordrer nu både politikere og regeringer til at tage spørgsmålet om skadesreduktion alvorligt. 

"Der er ingen fordele ved at begrænse adgangen til mere sikre nikotinprodukter. Det øger kun risikoen for større skader fra tobaksrygning", skriver INNCO.

Indsamling af underskrifter

En af INNCO's medlemsorganisationer, CAPHRAopfordrer nu WHO til at lytte til brugere af alternative nikotinprodukter. Organisationen indsamler også underskrifter til en underskriftsindsamling der skal indsendes til WHO.

"Beslutninger om nye retningslinjer og processen op til dem bør være baseret på gennemsigtighed, sund videnskab og dialog med forbrugerne," siger CAPHRA, som håber at blive hørt af WHO forud for de nye forhandlinger om tobaksregulering i november 2021.

Kilder til denne artikel:
Lad ikke din ret til at vælge alternativer til rygning blive taget fra dig! | #Right2Switch
Nyt INNCO-positionspapir beskriver, hvorfor forbud mod populære alternativer til rygning vil gøre mere skade end gavn


Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *