Færre penge til svenske lobbyorganisationer

Regeringen skærer i støtten til tobaksforebyggelse. Det samlede budget til forebyggelse af tobak, spil og stoffer reduceres fra 196 millioner svenske kroner sidste år til 95,6 millioner svenske kroner i 2021. Det vil bl.a. ramme organisationer, der arbejder mod tobak. Flere kommentatorer kritiserer nu forslaget.

"Hele verden taler om, hvordan man kan reducere byrden på sundhedsvæsenet. Så det er mildest talt mærkeligt, at den svenske regering vælger at prioritere forebyggelse."
Det fortæller repræsentanter for 18 lobbyorganisationer, herunder Tobaksfakta og Non Smoking Generation Foundation, i avisen Alltinget.

Lobbyorganisationer deler 10 millioner

I 2020 tildelte Folkhälsomyndigheten i Sverige i alt 10 millioner euro til ni forskellige tobaksforebyggende organisationer. De mest modtagne Tænketanken Tobaksfakta som fik tildelt lidt over 3 millioner SEK. Næstmest gik til fonden En ikke-rygende generationn, som modtog 2,5 millioner svenske kroner.

Tobaksfakta er en lobbyorganisation, som blandt andet arbejder aktivt imod etableringen af e-cigaretter som et alternativ til analoge cigaretter. Forbud mod smag og eksponering er nogle af organisationens kampagneemner i 2020. I stedet går organisationen ind for Nikotin-medicin til rygestop.

"Vi vil bekæmpe nikotinindustriens myte om, at alle rygere har brug for nye produkter for at holde op med at ryge. I stedet har rygere brug for samfundets støtte til at fjerne cigaretter fra markedet og kvalificeret behandling af deres nikotinafhængighed." Skrev tænketankens grundlægger og formand Göran Boethius i Läkartidningen tidligere på efteråret.

At modtage penge fra andre steder

Hvordan de reducerede bevillinger Konsekvenserne for de enkelte organisationer kendes endnu ikke. Tobaksfakta oplyser på sin hjemmeside, at den også tager imod bidrag fra andre organisationer. fonde og stiftelser til at drive deres forretning.

"Vi mener, at regeringen og parlamentet bør afsætte mindst lige så meget som i den første strategiperiode (2011-2015), hvilket vil sige omkring 265 millioner svenske kroner om året". Organisationerne skriver i parlamentet.


Din mening? Kommenter venligst nedenfor!


Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON
Vigtig undersøgelse af dine nikotinvaner (e-cigaretter og snus) KLIK HER (EU's undersøgelse af nikotinbrugere)


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *