Finland: Hög skatt på nikotinpåsar väntar efter avreglering

Höga skatter, krav på neutrala förpackningar och ett partiellt smakförbud. Så vill Finska regeringen hantera den nyligen legaliserade försäljningen av nikotinpåsar i landet. Men nu varnar Finska konsumenter för bakslag.
”Skatten blir tio gånger högre än i Sverige. Det kommer att leda till lika mycket smuggling som tidigare, med mindre skatteintäkter än man räknar med som följd” skriver organisationen Vapers Finland.

Nikotinpåsar är sedan ett halvår lagliga att sälja i Finland. Nu föreslår Finska regeingen en tuff lagstiftning för att kontrollera handeln. Om förslaget går igenom kommer portionerna att beskattas så priset på en dosa höjs med närmare 50 procent. Dessutom inför regeringen krav på neutrala förpackningar och ett smakförbud som innebär att nikotinpåsar inte får smaka cannabis eller alkohol. Samtidigt begränsar man nikotinhalten till 20 mg/g.

Oväntad legalisering efter valet

Nikotinportioner har, liksom det svenska snuset, blivit en het fråga i Finland sedan valet sommaren 2023. Den förra regeringen ville inte bara förbjuda all import av nikotinpåsar utan även förbjuda de läkemedelsklassade nikotinpåsar som fanns på den öppna marknaden. Men så blev det inte. Den nytillträdda samlingsregeringen valde istället att göra tvärtom: det vita snuset skulle bli lagligt att sälja i alla finska butiker men samtidigt regleras av tobakslagen.

”Skatten blir utformad på samma sätt som för cigaretter. Skillnaden är att det ska vara lägre skatt för nikotinportioner, än för cigaretter och röktobak.” säger regeringens förhandlare Pia Kivimies till tidningen YLE.

Smugglingen minskade

Men trots att skatten ska vara lägre än för cigaretter, får förslaget kritik. Inte minst från användare och grupper som förespråkar bättre tillgång till skademinimerande nikotinprodukter för rökare i Finland. I dagsläget röker 14 procent av den vuxna befolkningen. Bruket av vitt snus har dock ökat stadigt och sedan legaliseringen och smugglingen av snus och nikotinpåsar minskat markant sedan avregleringen.

”Men nu blir skatten tio gången högre än i Sverige, där den mesta smugglingen kommer ifrån. I övriga EU-länder beskattar man inte påsarna alls. Det kommer att kosta mer att köpa en laglig dosa nikotinportioner i affären än att köpa en svensk dosa snus på den svarta marknaden.” konstaterar Vapers Finland, en konsumentförening för e-cigarettanvändare och andra nikotinbrukare i Finland.

Oklart om smakförbud

Förutom beskattningen öppnar förslaget för ett mer omfattande smakförbud, även om det inte uttryckligen står i texten. Smaksättningar av nikotinportioner ska ”per definition inte vara föbjudna”. Samtidigt skriver regeringen att nikotinpåsar varken får smaka cannabis eller alkohol.

”Hälsodepartementet har tidigare uttryckt att intentionen är att smaker som lockar barn inte ska få vara tillåtna. Man har även varit specifik här och sagt att godis, frukt, bär och eftererätter är just sådana smaker. Med en så här motsägelsefull och diffus definiering av specifika smaker i lagen öppnar det för ytterligare föbud i framtiden. Det är inte lämpligt att uttrycka sig så otydligt i en lagtext” skriver Vapers Finland i sitt remissvar.

Risk att svartförsäljning ökar igen

Man konstaterar samtidigt bruket av nikotinpåsarna ökade bland unga, trots att de varit totalförbjudna, inklusive alla smaksättningar, fram till för ett halvår sedan.

”Lagstiftningen i Finland har haft den olyckliga konsekvensen att unga har haft tillgång till produkterna via en svart marknad, medan äldre rökare har haft svårt att få tag på alternativ till cigaretterna. Smuggligen av nikotinpåsar minskade till endast en femdel sedan det blev tillåtet att sälja dem. Olika förbud leder bara till mer smuggling igen och det betyder bättre tillgång för de barn som lockas av produkterna. Samtidigt lockar smakerna även vuxna som använder nikotinportioner för att sluta röka” skriver Vapers Finland.

Liknande utveckling för e-cigg

För e-vätskan som används i vejpprodukter råder sedan länge just ett smakförbud i Finland. Endast så kallade tobakssmaker är tillåtna. Detta har lett till att en stor grupp vejpare i Finland gått över till att blanda egna e-vätskor. Trots ett omfattande förbud, varnar polisen i Finland för en växande svart marknad för e-ciagretter. Detta sedan engångsmodeller blivit populära och blivit en kassako för den organiserade brottsligheten i landet.

Utesluter inte en förändring

Finska regeringen räknar med att få in närmare 50 miljoner Euro årligen med hjälp av skatten på det vita snuset. Det var också ett av de vinnande argumenten bakom legaliseringen. Men enligt Finska regeringen kommen man att följa utveckingen på marknaden noga. Om det visar sig att lagstiftningen får oväntade konsekvenser, som exempelvis lägre skatteintäkter än väntat, vill man kunna agera snabbt.

”Vi är medvetna om riskerna med att beskatta produkterna alltför hårt. Men vi kommer att bevaka saken och göra en ny utvärdering av skattnivåerna om det behövs” säger Pia Kivimies till Finska YLE.

2 Kommentarer om "Finland: Hög skatt på nikotinpåsar väntar efter avreglering"

  1. Nu jävlar är väl måttet nåttt perkelä svensk som skriver därav stavningen Snart får ni inte krypa under kjolen på Er käresta utan tillstånd. EU bestämmer även vinkel på Petternicklas troligen så ! Samma som med bananer. Hälsar en svensk Sverigedemokrat 💪💪💪🇸🇪🇸🇪

  2. Tycker Finland att det är bättre med rök i lungorna än snus som går att spotta ut så får dom väl bekosta långvården med cancer som följd av ökad rökning med fimpar överallt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *