I förbudets Finland: Barn rekryteras för att sälja e-cigaretter

Den svarta marknaden för engångsvejps och andra e-cigaretter växer snabbt i Finland. Trots hård lagstiftning kring smaker och åldersgränser ökar bruket bland unga lavinartat.
“Barn i lågstadiet rekryteras av gängen för att sälja till sina kompisar” rapporterar tidningen YLE. 

I skuggan av både smakförbud och förbud att sälja e-cigaretter online växer en svarta marknaden för e-cigaretter. Och det gäller i synnerhet bland ungdomar under 18 år. I en serie artiklar har tidningen YLE uppmärksammat hur minderåriga skaffar vejpprodukter via sociala medier eller via kompisar i skolan. Bakom försäljningen ligger ofta någon form av organiserad brottslighet, uppger polisen. Hot och våld kring försäljningen förekommer, menar man.
– Utpressningar, rån och hot som sker i samband med handel är de mest obehagliga milda fenomenen. Till exempel kan en ung person bli hotad med misshandel om han inte lämnar över sin egendom, säger Överkonstapel Toni Reinikainen till tidningen YLE.

Många förbud mot e-cigg

Som Vejpkollen tidigare berättat har Finland några av Europas hårdaste lagstiftningar för alternativa nikotinprodukter. E-cigaretter och e-vätska får exempelvis inte smaksättas med annat än tobakssmaker. All e-vätska är beskattad, något som även gäller smaklös e-vätska – det vill säga vätskorna glycerin och propyleneglykol (åtminstone om de saluförs i en butik som även säljer vejpprodukter). Onlineförsäljning förbjuden och de produkter som fortfarande finns på den öppna marknaden är reglerade via åldersgräns (18 år) samt licens för försäljningen. I dagsläget är det få vardagsbutiker som säljer e-cigaretter. Undabtaget är tobaksbolaget Phillip Morris egna e-cigarett, en variant som endast smakar tobak.

Unga vejpar ändå

Lagstiftningen som varit på plats sedan 2018 verkar dock inte ha påverkat bruket av e-cigaretter bland vuxna i någon större omfattning. Den ligger idag, liksom 2018, på närmare en procent. Enligt Finska institutet för hälsa och välfärd har däremot användningen av e-cigaretter bland unga, 14–20-åringar, fördubblats i Finland de senaste två åren. Sex procent av pojkarna och fem procent av flickorna använder e-cigaretter dagligen. Samtidigt har rökningen minskat bland personer i åldern 14–20. Sex procent av pojkarna och fyra procent av flickorna röker dagligen.

Hyllades av WHO

WHO uppmärksammade 2020 Finlands hårda lagstiftning, och kallade då landets kraftiga restriktioner för e-cigaretter ”en förutsättning för ett Tobacco endgame 2030”. Enligt WHO:s tobakskonvention ska rökningen (men enligt vissa intressegrupper även vejpning och snusbruk) sjunka ligger under 5 procent för att uppnå konventionens ”endgame”. I dag röker 12 procent av männen och 11 procent av kvinnorna i Finland dagligen (motsvarande siffror i Sverige är 4 och 6 procent).

Antalet tobaksbrott har ökat

Den hårda lagstiftningen till trots har vejpning blivit ett fenomen bland unga, enligt polisen i Finland. Och det accelererat ännu mer under sommaren och hösten.

“Under det här året har ett 50-tal fall kommit till polisen i Inre Finlands kännedom genom anmälningar, men den officiella siffran är marginell jämfört med omfattningen av fenomenet. Antalet tobaksbrott har ökat den senaste tiden, säger brottskommissarie Markus Antila till tidningen YLE.

Han konstaterar att ungdomar köper vapeprodukter och nikotinvätskor på nätet och säljer dem vidare till andra minderåriga till många gånger priset.

Avreglering minskade smuggling

Samtidigt som den svarta marknaden för e-cigaretter växer, minskar den för det vita snuset, nikotinpåsar. Detta efter att de tidigare illegala produkterna nu kommer att bli reglerade enligt tobakslagarna. Den finska regeringen motiverade beslutet med att man vill komma åt den illegala handeln och bruket bland unga genom beskattning och reglering. Hur eventuella smakförbud och skatter kommer att påverka den marknaden är ännu oklart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *