Suomi: Nikotiinipakkausten korkea vero odottaa vapauttamisen jälkeen

Korkeat verot, vaatimukset tavallisista pakkauksista ja osittainen aromikielto. Näin Suomen hallitus haluaa suhtautua nikotiinipussien äskettäin laillistettuun myyntiin maassa. Mutta nyt suomalaiset kuluttajat varoittavat vastareaktiosta.
"Vero on kymmenen kertaa korkeampi kuin Ruotsissa. Tämä johtaa yhtä suureen salakuljetukseen kuin ennenkin, jolloin verotulot jäävät odotettua pienemmiksi", kirjoittaa Vapers Finland -järjestö.

Nikotiinipusseja on saanut myydä Suomessa laillisesti kuuden kuukauden ajan. Nyt Suomen hallitus ehdottaa tiukkaa lainsäädäntöä kaupan valvomiseksi. Jos ehdotus hyväksytään, annokset verotetaan, mikä nostaa paketin hintaa lähes 50 prosenttia. Hallitus on myös ottamassa käyttöön neutraaleja pakkausvaatimuksia ja makukiellon, mikä tarkoittaa, että nikotiinipussit eivät saa maistua kannabikselta tai alkoholilta. Samalla nikotiinipitoisuus rajoitetaan 20 mg/g:aan.

Odottamaton laillistaminen vaalien jälkeen

Nikotiiniannokset, kuten ruotsalainen snus, ovat tulleet kuuma aihe Finlassand Edellinen hallitus halusi paitsi kieltää kaiken nikotiinipussien tuonnin myös kieltää avoimilla markkinoilla saatavilla olevat lääkelaatua olevat nikotiinipussit. Näin ei kuitenkaan tapahtunut. Vastikään nimitetty koalitiohallitus päätti sen sijaan tehdä päinvastoin: dja valkoinen nuuska tulisi lailliseksi myydä kaikissa suomalaisissa kaupoissa, mutta samalla tupakkalain sääntelemänä.

"Vero suunnitellaan samalla tavalla kuin savukkeiden vero. Erona on se, että nikotiiniannoksista peritään alhaisempi vero kuin savukkeista ja piippu- ja savuketupakasta." sanoo hallituksen neuvottelija Pia Kivimies YLE-lehdelle.

Salakuljetus väheni

Huolimatta siitä, että vero olisi alhaisempi kuin savukkeiden vero, ehdotusta kritisoivat erityisesti käyttäjät ja ryhmät, jotka kannattavat tupakoitsijoiden parempaa pääsyä nikotiinituotteiden saatavuutta Suomessa. Tällä hetkellä 14 prosenttia aikuisväestöstä tupakoi. Valkoisen nuuskan käyttö on kuitenkin jatkuvasti lisääntynyt, ja nuuskan laillistamisen ja salakuljetuksen ja nikotiinipussit vähenivät merkittävästi vapauttamisen jälkeen.

"Mutta nyt vero on kymmenen kertaa korkeampi kuin Ruotsissa, josta suurin osa salakuljetuksesta tulee. Muissa EU-maissa pusseja ei veroteta lainkaan. Laillisen nikotiinipussipakkauksen ostaminen kaupasta tulee maksamaan enemmän kuin ruotsalaisen nuuskapakkauksen ostaminen mustasta pörssistä." toteaa Vapers Suomi, sähkösavukkeiden käyttäjien ja muiden nikotiinin käyttäjien kuluttajajärjestö Suomessa.

Epäselvyyttä makukiellosta

Verotuksen lisäksi ehdotus avaa mahdollisuuden laajempaan makukieltoon, vaikka tätä ei olekaan nimenomaisesti mainittu tekstissä. Nikotiinipussien maustamista ei pitäisi "lähtökohtaisesti kieltää". Samalla hallitus toteaa, että nikotiinipussit eivät saa maistua kannabikselta tai alkoholilta.

"Terveysministeriö on aiemmin todennut, että tarkoituksena on, että lapsiin vetoavia makuja ei sallittaisi. Ministeriö on myös täsmentänyt, että makeiset, hedelmät, marjat ja jälkiruoat ovat juuri tällaisia makuja. Kun laki sisältää näin ristiriitaisen ja epämääräisen määritelmän tietyistä mauista, se avaa oven uusille kielloille tulevaisuudessa. Ei ole asianmukaista olla näin moniselitteinen lakitekstissä", kirjoittaa Vapers Suomi sen kuulemisvastaukset.

Mustan pörssin myynnin riski kasvaa jälleen

Samaan aikaan nikotiinipussien käyttö lisääntyi nuorten keskuudessa, vaikka ne oli kielletty kokonaan, myös kaikki makutuotteet, vielä kuusi kuukautta sitten.

"Suomen lainsäädännöllä on ollut se valitettava seuraus, että nuoret ovat saaneet tuotteita mustan pörssin kautta, kun taas vanhempien tupakoitsijoiden on ollut vaikea saada savukkeille vaihtoehtoja. Nikotiinipussien salakuljetus väheni vain viidesosaan sen jälkeen, kun niiden myynti sallittiin. Erilaiset kiellot johtavat vain siihen, että salakuljetus lisääntyy jälleen, ja se tarkoittaa, että tuotteet houkuttelevat entistä paremmin lapsia. Samalla maut houkuttelevat myös aikuisia, jotka käyttävät nikotiinipusseja tupakoinnin lopettamiseen", kirjoittaa Vapers Finland.

Samankaltainen kehitys e-sikareiden alalla

vejp:n tuotteissa käytetty e-neste on jo pitkään ollut kohteena makukielto Suomessa. Ainoastaan niin sanotut tupakan aromit ovat sallittuja. Tämän seurauksena suuri joukko 1TP8-käyttäjiä Suomessa on siirtynyt sekoittamaan omia e-nesteitään. Kattavasta kiellosta huolimatta, varoittaa Suomen poliisia sähkösavukkeiden kasvaville mustille markkinoille. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun kertakäyttömalleista tuli suosittuja ja järjestäytyneen rikollisuuden rahasampo maassa.

Ei sulje pois muutosta

Suomen hallitus odottaa saavansa valkoisen nuuskan verosta lähes 50 miljoonaa euroa vuodessa. Tämä oli myös yksi laillistamisen voittoargumenteista. Suomen hallitus sanoo kuitenkin tarkkailevansa tarkasti markkinoiden kehitystä. Jos käy ilmi, että lainsäädännöllä on odottamattomia seurauksia, kuten odotettua pienemmät verotulot, se haluaa pystyä toimimaan nopeasti.

"Tunnustamme tuotteiden liian voimakkaan verotuksen riskit. Seuraamme kuitenkin tilannetta ja arvioimme tarvittaessa verotasoja uudelleen", sanoo Pia Kivimies Suomen YLE:lle.

2 Kommentit on “Finland: Hög skatt på nikotinpåsar väntar efter avreglering

  1. Nyt perkele on toimenpide jotain perkelä ruotsalainen, joka kirjoittaa siis oikeinkirjoitus Snart et saa ryömiä hameen alle tyttöystäväsi ilman lupaa. EU määrittelee myös Petternicklasin kulman varmaan niin ! Sama kuin banaanien kanssa. Terveisiä ruotsalaiselta ruotsidemokraatilta 💪💪💪💪🇸🇪🇸🇪

  2. Jos Suomi on sitä mieltä, että keuhkoissa oleva savu on parempi kuin nuuska, jonka voi sylkeä ulos, se joutuu maksamaan pitkäaikaishoidosta syöpäsairauksien takia, jotka johtuvat lisääntyneestä tupakoinnista, jossa tupakantumppeja on kaikkialla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *