Snusupproret: ”Låt inte EU-byråkrater förbjuda det vita snuset”

Med ett kraftfullt budskap till svenska snusanvändare har Snusupproret på kort tid fått tusentals följare på Facebook. Målet är att sätta frågan om nikotinpåsar och traditonellt snus på kartan inför EU-valet.
“Snuset ska ligga högt på agendan. Vi vill att partier från höger till vänster ska ta ställning och prata om det här. Och det verkar gå vägen.” säger Samuel Lundell, ordförande i Snusarnas Riksförbund, som står bakom Snusupproret. 

“Många använder snus men pratar inte om det. Det är därför vi har startat Snusupproret. För om inte vi tar plats i debatten är risken stor att det är färdigsnusat. Och om inte politiker agerar är risken stor att byråkrater lyckas förbjuda snuset.”

Det är ett av budskapen på Snusupprorets Facebooksida, en kampanj som drog i gång i mars och som på bara tre månader lockat till sig 6000 följare. Enligt Samuell Lundell, snusare och Snusarnas Riksförbund, måste snusare, oavsett om de använder vitt eller traditionellt snus, engagera sig och stå upp för sin rätt att snusa. Han menar att motståndet mot snusbruket är starkt, i synnerhet inom det byråkratiska maskineriet. Både i Sverige och inom EU.

“Vi måste organisera ett motstånd mot dagens snusfientliga politik. Snusskatten kommer sänkas något i Sverige, men det räcker inte. Vi kan inte längre bara knyta näven i fickan, utan måste göra våra röster hörda. Annars är risken stor att byråkrater i Bryssel styr politiken rätt in i ett förbud mot det vita snuset. Sen går det snabbt utför. Vi måste därför mota Olle i grind” säger Samuel Lundell till Vejpkollen.

Vitt snus – en EU fråga

Flera partier har under våren, mer eller mindre tydligt, presenterat olika ståndpunkter kring man tänker hantera frågan om det vita snuset i EU.

I dagsläget är vitt snus, till skillnad från traditionellt tobakssnus, tillåtet att sälja i de flesta EU länder. Och efter hyfsat stora kampanjer har försäljningen och bruket ökat markant i flera länder de senaste åren. Den runda snusdosan, som tidigare endast syntes i svenska butiker, har nu tagit plats, tillsammans med e-cigaretter, som rökfria alternativ bredvid cigaretterna i tobaksaffärerna även på kontinenten.

Inspiration från snus och e-cigg

Nikotinpåsen har sitt ursprung på apoteken – det var från början var en läkemedelsprodukt, testad, patenterad och lanserad av läkemedelsbolagen – för rökare som ville sluta röka.

Det är fortfarande så de används. Men idag, drygt 15 år efter att de första påsarna dök upp på apoteken, är det istället tobaksbolag som tillverkar och säljer nikotinportionerna. Skillnaden är huvudsakligen att tillverkarna dragit inspiration från ett annan ”icke-officiellt” konsumentverktyg för rökavvänjning – e-cigaretter. Från att endast ha smakat mint och frukt är smaksättningarna nu lika varierade som godiset i en svensk gottebutik och nikotinhalterna motsvarar traditionellt svenskt snus eller högre. Det lockar många rökare, liksom en del icke-rökare, unga som äldre.

Uppfinningen är inte desto mindre lika svensk som traditionellt snus och har blivit en lukrativ exportvara i ett EU, där i snitt 25 procent av befolkningen fortfarande röker (jämfört med närmare 5 procent i Sverige). Och försäljningen går riktigt bra – till skillnad mot den tidigare, mer eller mindre, pliktskyldiga försäljningen på apoteken.

”Ulv i fårakläder”

I takt med den här utvecklingen har konkurrenterna på nikotinmarknaden sakteligen vaknat till liv.  Både cigaretttillvetkare och läkemedelsbolag har trots allt intressen att bevaka. Det dröjde heller inte länge förrän den aggressiva anti-tobaksrörelsen, som framställer det vita snuset som en “ulv i fårakläder” – proklamerade att nikotinpåsen bara är ett nytt sätt för tobaksbolagen att locka nya, oskyldiga, icke-rökande kunder.

“De krafter som ser till att det traditionella snuset förblir förbjudet är desamma som nu vill slå till mot det vita snuset.” konstaterar Samuell Lundell.

Men varför ska en svensk som snusar General portion eller lössnus och bor i ett land där produkterna är fullt tillgängliga, bry sig om det vita snuset i EU?

”Jag förstår om det känns lite som två olika saker. Men för oss handlar det om samma principer. Vi som väljer att använda nikotin på ett förhållandevis säkert sätt, ska ha rätt att göra det utan att knasiga regler eller onödiga begränsningar står i vägen. Sen spelar det mindre roll om du gillar nikotinpåsar med fruktsmak eller General portion. Vi behöver gå samman och se till att politikerna förstår hur viktigt det här är för oss.” säger Samuel Lundell, som medger att han föredrar just General portion, men även en söt engångsvejp ibland.

Byråkrater driver politiken

Snusupproret lanserades mitt under den brinnande valspurten inför EU-valet. Men för Samuell Lundell och Snusarnas riksförbund är det bara början på en resa. Enligt Samuel Lundell kommer kriget mot snuset kommer att fortsätta även när det nya parlamentet är på plats. Och det är inte bara politiker som driver frågorna.

“Det största hotet mot oss snusare är anti-snuslobbyister som gör allt i sin makt för att få bort, eller kraftigt begränsa tillgängligheten av snus i alla former. Det har lett till en hälsovådlig agenda som gynnar cigarettförsäljningen och i slutändan bidrar till att fler dör av rökningen. I Sverige och Norge, där snuset är tillåtet, går vi åt ett annat håll. Vi är ju nästan rökfria länder nu”  säger Samuel Lundell.

”Politiska beslut gör skillnad”

Han menar att vägen framåt går genom upplysningskampanjer och en medveten organisering av de som faktiskt använder produkterna, oavsett färg, form eller ursprung. 

“Politiker är politiker. De kan lyssna på argument och faktiskt ändra sig. Fanatiker däremot, är helt oemottagliga och gör vad som helst för att driva fram olika förbud. Men det är faktiskt politiska beslut som gör skillnad i slutändan.” säger Samuel Lundell.

Sedan artikeln publicerades har Snusupproret rankat partierna efter deras politk kring snus och nikotinpåsar:
Moderaterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna får toppbetyg (5 prillor av 5 möjliga)
Kristdemokraterna får mycket väl godkänt med 4 av 5 prillor.
Miljöpartiet får hemläxa med 2 av 5 prillor
Vänsterpartiet, tillsammans med Centerpartiet får ett föräldrasamtal då de endast lyckas endast skrapa ihop 1 av 5 möjliga prillor.

3 Kommentarer om "Snusupproret: ”Låt inte EU-byråkrater förbjuda det vita snuset”"

  1. White snus is no different than other readily-available products like nicotine gum. Except it’s much cheaper. It helped me get off cigarettes and the lack of flavor vs regular snus was a helper. It’s baffling that we don’t promote these as a step towards quitting smoking, at least we’re getting rid of lung issues and we deal with the nicotine addiction afterwards.

  2. Den moderna e-ciggen/vejpen uppfanns ju av den kinesiske farmaceuten Hon Lik, men det finns ju också en slags variant som läkemedelsbolag tillverkar, nikotininhalatorn, skillnaden är ju att den har låg nikotinhalt och inte producerar någon ånga. Antinikotin- och tobakslobbyn gillar ju inte att en vejp faktiskt är trevlig och rolig att använda, därav alla fåniga förbud och restriktioner. Men i princip så kan man ju använda en vejp som en nikotininhalator, d.v.s. utan att blåsa synlig ånga fast med bra smak och nikotinstyrka. På apoteken finns ju ”medicinskt” vitt snus under varumärket Zonnic, skillnaden är väl just att nikotinhalten är lägre.

    1. Väldigt viktig observation. Säger mycket om vad hela debatten om nikotin, e-cigaretter och alla former av snus handldlar om egentligen.
      f.ö. Jag flyger mycket i jobbet och spenderar mycket tid i väntsalar, korridorer och flygplatstoaletter för att inte tala om hotellrum (med rökförbud och brandvarnare). Vejpar hela tiden… utan att det märks. Hemligeheten är en vejp med låg effekt, hög nikotinstyrka och väldigt låg andel glycerin i juicen. Ingen ånga, inga problem. Lagstiftare har i princip NOLL KOLL på produkterna de reglerar, för de frågar aldrig användare eller tillverkare de viktiga frågorna. Å andra sidan: de har aldrig varit intresserade av att göra det heller – för som Micke M kriver – det finns andra intressen som styr narrativet här och hittills har den klumpiga med lättsålda ”preventionsmodellen” vunnit i alla lägen. Dags att ändra på, kan jag tycka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *