Klart att Nederländerna förbjuder nikotinpåsar

Det är nu klart att Nederländerna förbjuder framtida försäljning av nikotinportioner i landet. Detta sedan regeringen beslutat att verkställa en lagändring som flyttar nikotinpåsar från livsmedelslagstiftningen till att regleras enligt tobakslagen.

Som Vejpkollen tidigare berättat har Nederländska regeringen länge drivit en hård linje mot alla alternativa nikotinprodukter, förutom receptfria läkemedel. Nikotinpåsar, som idag regleras som livsmedel, får inte innehålla mer nikotin än en aubergine (0.035 milligram per påse). Vanliga nikotinpåsar har vanligtvis en nikotinstyrka på 8-10 mg/påse. Läkemedelsklassade påsar får dock maximalt innehålla 4 mg.

”De vill att unga blir beroende”

Enligt Nederländernas hälsominister Maarten van Ooijen kan nikotinpåsar, om de inte regleras ännu hårdare, blir ett nytt sätt för tobaksbolag att locka sina kunder i Nederländerna. Och att tobaksbolag

“De vill att unga ska bli beroende av nikotin. Jag är glad att vi nu reglerar dessa produkter på samma sätt som cigaretter. ” säger ministern till Reuters.

Omdebatterad skademinimering

Debatten om nikotin och rökning har blivit infekterad under de senaste åren, i synnerhet sedan rökfria nikotinprodukter blivit populära. Det mesta pekar på att nikotin inte är den grundläggande orsaken till de skador som rökningen medför. En växande skara forskare och hälsovetare anser att tillgången till rökfria nikotinprodukter kan få en avgörande betydelse, inte bara för för rökare, utan för folkhälsan i stort.

Hård konkurrens om rökare

Samtidigt har konkurrensen på den bredare nikotinmarknaden hårdnat. Alternativa nikotinprodukter har visat sig vara effektiva hjälpmedel för rökare som vill sluta röka, även om graden kan variera mellan olika produkter. I kliniska studier har e-cigaretter, exempelvis, visat sig vara dubbelt så effektiva jämfört med receptfria nikotinläkemedel vid rökavvänjning. I takt med att fler potenta, och kanske framför allt, konsumentvänliga nikotinprodukter tagit större plats på marknaden, minskar efterfrågan på mildare nikotinprodukter, som svagare nikotinpåsar, nikotinplåster, tuggummi, tabletter och sprayer. Läkemedelsbolag har under de senaste åren sponsrat lobbyorganisationer som driver fram en hårdare lagstiftning för nikotin.

Vill inte gynna tobaklsbolag

Även flera större tobaksbolag har nyligen deklarerat att de vill byta ut cigaretter som huvudsaklig inkomstkälla mot rökfria produkter som snus, nikotinpåsar och e-cigaretter. Detta gäller även i Nederländerna. Men enligt minister Maarten van Ooijen är detta inte önskvärt.

“Nikotin är fortfarande beroendeframkallande och skadligt. ” säger han till Reuters.

Den officeilla hållningen är att endast nikotinläkemedel bör användas som stöd vid rökstopp.

”Mer ideologi än vetenskap”

Nederländska regeringen har tidigare fått kritik för sin hårda reglering av rökfria nikotinprodukter. Inte minst i samband med att regeringen bestämt att e-vätska bara får innehålla smakämnen som är beska och avskräckande. I praktiken innebär detta att närmare 99 procent av sortimentet i Nederländska vejpshoppar blir olagligt den 1 augusti 2023. Enligt en undersökning som organisationen Acvoda publicerade 2021 kommer smakförbudet sannolikt leda till att många som vejpar går tillbaka till rökning för att få sitt nikotin.

”Resonemanget bakom den nederländska regeringens förslag att helt förbjuda nikotinpåsar bygger på samma ologiska inställning som man hade till smakförbudet. Det här handlar om ideologi och har ingen grund i modern forskning, oavsett om det gäller om nikotin eller rökavvänjning” skrev den Europeiska aktivistorganisationen ETHRA i ett pressmeddelande.

1 Kommentar till "Klart att Nederländerna förbjuder nikotinpåsar"

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *