Efter kritiken: ”Skillnaden mellan snusande män och rökande kvinnor är det avgörande”

Många svenska politiker har missat det grundläggande budskapet om skademinimering och det svenska snusandet. Åtminstone i sina valmanifest. Det menar Snuskommissionen som nu slår tillbaka mot att uppgifter i deras rapporter har varit vilseledande.
“Ingen påstår att vi som befolkning har lägre dödlighet på grund tobaksrelaterade sjukdomar. Det är svenska män som har det och anledningen är de snusar istället för att röka. Kvinnor har samma dödlighet som andra kvinnor i EU – men de röker istället för att snusa” skriver Snuskommissionen i ett pressmeddelande.

Som Vejpkollen tidigare rapporterat har frågan om vitt snus och nikotinpåsar blivit en del av debatten inför det stundande EU-valet. Bland annat har Moderaterna lovat att aktivt jobba för att det vita snuset ska regleras som i Sverige och inte bli förbjudet att sälja inom EU. Ett av argumenten har varit att det svenska snusandet lett till en lägre andel rökare och därmed en betydligt lägre dödlighet av tobaksrelaterade skador jämfört med resten av EU.

Inte lägst i EU enligt WHO

Men att svenskar skulle ha den lägsta tobaksrelaterade dödligheten i Europa stämmer inte. Det visade en granskning som Sveriges Radio Ekot nyligen publicerade. Samtidigt konfronterades några politiska partier för att sprida ett felaktigt budskap om snus och relationen till tobaksrelaterade skador. 

“Sverige ligger lågt men absolut inte lägst” säger professor Peter Allebeck, hälsoforskare vid Karolinska institutet och hänvisar till statistik från Världshälsoorganisationen WHO, till Sveriges Radio.

Ändrar sina valmanifest

I centrum för inslaget stod Snuskommissionen, som sedan 2016 släppt rapporter om snuset och dess effekter i Sverige. Enligt de anklagade partierna har man hämtat information från just Snuskommissionen när man formulerat sina uttalanden om snus och nikotinpåsar inför EU-valet. Nyheten togs upp i flera medier och några av partierna har nu ändrat i sina texter i valmaterialet.

Missar skillnaden mellan könen

Men enligt Snuskommissionen har budskapet om tobaksrelaterad dödlighet i Sverige aldrig handlat om hela befolkningen. Men det är också det som varit hela poängen.

“Att Snuskommissionen skulle påstå att det gäller för hela befolkningen är felaktig. Hela poängen med vårt resonemang är att svenska män snusat under lång tid istället för att röka. Därav den låga tobaksrelaterade dödligheten. Kvinnorna har rökt och har därför högre dödstal. Att några politiska partier missat den distinktionen är beklagligt och bör korrigeras.” skriver Snuskommissionen, via beroendeforskaren Karl Fagerström, i ett pressmeddelande.

“Leva med snus eller dö av cigaretter”

Enligt Snuskommissionen visar statistiken från WHO att det är svenska män som grupp, i jämförelse med andra män i samma ålder i Europa, som har betydligt lägre dödlighet från tobaksrelaterade sjukdomar. För kvinnor i samma ålder är dödligheten liknande jämfört med resten av EU.

“Det är denna skillnad som är hela poängen vad gäller skademinimeringsprincipens folkhälsobefrämjande effekt. Du kan leva med ditt snus men du dör av dina cigaretter” skriver Snuskommissionen.

Vitt snus kan förbjudas

Enligt statistiken röker idag närmare 25 procent av den Europeiska befolkningen i snitt och i vissa länder rör det sig om 35 procent bland männen. Snus är som bekant olagligt att sälja i alla länder utom i Sverige. Nikotinpåsar är däremot än så länge oreglerade och ingår inte i det svenska undantaget. Något som dock kan ändras i och med att produkterna sannolikt ska inlemmas i det Europeiska Tobaksdirektivet inom en snar framtid. Risken är då att även det vita snuset blir förbjudet, eller åtminstone kraftigt begränsat via skatter och smakförbud. Snuskommissionen menar att den svenska “modellen” med ett stort utbud av rökfria nikotinprodukter varit viktig faktor för att förbättra folkhälsan i Sverige. I synnerhet bland männen. 

 “Därför är det extra oroande att det nu inom EU diskuteras att förbjuda det vita snuset, som är en ny produkt som kvinnor konsumerar i större utsträckning. När det äntligen kommer ett alternativ även för kvinnorna, som kan ta ned den tobaksrelaterade dödligheten för dem, då ska det förbjudas.” skriver Snuskommissionen.

Oberoende finansiering av snustilverkare

Snuskommissionen är finansierad av Svenska snustillverkarföreningen, men agerar enligt egen uppgift oberoende när det gäller rapporter och debattartiklar. Bakom kommissionen står läkaren Anders Milton, beroendeforskaren Karl Fagerström (som utvecklade den moderna nikotinpåsen), fd metall ordföranden Göran Johnsson och mediechefen Christina Bellander.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *