EU valet: Därför har nikotin och vitt snus blivit en valfråga

“Varför bryr sig politikerna om en skitfråga som snus och nikotin? Har de inte viktigare saker att ägna sig åt?!” Det är en av de vanligaste frågorna i Vejpkollens kommentarsfält i sociala medier, åtminstone så här i valtider. Men i myllret av “Swexit” kommentarer och ilskna utrop om korrupta EU-politiker så är det alldeles uppenbart att frågan om nikotin väcker uppmärksamhet.
Varför är det så?

Valet till EU-parlamentet är här och rösterna har redan börjat ramla in i systemet. Samtidigt pågår debatterna in i det sista. En av alla frågor som faktiskt hamnat högt på agendan är framtiden för nikotinpåsarna – även lite folkligt kallar det vita snuset. För en del är det här absurt. Hur kan en fråga om en produkt, som i de allra flesta mediala sammanhang utmålas som alltifrån ”ett trick för att locka barn att bli nikotinberoende” vara något som politiker bryr sig om, annat än genom att prata om direkta förbud?

Ja, kanske för att politiker är bra på att läsa rummet?

Vitt snus i vardagen

Vitt snus, e-cigaretter och snus är produkter som närmare 1,5 miljoner svenskar använder regelbundet. Närmare 800 000 av dessa föredrar just vitt snus eller nikotinportioner som de egentligen heter. Vitt snus är även en produkt som svenska företag i stor utsträckning tillverkar och exporterar till andra EU-länder. Men eftersom Sverige är med i EU är vi tvungna att följa vissa unionsövergripande direktiv. Ett av dessa är Europeiska Tobaksdirektivet (TPD) som i dagsläget omfattar cigaretter och e-cigaretter. Direktivet ska nu revideras och kommer med väldigt stor sannolikhet att i framtiden även omfatta nikotinportioner och vitt snus. 

Det innebär att politiker i parlamentet ska ta ställning till nya regler (begränsningar, ev förbud etc) av en produkt som inte bara är reglerad i Sverige, utan som även påverkar väldigt många människor och företag – i vardagen. 

Så det är väl ganska rimligt att frågan lyfts innan valet – oavsett vad man tycker i sakfrågan.

Många partier tycker till

Alla partier har inte svarat direkt på Vejpkollens frågor om framtida TPD revisioner eller om det vita snusets framtid i EU-lagstiftningen. Men inte desto mindre har andra organisationer och medier varit aktiva i frågan och det har gått att få en ganska tydlig bild av var poltikerna står här. Eloge till Alkohol och Narkotika, Lärare mot Tobak och Snuskommissionen som på olika sätt bidragit till den här bevakningen.

Vill givetvis locka väljare

Nikotinet må alltså vara en sakfråga som för vissa framstår som ganska liten. Men att politiker faktiskt valt att lyfta frågan tyder på att de ser ett strategiskt värde i det. Om man kan få 1,5 miljoner svenskar, som använder någon form av rökfritt nikotin, att haja till så kan det få effekt vid valurnan. Det vill säga – de får mandat att fylla i ett parlament där nikotinfrågan bara är en av väldigt många sakfrågor. Men mandat är mandat – och röster är röster.

Nikotin – en infekterad fråga

Nikotinfrågan är en vattendelare rent ideologiskt. För vissa är det en frihetsfråga – vi ska själva få bestämma vad vi stoppar i oss, vilka substanser vi gillar – och så vidare. För andra är det en fråga om maktbalans. Narrativet om att tobaksbolagen manipulerar oss att bli beroende av nikotin är central för den här falangen och “kampen” mot en “lömsk industri” bli  väldigt symbolisk. Inte sällan mynnar det här ut i olika förslag om långtgående förbud och hård kontroll av produkter som är populära på marknaden.

Skademinimering – en pragmatisk lösning

Ytterligare en aspekt – som faktiskt vinner allt mer mark – är frågan om skadereducering: Att nikotinkonsumenter bör styras till att använda produkter som orsakar mindre skador än de som orsakas av rökning. I Europa röker i dagsläget närmare 25 procent av befolkningen i snitt. Och i ett läge där rökningen orsakar enorma skador – men även leder till stora samhällskostnader – så kan det oavsett vem som tjänar pengar på nikotin faktiskt finnas stora vinster i att reglera rökfria nikotinprodukter mer fördelaktigt än cigaretter. Skademinimering är en strategi som, om den hanteras rätt, kan få väldigt positiva effekter för alla.

Konsumentperspektivet

Oavsett vad man tycker så får utfallet av den kommande TPD revisionen stora konsekvenser. Inte minst för oss konsumenter – vi som faktiskt använder e-cigaretter, vitt snus eller andra former av rökfritt nikotin. För många av oss är det en avgörande faktor för att hålla oss rökfria. För andra är det ett acceptabelt sätt att faktiskt njuta av nikotin i vardagen. En kopp kaffe (eller energidricka,) på morgonen tillsammans med en vejp eller snus – är för många en väldigt viktig ritual som faktiskt påverkar hela livet. Vi vill kunna fortsätta att göra det – så säkert som möjligt.

Det gör politiker klokt i att inte underskatta.

LÄS MER:

Snusupproret: ”Låt inte EU-byråkrater förbjuda det vita snuset”

(S) Inför EU-Valet: “Förbud mot det vita snuset fel väg att gå”

KD inför EU-valet: ”Minska skadorna av rökningen i EU”

Vänsterpartiet: ”EU ska inte reglera det vita snuset – det gör vi bäst själva”

Folklistan: ”EU-Parlamentsvalet avgör ödet för det vita snuset”

Inför EU-valet: ”Moderaterna ska kämpa för vitt snus i EU”

EU-valet: ”Regeringen förstår inte hur viktig frågan om nikotin egentligen är”

Regeringen: ”Oroväckande för handelsfriheten när länder förbjuder nikotinpåsar”

Hälsoministern tar ton för skadereducering inför nya EU-regler

Svenska organisationer vill förbjuda nikotin – i hela EU

1 Kommentar till "EU valet: Därför har nikotin och vitt snus blivit en valfråga"

  1. Dom är inte kloka om dom förbjuder snuset vi är många som snusar här i Sverige

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *