Smakförbud för vitt snus i Finland – onlineförsäljning stoppas

Mint och menthol. Men även grönt och svart te, rosmarin, ingefära och olika sorters trä. Endast så ska nikotinportioner få smaka i Finland. Det föreslår den nya regeringen i en proposition till riksdagen. Nikotinhalten blir begränsad till 16,5 mg/gram och onlineförsäljning förbjuds. Samtidigt blir allt bruk av rökfritt nikotin förbjudet i och vid skolor och lekplatser.

Sedan maj 2023 har det varit fritt fram att sälja nikotinpåsar utan begränsningar i Finland. Detta sedan finska läkemedelsverket släppt kontrollen i väntan på en ny reglering enligt tobakslagen. Finlands förra regering ville, med hjälp av Finlands hårda tobaksreglering, förbjuda produkterna helt. Men efter valet samma år visade det sig att den nytillträdda regeringen hade helt andra planer. Nikotinpåsar skulle i fortsättningen bli tillåtna att sälja, om än beskattade och belagda med kraftiga begränsningar.

“Förhindra ungdomsbruk”

I sitt förslag på reglering av vitt snus föreslår nu regeringen förbud mot de flesta av dagens smaker, samt förbud av onlineförsäljning.

“Regleringen syftar till att förhindra ungdomsanvändning, grå import och illegal handel och bekämpa organiserad brottslighet.” Skriver regeringen i sitt förslag.

Får smaka mint och trä

Regleringen är inte helt olik den som gäller för elektroniska cigaretter och e-vätskor. Här är endast så kallade “tobakssmaker” tillåtna. Det vita snuset får dock innehålla några fler smaksättningar. 

“Karakteristiska dofter eller smaker ska vara förbjudna, med undantag för mentol, mynta, te, ingefära, rosmarin och trä. I övrigt föreslår regeringen en reglering av rökfria nikotinprodukter på ett i stort sett liknande sätt som bestämmelserna i tobakslagen för tobaksvaror och nikotinvätskor.” Skriver regeringen.

Förbud i skolans lokaler

Även utseendet på själva förpackningarna blir reglerad. Det handlar om så kallad ”plain packaging” – det vill säga en form av standardiserad etikett vars färg och form blir bestämd av myndigheterna. Samtidigt föreslår regeringen att bruk av alla nikotinprodukter, inklusive nikotinpåsar, ska vara förbjuden på flera specifika platser.

“Bruk av rökfria nikotinprodukter blir förbjuden i både inomhus- och utomhus och på utbildningsinstitutioner som tillhandahåller förskole- och grundutbildning, yrkesutbildning eller gymnasieutbildning, samt på lekplatser och förskolor.” skriver finska Social- och hälsoministeriet i ett pressmeddelande.

Regeringen föreslår även att personer under 18 år varken ska få importera eller inneha så kallade tobakssurrogat – det vill säga e-cigaretter och vitt snus.

Inga nya regler för läkemedel

Trots att de egentligen har samma innehåll som annat vitt snus, så kommer de nikotinpåsar som säljs av läkemedelsbolag via apoteken inte påverkas av de nya lagarna.

“Ändringarna i tobakslagen skulle inte ha någon effekt på sådana nikotinpåseprodukter som redan har ett försäljningstillstånd enligt läkemedelslagen eller som i efterhand söks försäljningstillstånd för som läkemedel. I fortsättningen kan läkemedelsverket, efter ansökan, kunna ge försäljningstillstånd enligt läkemedelslagen för ett nikotinpåsepreparat som är avsett att användas medicinskt för behandling av en känd sjukdom, till exempel för avvänjning från tobaksberoende.” Skriver Social och hälsoministeriet.

Källor till den här artikeln:
Regeringen föreslår striktare reglering av försäljningen av nikotinpåsar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *