Unga efter smakförbudet: ”Jag köper hellre cigaretter”

Sedan 1 januari är det förbjudet för butiker i Nederländerna att sälja e-cigaretter som inte smakar tobak och rökessens. Syftet var att förhindra unga från att testa e-cigg, men förbudet verkar få andra konsekvenser.
“Det är verkligen inga goda smaker, då skaffar jag hellre vanliga cigaretter” säger en ung man till mediakanalen NH Nieuws i ett reportage om det nya förbudet.

Det nederländska smakförbudet för e-cigaretter vann laga kraft den 1 januari. Vejpshoppar har haft ett år på sig att rensa hyllorna från närmare 90 procent av alla e-juicer. Samtidigt är det i närbutiker och vanliga tobaksaaffärer som e-cigaretter kommit att bli som mest populära. Det gäller i synnerhet engångsmodeller, den produktkategori som har lockat flest unga att testa e-cigaretter.

Tidningen NH Nieuws gick ut i staden Hilversumse för fråga ungdomar hur de upplevde det nya förbudet.
“Det spelar väl ingen roll om de finns i butikerna eller inte. De flesta köper sina vejps via Snapchat” berättar en ung kvinna för NH Nieuws reporter.

Förbudet mötte motstånd

Det Nederländska smakförbudet föregicks av en hård kampanj där bruket av e-cigaretter bland unga stod i centrum. Enligt regeringen fanns det Flera användarorganisationer, men även företagare, försökte förgäves övertala Holländska politiker att tänka om i frågan. 

“Vi som följer utvecklingen ser att ungdomar inte skaffar e-cigaretter på den öppna marknaden. De skaffar dem via sociala medier, men även oseriösa handlare i närbutiker. Och det är inte vi som säger det här, utan polisen. Organiserade brottslingar och langare bryr sig varken om smakförbud eller åldersgränser.”, sade Karl-Åke Johansson till Vejpkollen inför beslutet att förbjuda smaksättningar

Ska smaka ruttet trä

Smakförbudet i Nederländerna skiljer sig från liknande förbud som dykt upp i andra delar av världen. Istället för förbjuda allt förutom så kallade tobakssmaker,  kommer endast några få smakämnen vara tillåtna. Dessa får varken vara för söta eller “tilltalande” och ska påminna användaren om någon slags tobak. En stalig utredning har namngett 16 smaktillsatser som lämpliga. De allra flesta ger toner av “blött hö” “ruttnande trä” och “bränd karamell” i e-vätskan och några av dem används redan i vissa så kallade “tobakssmaker”.

”Köper hellre cigaretter”

De ”nya” smakerna verkar inte locka ungdomarna som NH Nieuws talar med. Däremot verkar förbudet få andra konsekvenser.

“Jag gillar verkligen inte tobakssmaker. Om e-ciggen inte smakar något annat så köper jag hellre cigaretter istället” säger en yngre man till NH Nieuws.

Gynnar cigarettförsäljningen

I dagsläget röker 20 procent av befolkningen i Nederländerna. Regeringen har samtidigt valt gå väldigt hårt fram mot alternativa nikotinprodukter för att vidta vidare åtgärder för att minska rökningen. Enligt regeringen kan vejpning leda till att unga börjar röka. Något sådant samband har dock ej kunnat bevisas och enligt flera kritiker kommer smakförbudet endast att gynna cigarettförsäljningen. Farhågan bekräftas av Adam Hancer, som driver en tobaksbutik i Hilversumse.

“Engångsmodeller är popoulära bland kunderna. Men vi får se hur det går nu. Över en natt förlorar jag 50 procent av intäkterna på produkterna” säger han till NH Nieuws.

Han misstänker nu att cigarettförsäljningen går om e-ciggförsäljningen.

“Marginalerna har varit bra för e-cigaretter, men de försvinner sannolikt nu. Jag misstänker att cigaretter kommer att sälja bättre, vilket är synd eftersom marginalerna är sämre” säger han till NH Nieuws och tillägger att den svarta marknaden för e-cigaretter, redan kommer att ta över helt på grund av förbudet. 

Tillåter endast cigaretter

Så sent som förra året valde den Nederländska regeringen även att totalförbjuda all försäljning av nikotinpåsar i landet. Snus är sedan länge förbjudet via EU lagstiftning. Cigaretter, där bruket leder till att varannan brukare dör i förtid, är alltjämt fullt tillåtna att sälja i landet. Åldersgränsen är 18 år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *