Norge förbjuder smaker i e-cigaretter – men nikotinpåsar klarar sig

Norge förbjuder alla smaksättningar i vejpprodukter. Undantaget är så kallade “tobakssmaker”. Förbudet gäller oavsett om e-vätskan innehåller nikotin eller inte.
“Det är helt absurt. Regeringen menar att de som använder e-cigaretter för att hålla sig rökfria nu måste använda smaker som påminner dem om att röka.” Det säger Frank Tinmansvik, vejpare och aktiv inom konsumentrörelsen för skademinimering i Norge.

I över åtta år har norska vejpare väntat på att e-juice med nikotin ska bli lagligt att sälja i landet. Nu kommer istället en reglering som förvisso tillåter nikotinhaltiga e-vätskor, men samtidigt endast tillåter smaker som ska påminna om cigarettrök.

“Våra politiker har i princip kastat oss som vejpar under bussen. De har inte förstått vad e-cigaretter betyder för oss vuxna användare. De förbjuder en produkt som redan är olaglig att handla för barn och ungdomar. Det är helt sanslöst” säger Frank Tinmansvik till Vejpkollen.

Fler som handlar i Sverige

I dagsläget kan norrmän köpa nikotinfri e-vätska i form av shortfills i Norge och sedan importera nikotinvätska från Sverige. Detta förutsatt de har ett recept från en läkare. Tanken med den nya lagen var att låta norska vejpshoppar sälja nikotinet receptfritt och i övrigt följa den lagstiftning som finns inom EU. Nikotinvätskan som ska få säljas i Norge får antingen vara smaklös eller smaka någon form av rökessens.

“Det är ytterst få EU-länder som har förbjudit smaksättningar. Finland och Danmark har för all del gjort det, men inte Sverige. Betydligt fler kommer att ta sig över gränsen för att köpa de smaker de behöver. Många kommer nog att försöka sig på att blanda själva och det kan gå illa. Alla smakämnen går inte att vejpa, men den informationen kanske inte alla har.” säger Frank Tinmansvik.

Det vita snuset klarade sig

Frank Tinmansvik konstaterar att systerprodukter som nikotininklusioner (den norska varianten av nikotinpåsar som innehåller bråkdel tobak) samt vanligt snus klarar sig betydligt bättre i den nya lagstiftningen. Onlineförsäljningen får vara kvar och den begränsning av smaksättningarna som regeringen först föreslog togs bort ur lagaförslaget.

“Det handlade om att snusarna var tillräkligt många. Regeringen förstod att det skulle handla om mycket förlorade intäkter och vrede om de gick för hårt fram mot det vita snuset. Det var lättare att offra oss som vejpar istället” säger Frank Tinmansvik.

”Många som kontaktade politiker”

Markus Lindblad, kommunikationschef vid en av nordens största återförsäljare av snus och nikotinpåsar, Snusbolaget (som ägs av svenska Haypp group), håller med. 

“Det var nog till slut trycket från alla snusare som fick regeringen att tänka om. Vi vet att många av våra norska kunder kontaktade politiker och ställde krav. Det var givetvis glädjande för oss. Samtidigt är det tråkigt att man inte för en konsekvent politik för att mota bort rökningen i Norge. E-cigaretter och olika former av orala nikotinprodukter har en väldigt låg skadeprofil och det borde regeringar i alla länder utnyttja för att driva ner rökningen till samma låga nivåer som vi ser i Sverige och snart även Norge” säger Markus Lindblad till Vejpkollen.

E-cigg hjälper storrökare sluta

Norska forskare har länge debatterat snus och e-cigaretter. Debatten har hettat till inför den kommande lagstiftningen. Vissa forskare vid Norska hälsoinstitutet anklagades nyligen för vilseledande kommunikation i samband med en studie om risker med snusning. Under hösten 2023 kom dessutom nya studier som visade att snuset fått konkurrens som det mest populära sättet att sluta röka. Det visade sig att e-cigaretter är det sluta-röka-verktyg som lockar många av de som fortfarande röker i Norge. Enligt Karl-Erik Lund, seniorforskare vid Norska Hälsoinstitutet, har sannolikt de flesta rökare som kunde tänka sig att testa snus redan övergett cigaretterna.

“De som fortfarande röker har nog aldrig gillat tanken på att snusa, men kan tänka sig att vejpa. Vi vet också att en majoritet av de rökare som bytt till e-cigaretter i Norge använder frukt- och bärsmaker. Att förbjuda de här smakerna riskerar att kraftigt försämra möjligheterna för fler rökare att sluta röka” sade Karl-Erik Lund i Vejpkollen i samband med att studien publicerades.

”De vet inte hur de ska göra nu”

Det är ännu inte bestämt när eller hur det norska förbudet mot smaksättningar i e-cigg ska impleneteras. Frank Tinmansvik uppger att han tillsammans andra organiserade vejpare kommer att försöka påverka situationen så mycket som möjligt.

”Varken regeringen eller myndigheterna har någon aning om hur det här ska gå till eller hur det kommer att fungera i praktiken. Vi har redan en 18-års gräns för e-cigaretter på plats och det verkar som om butikerna sköter sig bra med ålderskontrollerna. Den svarta marknaden kommer man inte åt med fler förbud. Men eftersom de inte lyssnade på detta, så får vi göra vad vi kan för att kanske få behålla sätt att smaksätta vår e-juice med det vi vill, utan att behöva bryta lagen.” säger Frank Tinmansvik till Vejpkollen.

”Men det som stör mig allra mest är att alla de som röker idag inte kommer att ha tillgång till e-cigaretter som verktyg för att sluta röka. Smakerna är avgörande, och utan möjligheten att hitta rätt smak kommer många att fortsätta röka istället.” säger Frank Tinmansvik.

Källor i den här artikeln:
Stortinget: Vedtak til lov om endringer i tobakksskadeloven (strengere regulering av e-sigaretter)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *