Exporten av svenska nikotinpåsar i EU – ”En marknad värd 50 miljarder”

Hur ser framtiden ut för nikotinpåsar i EU och hur kan svenska politiker agera för att säkra produkterna i framtiden? Den frågan ställde svenska snustilverkare till politiska ungdomsförbud i Almedalen. Frågan bollades mot möjligheterna för svenska företag att ta del av en exportmarknad värd närmare 50 miljarder om året.

Svenska nikotinpåsar har blivit en stark exportvara för svenska företag. Åtminstone i USA, där värdet på den svenska exporten ligger på 30 miljarder om året. Och marknaden har potential att växa ännu mer, om bara svenska politiker ser till att nikotinportioner regleras klokt och får lov att säljas i hela EU i framtiden.

Det menar i alla fall Anette Rosengren, vd för Philip Morris Norden som talade under Almedalsveckan. Under Gotlandsnus semiarium “Rökfritt samhälle på  export – hur kommer nästa EU-kommission  att se på snuset?” lyfte hon ett framtida scenario för svenska snustillverkare.
“Det finns 85 miljoner rökare i Europa som inte har haft det här alternativet tidigare. Vi räknar med en marknad som är värd 50 miljarder, där svenska företag kommer att spela en viktig roll. Det handlar inte bara om ren försäljning. Även underleverantörer och andra kringliggande verksamheter kan få ett lyft genom den här exporten”

Risk att man väntar för länge

Diskussionen om nikotinpåsarnas potential som svensk exportvara uppmärksammades av både media och användarföreningar, under Diplomat Gardens tält i Almedalen. Frågeställningen gällde framför allt den kommande revideringen av det Europeiska tobaksdirektivet, där nikotinportioner sannolikt kommer att beläggas med liknande regler som gäller för e-cigaretter och andra nikotinprodukter.

“Idag har olika länder olika lagar och regler kring de här produkterna. Vissa förbjuder dem helt, medan andra, som Sverige, har en tydlig och fungerande reglering. Risken är att svenska politiker missar möjligheten att driva en svensk linje här – det vill säga att det borde vara den svenska regleringen som är den bästa modellen – inte en förbudslinje.” säger Anette Rosengren.

”Borde vara stolta över Sverige och snuset”

I panelen fanns även Patrik Strömer, snusgeneral vid Svenska Snustillverkarföreningen. Enligt honom har svenska politiker ett gyllene läge att enas kring en svensk linje – både vad gäller reglering och folkhälsopolitiska mål inom hela EU.

“Sverige har lägst andel rökare i hela Europa, och dessutom två rökfria generationer, på grund av en klok lagstiftning kring rökning i kombination med tillgången till rökfritt nikotin, Framför allt snus och nikotinpåsar, men även vapes och e-cigaretter. Det borde vi vara vara stolta över och sprida till resten av Europa.” säger Patrik Strömer.

”Nikotinmotståndare använder fultrick”

Enligt Patrik Strömer måste svenska EU-politiker vara på den här bollen tidigt, innan andra politiska krafter börjar dra åt motsatt håll.

“Förr var det tobaksbolagen som sköt ner sina motståndare och undergrävde sunda argument kring rökningen. Idag är det istället nikotinmotståndare som använder fultaktik och sprider vilseledande information om snuset, allt för att undergräva arbetet med skadereducering och att öppet diskutera den resa som Sverige har gjort. Vi är väldigt nära att bli ett “rökfritt land” enligt den definition som EU och WHO använder. Men ingen vågar prata om det.”

Förbud eller åldersgränser?

Han tror även att det finns goda möjligheter att få med sig andra länders parlamentariker för att skapa debatt i frågan.

”Idag förbjuder vissa länder nikotinpåsar helt och hållet. Det är helt legitimt att påpeka att detta faktiskt är ett handelshinder. I synnerhet kan man peka på att exempelvis Nederländerna förbjuder nikotinportioner, innan de testat andra mer logiska åtgärder som åldersgränser och begränsning av marknadsföringen. Man ska också påpeka att man samtidigt låter cigaretterna finnas kvar på marknaden. Våra politiker kan lägga fram bättre alternativ – för vi har redan en fungerande lagstiftning på plats” säger Patrik Strömer.

Frågan stor i ungdomsförbunden

I dagsläget använder närmare 1,5 miljoner svenskar rökfria nikotinprodukter mer eller mindre dagligen. 1,2 miljoner använder orala produkter och av dessa uppger c:a 700 000 att de använder vitt snus, nikotinpåsar. Bruket av nikotinpåsar, men även vapes (e-cigaretter) är klart störst i de yngre åldersgrupperna (17-24). Något som även gjort frågan om nikotinportioer viktigt för de svenska politiska ungdomsförbunden.

“Inför EU-valet talade 90 procent av ungdomsförbunden om nikotinpåsar och vitt snus, och vad den kommande mandatperioden i parlamentet innebär för användare i Sverige. Nu är det upp till oss att driva på våra moderpartier att fortsätta driva frågorna i Bryssel. De kan inte ha missat att de yngre väljarna faktiskt bryr sig om det här och att den kommande revideringen av tobaksdirektivet angår väldigt många unga väljare” säger Hedvig Lindgren, miljö- och hälsopolitisk talesperson för Liberala ungdomsförbundet som tillsammans med representanter för Centerns ungdomsförbund och Sverigedemokraterna svarade på frågorna från snustillverkarna.

”Har nyktrat till här i Sverige”

“Det är väldigt lätt att ha en svart/vit syn på frågan om tobak och nikotin. Många tar den enkla vägen – cigaretter är dåligt och ska bort – då kan vi lika gärna ta bort allt rökfritt nikotin också. Men så enkelt är det inte. I Sverige har vi äntligen nyktrat till lite, åtminstone i en majoritet i riksdagen och börjat behandla rökfritt nikotin på ett annat sätt än röktobak. Sänkningen av snussskatten är ett bra steg och framför allt ett besked som tyder på en ny filosofi kring frågan. Vi skulle behöva den här tillnyktringen i EU-parlamentet också, och jag har stort förtroende för att våra ledamöter nere i Bryssel kan bidra till det” säger Pontus Andersson Garpvall, ledamot för Sverigedemokraterna i Justitieutskottet.

Stolhet byts mot rädsla i parlamentet

Även Centerns ungdomsförbund var svagt optimistiska kring nikotinpåsarnas framtid i EU. Samtidigt konstaterar han att hans egna parti har en tendens att skjuta frågan åt sidan.

“Stoltheten över det svenska snuset och vad det betyder för att driva ner röktalen i Sverige finns i helt klart i partiet. Men den stolheten försvinner ofta nere i Bryssel. Där omges man av ledamöter som tycker att nikotinpåsar är något av det konstigaste som finns. Det blir lätt ganska obekvämt att tala om på ett seriöst sätt. Det är ett problem, helt klart” säger Nils Nilsson Puronen 2:e vice förbundsordförande och Socialpolitisk talesperson i Centerns ungdomsförbund.

Seminariet i Almedealen arrangerades av Gotlandssnus – en mindre snus tillverkare som ingår i Swedish Match som numera ägs av Philip Morris.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *