Australiensiska vejpare rasar mot nya förbudslagen

Den australiensiska regeringen har nu klubbat den nya lag som slår stenhårt mot all form av vejp i landet. E-cigaretter får om endast en vecka bara säljas på apotek – och distributörer, affärsinnehavare och andra försäljare har bara dagar på sig att tömma sina lager – annars väntar dryga böter och eventuellt fängelse. 
”Det är så åt helvete som det någonsin hade kunnat bli” säger profilen Samuel Parsons, Vaping Bogan, i ett osande youtubeklipp.

Få trodde egentligen att lagförslaget som Australiens konservativa regering, med premiärminister Anthony Albanese i spetsen, skulle kunna få något annat resultat än att klubbas igenom. Youtubern, vejpkändisen och vejpkollenbekanta Samuel ”Vaping Bogan” Parsons lämnade landet redan i början av året på grund av regeringens häxjakt på vejpare. Nu langar han in fler svordomar än som går att räkna i en rasande video angående den klubbade lagen.

– Det är mer uppfuckat än det möjligtvis hade kunnat bli. Det är vägs ände för vejpning i Australien, säger han, fritt översatt.

Mildrades något efter överenskommelse 

Det ursprungliga lagförslaget var, tro det eller ej, från början ännu hårdare. Då skulle det dessutom krävas recept utskrivet av läkare för att få handla e-cigaretter ens på apoteken. Den delen mildrades i sista stund genom att landets hälsominister Mark Butler nådde en överenskommelse med De gröna i landets parlament. Men man kommer fortfarande behöva visa legitimation på att man är över 18 år  och apotekare kommer att behöva ge rådgivning till de som vill handla. Detta får enligt den nya lagen inte delegeras till en apoteksassistent, men exakt vad rådgivningen ska innebära eller innefatta är oklart.

Då förändringen kom sent och plötsligt så är apoteken inte förberedda på att tillhandahålla e-cigaretter utanför den planerade receptmodellen. Så i tre månader så kommer den modellen att gälla ändå. Först den 1 oktober kommer man att kunna handla ens på apoteken utan ett recept.

Stenhårda straff väntar

Redan från 1 juli blir det olagligt för återförsäljare som vejpshoppar, kiosker eller bensinmackar att sälja några som helst e-cigaretter eller relaterade produkter – oavsett nikotininnehåll eller inte. Och straffskalan för den som gör ett övertramp är inte nådig. Återförsäljare och de som olagligt importerar vejpprodukter för försäljning riskerar böter på upp till 2,2 miljoner dollar och upp till sju års fängelse enligt lagstiftningen. Ett personligt innehav har dock satts till det svårmätta “nio e-cigaretter” och det kommer finnas en åtta månaders amnestiperiod för det personliga innehavet.

De E-cigaretter som ska säljas på apoteken får inte vara synligt utställda. De ska säljas i enkel, medicinsk förpackning, och de kommer att regleras för att säkerställa att maximala nikotinkoncentrationsnivåer följs. Lagen kommer även med ett smakförbud och endast mint, mentol och så kallad tobaksmak blir tillåtet. 

Står i strid mot forskning världen över

Lagen har stöd av mer än 50 folkhälsoorganisationer, ledande läkargrupper samt social- och utbildningsgrupper enligt den australiensiska regeringen. Men kritiker som Vaping Bogan ger inte mycket för de organisationerna. Han menar att det är lobbypengar i omlopp och att det dessutom är djupt ironiskt att e-cigaretter ska säljas på just apoteken då organisationen ”Pharmacy guild of Australia” har varit en ledande kritiker av vejpning som rökavvänjning sedan dag ett.

– Och de förespråkar något som står i motsättning till mer eller mindre ALL annan forskning, i världen, säger Samuel Parsons

Han påpekar även att lagen eller regeringen inte ens nämner cigaretter eller den skyhögt högre skada tobaksrökning orsakar. Cigarettförsäljningen kommer att fortgå precis som vanligt i landet.

Gynnar svart marknad och kriminalitet

En något mindre svordomsosande, men än lika hård kritik mot den nya lagen framförs av Colin Mendelsohn. Han är läkare och författare, men även aktivist och debattör i frågan om skadereducering, och en vejpkollenbekant även han. 

– Även om detta ses som en seger för hälsominister Mark Butler, kommer denna lagstiftning att möta betydande utmaningar inom ett år. Detta tillvägagångssätt gynnar organiserad brottslighet och den svarta marknaden samtidigt som det underminerar folkhälsan, vuxna rökare och e-cigarettanvändare, ungdomar och vapeindustrin, skriver han på sin blogg.

Bättre lagar i Nya Zeeland

Han gör även en jämförelse med grannlandet Nya Zeeland, några antal sjömil åt sydost.

– Nya Zeeland, där e-cigaretter säljs som reglerade vuxenkonsumentprodukter i licensierade butiker, visar på en mycket mer effektiv metod. Sedan regleringen av vejpning år 2020 har Nya Zeeland sett en minskning av rökare i mer än dubbla takten jämfört med Australien, utan en svart marknad eller betydande kriminell verksamhet. Ungdomarnas användning av e-cigaretter, som initialt ökade, har börjat stabilisera sig, skriver Colin Mendelsohn.

Källor till den här artikeln:

The Australian Government is changing the laws around vapes.

2 Kommentarer om "Australiensiska vejpare rasar mot nya förbudslagen"

  1. När man läser detta så får man en känsla flera gånger faktiskt. Handlar detta om narkotika har dom klassat det som narkotiska preparat? Vilka är Australiens regering riktigt tunga besluts argument för att kunna motivera en sådant tung lag.

  2. ”Kunde man inte vänta tills vi gamla har fått dött innan dom kommer ut mä såna häringa dummheter” sa gumman när högertrafiken infördes🥴

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *