Allt fler använder höga nikotinstyrkor ”Viktigt vid rökavvänjning”

Allt fler vejpare använder den högsta tillåtna nikotinhalten. Det visar en ny brittisk studie som följt utvecklingen sedan 2016. Ökningen har framför allt skett i de yngre användargrupperna och bland de som nyligen slutat röka – grupper som oftare använder engångsmodeller.
“Att vejpa med högre nikotinstyrkor är sannolikt mer effektivt vid rökavvänjning då det blir lättare att hålla suget efter cigaretter borta” säger Sarah Jackson, forskare vid University Collage London

Studien använde sig av data från den brittiska Smoking Toolkit Study och analyserade svaren från totalt 7500 deltagare. Datan sträckte sig från 2016 till 2024. 

“Vi ser den stora förändringen i nikotinstyrkor från 2021 – samma år som engångsmodellerna blev populära” säger Sarah Jackson i ett pressmeddelande från University Collage London.

Höga nikotinstyrkor spel viktig roll

Den brittiska regeringen, som nu har utlyst nyval, hade planer på att beskatta e-vätska enligt samma modell som i Sverige – där skatten ökar i takt med nikotinstyrkan. Nu verkar skatten läggas på is inför nyvalet i höst, men enligt Sarah Jackson är en hög skatt på högoncentrerad nikotin en åtgärd som kan leda till bakslag.

“Nikotin är beroendeframkallande, men det är inte det ämne som orsakar de sjukdomar vi förknippar med rökning. Om priset ökar, och tillgången till höga nikotinhalter minskar, så gör vi samtidigt ett effektivt verktyg för rökavvänjning mindre attraktivt för rökarna. Av de rökare som hade slutat röka det senaste året använde 40 procent den starkaste nikotinhalten” säger Sara Jackson.

Vejpar mer och varmare

Forskarna poängterar att ett högre pris på högre nikotinhalter sannolikt leder till att vissa vejpare kompenserar genom att helt enkelt vejpa oftare och mer. Tidigare studier har visat att mer erfarna vejpare har ”lärt sig” att styra nikotinintaget genom att anpassa effekten i sina vejpdon. På det sättet ökar dosen, santidigt som koncentrationen av potentiella skadliga ämnen också ökar, i takt med upphettningen. Detta är något som verkat ha gått lagstiftarna förbi, enligt Sharon Cox, beteendevetare och beroendeforskare vid Univeristy College London.

”Att beskatta produkter efter nikotinstyrka kan också leda till att människor använder en lägre, billigare nikotinstyrka och därmed i praktiken vejpar mer. En person med nikotinberoende kommer att ändra sitt beteende för att få den nödvändiga nikotindosen de behöver. Det kan därför öka mängden vätska som de använder för att vejpa” säger Sharon Cox som samtidigt påpekar att vejpning i alla lägen är betydligt mindre skadligt än rökning oavsett om effekten ökar.

Förbud mot engångsmodeller meningslöst

Som det ser ut i dagsläget kommer Storbritannien att förbjuda försäljning av engångsmodeller redan nästa år. Men enligt forskarna bakom studiem kommer just den åtgärden inte att påverka tillgången till högkoncentrerad nikotin.

“Tillverkarna har redan introducerat återanvändbara modeller som har samma pris liknar den design som engångsmodellerna och som har liknande nikotinstyrka” säger forskarna i sitt pressmeddelande.

Källor till den här artikeln:
Sharp rise in vapers using high-strength nicotine in England
People using vapes opting for strongest possible e-cigarettes, study shows

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *