England: Hårdare ålderskontroller för vapes i närbutiker

Branschorganisationen ACS (Association of Convenience Stores) som organiserar närbutiker, bensinstationer och liknande i Storbritannien, vidtar nu åtgärder för att komma åt det ökande bruket av e-cigaretter bland minderåriga. Det rapporterar tidningen Convenience Stores Sweden News.

Sedan Brittiska regeringen beslutat att öka insatserna för att förmå rökare att byta cigaretterna mot e-cigaretter har intresset för marknaden ökat markant. Vejpning är redan populärt i Storbritannien och enligt myndigheterna har tekniken potential att minska rökningen i landet till under 5 procent 2030. Nyligen lanserade regeringen ett “swap-to-stop” program där en miljon rökare får möjlighet att pröva e-cigaretter – gratis.

Ökad tillgång på e-cigg

Samtidigt rasar debatten om det ökande bruket av e-cigaretter bland ungdomar. I centrum står tillgången till det senaste tillskottet på vejpmarknaden: engångsmodeller. Tidigare har e-cigaretter primärt sålts i specialistbutiker, men engångsvapes går idag, även i Sverige, att köpa i var och varannan närbutik och bensinstation. Tillgången har därmed ökat dramatiskt och intresset bland unga att testa produkterna ökar i samma takt. Det ställer allt högre krav på återförsäljarna, konstaterar ACS:s vd James Lowan i Convenience Stores Sweden News.

“Det är positivt att regeringen satsar på att minska rökningen med hjälp av innovativa metoder. Vi är också mycket positiva till att man ser behovet av en korrekt fungerande vapingmarknad. Endast vuxna ska kunna köpa dessa produkter” säger han.

Utbildar butiksägare

I samband med “swap-to-stop” projektet lanserar nu ACS en kampanj för att utbilda medlemmarna om e-cigaretter. Man uppmanar butikerna att förhålla sig till e-cigaretter på samma sätt som för cigaretter, där alla som ser ut att vara under 25 måste legitimera sig för att få handla produkterna.

Samtidigt vill man se till att återförsäljarna kan skilja lagliga produkter från olagliga varianter. Engångsvapes med för höga nikotinstyrkor, för stor kapacitet (rent tekniskt fler puffar än 600) samt felaktiga varningar florerar på den svarta marknaden och letar sig ibland in i butikerna via olika försäljare.

“Mer fokus på tillsyn, uppbackat av mer resurser på lokal nivå, är rätt väg att gå.  Endast lagliga produkter ska nå återförsäljare och konsumenter “ säger James Lowan i Convenience Stores Sweden News.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *