”Snusfrågan handlar bara om politik – inte vetenskap och hälsa”

Den snusande svensken har blivit en symbol för alternativa nikotinprodukter runt om i världen. Åtminstone inom de kretsar som kämpar för skademinimering – en växande global rörelse som lockar allt ifrån läkare och forskare till aktiva konsumenter och politiker. Lidingöbon Bengt Wiberg är snusaren som får axla rollen som både förespråkare och konsument när rörelsen årligen samlas i Warsawa under Global forum on nicotine.

Vejpkollen rapporterar från Global Forum on Nicotine 2023.

Warsawa. Polen. Juni, 2023. Global Forum on Nicotine är världens största konferens på temat nikotin och skademinimering för rökare. Under fyra hektiska dagar träffas forskare, aktivister, företagare, journalister, tjänstemän och beslutsfattare för att diskutera rökning, tobak, nikotin, forskning och innovationer inom området för skademinimering.

Forskare från hela världen

Bengt Wiberg, snusare, innovatör och ivrig förespråkare för den nordiska varianten av skademinimering, har varit med på konferensen sedan många år tillbaka. Inte minst som talare och del av paneler som handlar om snus och nikotinpåsar. I många sammanhang har han axlat rollen som “snusets ansikte utåt” och blivit den som får förklara för världen varför svenskar röker mindre och snusar istället.

“Global forum on nicotine en oerhört viktig konferens. Här samlas världens främsta experter inom skademinimering under samma tak i några dagar. Det är konsumenter, läkare, forskare och industrifolk; det är väldigt högt i tak. Om man jämför med andra konferenser som handlar om tobak och nikotin så är dörrarna ofta stängda för de som har kritiska åsikter i frågan. Så är det inte här. Alla är välkomna och diskussionen är öppen” säger Bengt Wiberg, när vi träffas i lobbyn utanför konferensen. 

E-cigaretter och snus

Temat för årets konferens är framtiden för nikotinbruk och lärdomar från historien. Debatten om skademinimering för rökare har pågått i närmare 20 år, liksom insatserna för att göra rökfria nikotinalternativ accepterade runt om i världen. En stor del av debatten har handlat om e-cigaretter. Inte så konstigt kanske, med tanke på att just den produkten varit det främsta alternativet för rökare ur ett internationellt perspektiv. Men enligt Bengt Wiberg, svensk snusare som även använder e-cigaretter då och då, har frågan om det svenska snuset inte alltid fått den uppmärksamhet som det förjänar. Men det håller på att förändras, menar han. Särskilt på senare år, sedan intresset för Sveriges låga andel rökare hamnat i fokus.

“När jag började engagera mig aktivt, 2018, var det få som pratade om snus och nikotinpåsar inom rörelsen för skademinimering – det var bara vejpning som gällde. Nu nämner man det nästan alltid vid sidan av e-cigaretter. Det är väldigt positivt” säger Bengt Wiberg.

Dåliga argument triggade aktivismen

Hans engagemang för snus och skademinimering började för fem år sedan. Det var i samband med att EU beslutade att även i fortsättningen förbjuda försäljningen snus i alla EU-länder, utom i Sverige. Svenska Swedish Match hade utmanat förbudet i EU domstolen och Bengt Wiberg satt på åhörarplats.

“Jag hade aldrig varit aktivist i hela mitt liv. Men så plötsligt befann jag mig i en sal med domare i peruker och svarta rockar som skulle ta ställning till snusets effekt på folkhälsan i Sverige. Anti-nikotin-aktivisternas advokater kom undan med riktigt dåliga argument – som att svenska män röker mindre på grund av “föräldraledighet” eller att de “har en mer hälsosam livsstil än andra europeiska män” säger Bengt Wiberg.

”Snus handlar om politik – inte hälsa”

Han skrattar lite och skakar på huvudet.

“Det var absurt att höra. Snus, som väldigt många svenska män, bland annat jag själv, använder för att hålla sig rökfria, hade tydligen ingenting med att “sluta röka” att göra. 100 000 sidor av vetenskaplig forskning om hur vi använder snus ignorerades totalt. Det kom ju från Swedish Match och ansågs därför inte trovärdigt. Snuset skulle fortsatt vara förbjudet, samtidigt som cigaretterna skulle vara tillåtna. Det var om något ännu mer absurt. Då förstod jag att frågan om snus bara handlar om politik, och inte alls om hälsa eller vetenskap”

Gräsrotsaktivism

Bengt Wiberg drog nu igång nätverket EU for snus. Twitter och Facebook blev plattformarna som fungerade bäst och han lyckades på kort tid få tusentals medlemmar från närmare 100 länder runt om i världen. Det var aktivism på gräsrotnivå som lockade allt ifrån läkare, forskare och andra aktivister att titta närmare på snuset som fenomen.

“Jag upptäckte att det fanns en enormt pedagogiskt behov kring snus och nikotinpåsar. Det gäller fortfarande. Omvärlden vet inte vad vad det här är egentligen och många tror nog att det bara är något konstigt som vi nordbor stoppar under läppen. Kunskap om snustillverkning, nikotinet i sig och hur vi använder produkterna väcker mycket intresse”

Nästan rökfritt i Sverige

Enligt WHO räknas ett land som rökfritt när under fem procent av befolkningen röker. I Sverige ligger andelen dagligrökare på 5.8 procent i de senaste mätningarna. 

“Bland svenska män är det ännu lägre. Och det beror givetvis på snuset, det förstår varje normalt funtad människa. Vi ser en liknande utveckling i Norge, där andelen rökare minskar i takt med att fler snusar. Det syns även bland kvinnorna, som gillar nikotinportioner mer än vanligt snus” säger Bengt Wiberg.

Ett smörgåsbord

Ett återkommande ämne under Global forum on nicotine är den “Svenska modellen” för nikotin. Vad är det som driver ner rökningen i Sverige? Enligt Bengt Wiberg är det inte helt enkelt, men en viktig faktor är tillgången till många olika nikotinprodukter. 

“Även om vi har en låg skatt på cigaretter, i förhållande till medelinkomsten, så väljer vi ofta andra nikotinprodukter. Det är som ett smörgåsbord i butikerna och det är den tillgången som driver det här, ibland i kombination med olika rökförbud och regleringar”

Tjänar bättre på rökfria produkter

Han påpekar även att närbutiker och bensinmackar faktiskt kan tjäna mer pengar på att sälja rökfria produkter, än att sälja cigaretter. Även om de inte vet det själva, alla gånger.

“Handlarna har faktiskt ett ekonomiskt intresse av att konvertera rökare till snus eller e-cigaretter. Idag är exempelvis vinstmarginalerna på nikotinpåsar betydligt bättre än för cigaretter. Frågan är väl om alla butiksägare känner till det? Om inte så är det viktigt att faktiskt belysa det lite mer. Om du lyckas konvertera 10 rökare i veckan från rökning till vejpning eller snus så gör du inte bara en insats för folkhälsan – du tjänar bättre på det också” säger Bengt Wiberg.

Skapade ny snuspåse

Förutom obetald aktivism, så driver Bengt Wiberg även företaget Sting Free som tillverkar nikotinportioner i en modifierad påse som kan minska påverkan på tandköttet vid bruk av snus. Något han är stolt över.

“Det var faktiskt en desperat åtgärd från början. Min tandläkare klagade över en irritation jag hade i tandköttet. Han sade att jag måste sluta snusa. “Aldrig i livet” tänkte jag. När jag kom hem funderade jag lite och började experimentera. Skulle det gå att minska irritationen från snuspåsen på något sätt? Till slut testade jag att lägga en tunn kompress på ena sidan av påsen. Så körde jag så tills jag träffade läkaren nästa gång. Irritationen var borta och han var väldigt nöjd, skrockar Bengt.

Erfarenheten ledde såsmåningom, efter ett otal marknadsundersökningar, läkarkonsultationer och investeringar till en ny typ av snuspåse. Nu lanserar han den i butikerna som säljer annat snus.

“Men det var så det började. Efter ett tandläkarbesök. Jag tycker det är viktigt att snuset är öppet för alla, även de som tycker att det irriterar under läppen. Om det står i vägen för att någon slutar röka, så kan Sting free förhoppningsvis göra mycket nytta” Säger Bengt Wiberg, snusaren, företagaren och aktivisten, innan vi skiljs åt i vimlet vid Global Forum on Nicotine.

Reds anm:
Vejpkollen samarbetar ibland med andra medier som bevakar samma områden. Detta är en längre version av en artikel som även publicerats i Convenience Stores Sweden News.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *