Smakförbud försenat – vejpare demonstrerade utanför riksdagen.

Regeringens lagförslag om ett smakförbud för e-cigaretter är försenat. Det stod klart igår. Samtidigt manifesterade aktivister, vejpare och företagare utanför riksdagen. Budskapet var att e-cigaretter med goda smaker hjälper rökare att fimpa.

Den 22 mars skulle regeringen presentera sitt lagförslag som förbjuder smaksättningar, förutom de som ger “en tydlig doft och smak av tobak”, i e-cigaretter och e-vätska. Men något förslag kom aldrig. Nytt datum för propositionen är nu, enligt uppgift 31 mars.

“Det ger oss åtminstone mer tid att protestera och stoppa det här” konstaterar Victor Bryn-Jensen ordförande för Branschorganisationen för elektroniska cigaretter, BELC.

”Smaker är viktiga”

Victor Bryn-Jensen var en av ett tjugotal vejpare och företagare som samlats utanför riksdagshuset för att manifestera mot smakförbudet. Organisationen World Vapers Alliance lyfte budskapet med en cykelburen banderoll i glada färger. 

“Vi vill visa på det positiva med olika smaksättningar. Och tydligt visa att e-cigaretter inte är rökning. Tvärtom: e-cigaretter är till för att hålla cigaretterna borta. Och då är goda smaker väldigt viktiga” säger Michael Landl från World Vapers Alliance.

”Månag som fotade”

Manifestationen rörde sig under eftermiddagen från Mynttorget och genom Stockholms innerstad för att sprida sitt budskap. 

“Det är många som ser oss, många som fotar och det är positivt. Vi vejpare måste använda alla möjligheter vi har för att synas nu. Vår kampanj börjar här i Sverige och fortsätter i veckan till Nederländerna, där regeringen också arbetar med att införa ett smakförbud” säger Michael Landl.

Beslut i socialutskottet i maj

Enligt riksdagens schemalagda hantering kommer nu frågan om smakförbud att nå riksdagen den 16 juni. Dessförinnan ska lagförlaget gå igenom socialutskottet. Socialutskottet är en slags riksdag i miniformat där riksdagsledamöter med fokus på hälsofrågor bereder förslag inför omröstningen i riksdagen. Det är egentligen här som det viktiga beslutet fattas, konstaterar Victor Bryn-Jensen.

“Enligt schemat ska socialutskottet diskutera frågan från och med den 10 maj och fatta beslut senast den 31 maj. Innan dess är det viktigt att vi som vejpar, och andra blir påverkade av ett smakförbud, gör våra röster hörda. På alla sätt vi kan” säger Victor Bryn-Jensen.

Regler för nikotinpåsar

I samma proposition ingår även nya regler för nikotinpåsar. I dagsläget är nikotinpåsar helt oreglerade både vad gäller produktstandard, marknadsföring och åldersgräns. Victor Bryn-Jensen är positiv till att nikotinpåsar får hårdare regler. Men han menar att frågan om dessa produkter riskerar att överskugga allvaret i smakförbudet.

“Alla vill ha reglering av nikotinpåsar. Risken är att smakförbudet glider med av bara farten. Det vill vi verkligen lyfta. Ett smakförbud innebär en enorm inskränkning och påverkar många människor som behöver smaker i e-cigaretter för att hålla sig rökfria. Givetvis påverkar det även företagen som säljer e-cigaretter. Bland BELCs medlemmar består 85 procent av e-juiceförsäljningen av andra smaker än “tobak”. säger Victor Bryn-Jensen.

Not:

Manifestationen arrangerades av Mathisson Media som även driver Vejpkollen. Ansvarig för manifestationen var Vejpkollens ansvarige utgivare Stefan Mathisson. Vill du tycka till om artikeln eller om regeringens smakförbud – kontakta Vejpkollen eller skriv en kommentar nedan!Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON1 Kommentar on “Smakförbud försenat – vejpare demonstrerade utanför riksdagen.

  1. En liten reflektion bara, trots att dessa nikotinprillor är oreglerade så har inget hemskt och förfärligt hänt. Seriösa handlare säljer ändå inte dem till minderåriga. Ungefär så var det även innan e-ciggen blev sönderreglerade. Självklart är det bra med vissa regleringar men dem måste stå i proportion till riskerna och inte vara baserade på anglosaxisk puritanism. Det är onödigt med dessa små 10 ml, en massa platsavfall. Ingen klagade på min e-cigg på uteserveringarna då och inte nu heller😊

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *