(M): Minska rökningen med hjälp av e-cigaretter och snus

Sverige bör införa ett skadereducerande perspektiv i tobaks- och nikotinpolitiken. Det menar flera företrädare för Nya Moderaterna.
“Genom att driva en politik som uppmuntrar människor att välja mindre skadliga alternativ, finns stor potential att skapa ett rökfritt Sverige” skriver Åsa Coenraads (m) och Lars Püss (m) i en motion till riksdagen.

Skadereduktion innebär pragmatiska åtgärder för att reducera skadliga konsekvenser av drogmissbruk eller andra aktiviteter med hög risk. Det är ett omdebatterat begrepp som varit tongivande inom narkotikapolitiken. Avkriminalisering av bruk, sprututbyten, och metadonprogram har dock etablerat sig som metoder för att minska dödligheten bland narkomaner.

Gäller även rökningen

I och med utvecklingen av e-cigaretter och andra rökfria nikotinprodukter har skadereduktion på senare tid även blivit ett begrepp som berör rökning. Brittiska myndigheter förespråkar exempelvis mindre skadliga nikotinprodukter i syfte att minska dödligheten bland rökare i landet. Nu har debatten om skadereducering för rökare hettat till även i Sverige. 

“Det är stor skillnad i hälsopåverkan mellan tobaksprodukter som förbränns och inhaleras jämfört med snus och produkter som hettas upp eller förångas. Att främja riskreducerande produkter är således ett viktigt steg . Något som tyvärr hittills har underskattats i det strategiska arbetet mot ett Sverige där färre människor drabbas av tobaksrelaterade sjukdomar”. Skriver John Weinerhall (m) i en motion till riksdagen.

”Stora vinster för människors hälsa”

Han får medhåll av partikollegorna Åsa Coenraads och Lars Püss. De menar att Sveriges nästa strategi för alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel (ANDTS strategin) bör uppmuntra rökare att välja mindre skadliga nikotinalternativ.

“Att färre människor röker innebär stora vinster för människors liv och hälsa. Politiken bör fortsatt bejaka den inriktningen och göra en skillnad på olika typer av tobaksanvändning genom ett skadereduceringsperspektiv.”  skriver de i en gemensam motion till riksdagen.

Vill främja snus och e-cigaretter

Enligt Åsa Coenraads och Lars Püss är det viktigt att främja den industri som tar fram produkter som i “högre grad motsvarar en hållbar samhällsutveckling, hälsosamma livsmedel eller förebyggande hälsovård”. Bland dessa ingår mindre skadliga nikotinprodukter, som snus, nikotinpåsar och olika varianter av e-cigaretter.

“Det finns inte längre några vetenskapliga tvivel kring att snus är betydligt mindre skadligt för hälsan än rökning. Det har även utvecklats ett flertal nya tobaksprodukter där tobak upphettas i stället för att förbrännas med syfte att vara mindre skadligt. Just förbränning av tobak har visat sig vara en process som utsöndrar många skadliga ämnen”. Skriver Åsa Coenraads och Lars Püss.

Jämför med alkohol

Tillsammans med John Weinerhall uppmanar de nu riksdagen att införa ett skadereduceringsperspektiv i tobakspolitiken. De hänvisar till dagens alkoholpolitik.

“Genom att driva en politik som uppmuntrar människor att välja mindre skadliga alternativ, finns stor potential att skapa ett rökfritt Sverige. Därför är det viktigt att slå fast att i nästa ANDT-strategi bör det, som det finns på alkoholens område, finnas ett skadereduceringsperspektiv även för tobak”. Skriver Åsa Coenraads och Lars Püss.

Källor:
Ett riskreduktionsperspektiv i tobaksskattelagstiftningen
Skadereduceringsperspektiv i ANDT-strategin


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREONLegg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *