Han hoppas att fler politiker besöker vejpshopparna

Hur skulle ett smakförbud påverka företagare inom e-cigarettbranschen? Det ville riksdagsledamoten David Josefsson (m) ta reda på.
”Det är viktigt att vi politiker får reda på hur det ser ut i verkligheten, innan vi fattar besluten” säger David Josefsson, som besökte en vejpshop i Göteborg.

Enligt en offentlig utredning tillsatt av regeringen ska ett förbud införas ”mot e-vätskor som är avsedda att konsumeras genom e-cigaretter om de innehåller smaktillsatser som leder till en tydligt märkbar doft eller smak av annat än tobak”.

Som Vejpkollen tidigare berättat skulle en lag om smakförbud driva många av Sveriges återförsäljare och e-juicetillverkare i konkurs. Ett av dem är SteamQuest som drivs av Quest Leite. Av de runt 30 e-juicer företaget tillverkar så är endast en (1) en så kallad ”tobakssmak”. Det är den enda variant som skulle få finnas kvar, enligt det föreslagna förbudet. Men även det är oklart.

”Just den e-juicen innehåller även smak av både hasselnöt och choklad, så är inte ens det säkert” säger Quest Leite

Ingen definition på tobakssmak

Det finns dessutom idag ingen klar definition på vad som är ”smak av tobak”. Tobakssmaker är som vilken annan smak som helst, menar Quest Leite. Förutom att vissa ingerdienser ofta (men inte alltid) ingår, till exempel konstgjord rökarom.

”Men begreppet ”tobakssmak” är mer ett sätt att locka rökare som är osäkra på vad de ska börja med. Det kan vara viktigt, innan de förstår att det finns något annat som passar dem bättre ” menar Quest Leite.

Kundera vill bort från tobak

Sverige har idag runt 100 000 dagliga användare av e-cigaretter. Studier visar att rökare som lyckas byta helt från cigaretter till e-cigaretter, ofta börjar med en tobakssmak och sedan byter till frukt och godis och bakverksvarianter. Det syns även i företagens försäljning.

”Kunderna vill bort från det som påminner dem om cigaretter. Det är väldigt tydligt. Det är ju därför vi inte har så många tobakssmaker”. säger Quest Leite. ”Många kunder har sagt att de hellre går tillbaka till ciggen om de bara har tobakssmaker att välja mellan. Och med tanke på vad det kostar att utveckla och tillverka en e-juice så är det ingen idé att fortsätta med det här om smakförbudet slår igenom.”

”Tobakspolitk som slår knut på sig själv”

Efter att ha läst en artikel i Vejpkollen bestämde sig moderate riksdagsledomten David Josefsson (m), att besöka Quest Leite och Lie Sax som i anslutning till e-juiceproduktionen driver en vejpshop i centrala Göteborg. Och han tycker att regeringens hållning gentemot smaksättningar i e-vätska är problematisk.

”De vill att e-cigaretter ska smaka tobaksrök – fastän det inte är tobaksrök.” säger han. ”Det är ett exempel på hur svensk tobakspolitik slår knut på sig själv” säger David Josefsson

Få som vet hur branschen fungerar

I dagsläget finns ett 40-tal företag aktiva på marknaden i Sverige. De flesta är små till medelstora företag som oftast inte omsätter några miljonbelopp. Även om de stora tobaksbolagen har intressen och produkter inom e-cigarettsfären så har de inte etablerat sig i Sverige. Ännu. Men enligt David Josefsson är det få politiska företrädare som vet hur e-cigarettinsdustrin fungerar i praktiken.

”Många tror nog att det är stora företag som kommer utifrån och använder skumma metoder för att locka kunder. Det är ju uppenbart inte så det är.” säger David Josefsson. ”Jag tror det är viktigt att fler politiker ger sig ut och ser hur det ser ut i verkligheten”

Moralistisk syn på nikotin

David Josefsson tror också att motståndet mot både e-cigaretter och det svenska snuset bottnar mer i ideologi än om skadereducering och folkhälsa.

”Regeringen tänker förbjuda varor vars syfte är att konkurrera ut tobaken. Principen är viktigare än att se till olika produkters skadeverkningar. Jag har alltid tyckt att det är skadorna som tobak, eller för den delen nikotin, orsakar vi ska fokusera på. Om det utvecklas mindre skadliga sätt att nyttja nikotin än att röka, så ska vi verkligen inte motverka dem” säger David Josefsson.

Viktigt att företagen berättar

Regeringens utredning och förslag på ny lagstiftning är just nu ute på remiss. Svaren ska vara inne före den 1 september. Och David Josefsson betonar vikten av att företagen inom braschen deltar i debatten.

”Det är ju bara ett förslag än så länge. Mycket kan hända på vägen. Men eftersom e-cigarette, och hur branschen fungerar är relativt okänt, är det viktigt att upplysa beslutsfattarna om det. Företagen bör bjuda in politiker som är intresserade att lyssna” säger David Josefsson.

Källor till den här artikeln:
Hårdare regler för nya nikotinprodukter
David Josefsson (m) på Facebook


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
1 Kommentar on “Han hoppas att fler politiker besöker vejpshopparna

  1. Tendensen verkar hela tiden vara att partierna till höger är för tobaksskademinimering, produkter som som e-cigg och snus och dem till vänster emot vilket egentligen är ganska märkligt eftersom andelen personer som röker är större i arbetar- och lägre medelklass. I stället för att uppmuntra rökare att byta till något som är betydligt mindre skadligt och dessutom inte luktar illa och besvärar andra vill man gå vidare med mer tvång, förbud och stigmatisering. Ungefär som att deras väljare och potentiella väljare helt enkelt inte visste bättre och måste korrigeras med tvång och förbud. Helt fel väg att gå. Jag vet också att en hel del enskilda politiker på vänstersidan också har den här uppfattningen, att det är bra att folk vejpar eller snusar istället för att röka, men dem vågar säkert inte gå emot partilinjen. Det är som i cannabislegaliseringsfrågan, om enskilda politiker sticker ut hakan kan dem lätt bli petade.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *