Därför delar myndigheten ut gratis e-cigaretter

Vejpning är en strategi för att minska rökningen i Northampton

Myndigheterna i Northamptonshire erbjuder gratis e-cigaretter till rökare som vill prova på vejpning. Förhoppningen är att rökarna, i synnerhet gravida kvinnor, ska byta cigaretterna mot ett mindre skadligt alternativ.

Vi vet att rökning är en vana som dödar varannan brukare. E-cigaretter är inte helt riskfria, men betydligt mindre skadliga än cigaretter. Och konsekvenserna av att fortsätta röka överträffar till och med de värsta tänkbara risker som vejpning kan innebära. ” säger Ian Morris ledamot i den lokala Hälsovårdsstyrelsen till tidningen Northampton Chronicle.

Enligt brittiska studier är vejpning dubbelt så effektivt som andra sluta-röka metoder. Metoden är dessutom den mest populära bland rökare som försöker sluta.

Tolv veckors program

Myndigheterna kommer i samband med projektet även att bedriva uppsökande verksamhet. Arbetsplatser med utbredd rökning bland de anställda ska, utan kostnad, få hjälp av olika hälsoorganisationer för att förmå rökarna att byta sina vanor. Erbjudandet om en gratis e-cigarett följs upp genom att rökarna går med på att delta i ett 12-veckors program för rökavvänjning.

Ian Morris nämner en förbättrad folkhälsa som den främsta anledningen till att projektet blivit verklighet. Men det finns även ekonomiska aspekter.

Vi har sett en minskning av antalet rökare de senaste 20 åren. Men vi har fortfarande 87 000 rökare i Northamptinshire. Med hundratals dödsfall årligen kostar det det samhället 160 miljoner pund (motsvarande 1,8 miljarder kronor) om året” säger han till Northampton Chronicle.

Riktar sig till gravida rökare

En viktig målgrupp för kampanjen är gravida rökare. Northamptonshire har een högre andel gravida rökare, jämfört med resten av Storbritannien, konstaterar Ian Morris.

Rökning under graviditeten skadar fostret och ökar risken för komplikationer även efter födseln, något som bland annat visar sig genom en betydligt lägre födelsevikt. Att sluta använda nikotin är att föredra, men enligt flera studier minskar riskerna betydligt även om rökaren byter till e-cigaretter. Nyfödda barn till vejpare har visat sig ha samma födelsevikt som barn till icke-rökare.

Hoppas att de slutar röka för gott

Nu hoppas myndigheterna i Northampton att även gravida rökare tar steget och slutar röka, med hjälp av de metoder som Sluta-Röka-Tjänsterna erbjuder. Gratis e-cigaretter är bara ett av flera sätt, menar Ian Morris.

“Public Health Northamptonshire uppmuntrar alla rökare att utnyttja vår Sluta-Röka-Tjänst. Med råd och stöd hoppas vi att de väljer att sluta för gott. Med hjälp av e-cigaretter, om den metoden passar dem bäst.” säger Ian Morris till Northampton Chronicle.

Källor till den här artikeln:
Free e-cigs given out in battle to get 87,000 Northamptonshire smokers to trash the ash (Northampton Chronicle)


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *