Covid-19 inte värre på grund av e-cigaretter

I den här artikeln ställer Vejpkollen frågan om vejpning och e-cigaretter ökar riskerna vid sjukdomen COVID-19, orsakad av coronavirus. Vi sökte svaren hos två framstående forskare. Linda Bauld vid universitet i Edinburgh och Louise Adermark, Göteborgs universitet.

Rökare har tidigare pekats ut som en grupp med högre risk om de skulle smittas av coronavirus. Men i en nyligen publicerad artikel i Scientific American menar några läkare att även e-cigarettanvändare är en riskgrupp. De hänvisar till studier gjorda på möss och labbtester av cellvävnader, där ångan möjligen kan påverka delar av immunförsvaret. Även Sveriges television, SVT, använder artikeln för att belysa e-cigaretter i samband med coronaviruset.

Covid-19 och e-cigaretter

Men vad betyder de här studierna, egentligen? Och bör vejpare oroa sig? Vejpkollen ställde frågan till en några uppmärksammade forskare på området.

Linda Bauld är professor i folkhälsa vid Universitetet i Edinburgh. Hennes omfattande forskning har haft stor betydelse för flera länders lagstiftning kring e-cigaretter, bland annat i Storbritannien, Canada och Nya Zealand. Och hon menar att studierna som Scientific American nämner är otillräckliga. Men även att vi inte vet tillräckligt för att dra några säkra slutsatser.

”Det finns inga studier gjorda på människor som kopplar vejpning till komplikationer med COVID-19. Däremot vet vi att symptom i luftvägarna blir bättre för rökare som byter till e-cigaretter. Ett exempel på detta ser vi hos före detta rökare med astma. Och eftersom i princip alla som vejpar är före detta rökare så vore det oansvarigt att att uppmuntra dem att sluta vejpa på grund av risker med COVID-19. Särskilt som alternativet i de flesta fall är att återgå till cigaretter” säger Linda Bauld till Vejpkollen.

Viktigt att inte börja röka igen

Linda Bauld menar att de som inte behöver använda e-cigaretter inte heller ska göra det. Även om det inte finns något som tyder på att vejpning ökar riskerna vid en Covid-19 infektion.

”Det viktigaste är att vejpare, som har slutat röka, inte börjar röka igen. Det är speciellt viktigt under den här pandemin då rökning har allvarliga konsekvenser för luftvägarna.” säger Linda Bauld.

”Behöver inte vara extra oroliga”

Hon får medhåll av Louise Adermark, forskare i beroendemedicin vid sektionen för psykiatri och neurokemi på Göteborgs Universitet. Louise Adermark har, bland annat, sammanställt information för att utbilda Länstyrelsena om e-cigaretter i Sverige. Hon är den forskare som svenska medier ofta ringer när ämnet vejpning ska upp till debatt.

Ser du e-cigaretter som en riskfaktor vid COVID-19?

”Eftersom statistiken ändå tyder på att det i första hand är ålder som är en riskfaktor, så behöver vejparna nog inte vara extra oroliga. Men om man ändå känner sig orolig så är det alltid klokt att dra ned på sin konsumtion” säger Louise Adermark till Vejpkollen.

Inget stöd i forskningen

Men liksom Linda Bauld betonar hon att vi har för lite data i dagsläget för att säga något säkert om vejpning och COVID-19.

”Även om man kan tänka sig att nikotininhalerande gör lungorna lite mer utsatta för infektion, så finns det i nuläget inte så mycket stöd för att e-cigarettanvändare skulle kunna vara en riskgrupp. Särskilt inte med tanke på att astmatikerna ändå är relativt förskonade av COVID-19” säger Louise Adermark.

För mer information om Coronavirus och vejpning kan du läsa ett längre uttalande från två forskare som går igenom flera tekniska detaljer i ämnet här. (obs! PDF).


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *