Covid-19 ei ole huonompi sähkösavukkeiden vuoksi.

Tässä artikkelissa Vejpkollen kysytään, lisäävätkö vejp tupakointi ja sähkösavukkeet koronaviruksen aiheuttaman COVID-19:n riskejä. Haimme vastauksia kahdelta tunnetulta tutkijalta. Linda Bauldilta Edinburghin yliopistosta ja Louise Adermarkilta Göteborgin yliopistosta.

Tupakoitsijat ovat aiemmin jotka on tunnistettu ryhmäksi, jolla on suurempi riski jos he saisivat koronavirustartunnan. Mutta äskettäin julkaistussa artikkelissa Scientific American jotkut lääkärit viittaavat siihen, että myös sähkösavukkeiden käyttäjät ovat riskiryhmä. He viittaavat hiirillä tehtyihin tutkimuksiin ja solukudoksilla tehtyihin laboratoriokokeisiin, joissa höyry voi mahdollisesti vaikuttaa immuunijärjestelmän osiin. Myös Ruotsin televisio SVT käyttää artikkelia korostaakseen, että sähkösavukkeet koronaviruksen yhteydessä.

COVID-19 ja sähkösavukkeet

Mutta mitä nämä tutkimukset todella tarkoittavat? Ja pitäisikö vejp:n käyttäjien olla huolissaan? Vejpkollen esitti kysymyksen muutamalle alan huippututkijalle.

Linda Bauld on kansanterveyden professori Edinburghin yliopistossa. Hänen laajalla tutkimuksellaan on ollut merkittävä vaikutus sähkösavukkeita koskevaan lainsäädäntöön useissa maissa, muun muassa seuraavissa maissa Yhdistynyt kuningaskunta, Kanada ja Uusi-Seelanti. Ja hän uskoo, että tutkimukset, jotka Scientific American mainitut toimenpiteet ovat riittämättömiä. Mutta myös sitä, että emme tiedä tarpeeksi, jotta voisimme tehdä varmoja johtopäätöksiä.

"Ihmisillä ei ole tutkimuksia, joissa vejpning yhdistettäisiin COVID-19:n komplikaatioihin. Tiedämme kuitenkin, että tupakoitsijoiden hengitystieoireet paranevat, kun he siirtyvät käyttämään sähkösavukkeita. Esimerkki tästä on nähty entisillä tupakoitsijoilla, joilla on astma. Ja koska lähes kaikki vejp:n käyttäjät ovat entisiä tupakoitsijoita, olisi vastuutonta kannustaa heitä lopettamaan vejpa COVID-19:n riskien vuoksi. Etenkin, kun vaihtoehtona useimmissa tapauksissa on paluu savukkeisiin", sanoo Linda Bauld Vejpkollen:hen.

On tärkeää, ettei tupakointia aloiteta uudelleen

Linda Bauld ehdottaa, että niiden, joiden ei tarvitse käyttää sähkösavukkeita, ei myöskään pitäisi käyttää niitä. Vaikka ei olekaan näyttöä siitä, että vejpning lisäisi Covid-19-infektion riskiä.

"Tärkeintä on, että tupakoinnin lopettaneet vejp-asiakkaat eivät aloita tupakointia uudelleen. Tämä on erityisen tärkeää tämän pandemian aikana, sillä tupakoinnilla on vakavia seurauksia hengityselimille." sanoo Linda Bauld.

"Ei tarvitse olla erityisen huolissaan"

Hänen seurassaan on Louise Adermark, riippuvuuslääketieteen tutkija Göteborgin yliopiston psykiatrian ja neurokemian laitoksella. Louise Adermark on muun muassa koonnut tietoa lääninhallituksen valistamiseksi sähkösavukkeista Ruotsissa. Hän on tutkija, jolle ruotsalaiset tiedotusvälineet usein soittavat, kun vejpning-aihe on esillä.

Onko sähkösavukkeet mielestäsi COVID-19:n riskitekijä?

"Koska tilastojen mukaan ikä on tärkein riskitekijä, vejp:n ei luultavasti tarvitse olla erityisen huolissaan. Mutta jos olet huolissasi, on aina viisasta vähentää kulutusta", sanoo Louise Adermark Vejpkollen:hen.

Ei tukea tutkimukselle

Linda Bauldin tavoin hän kuitenkin korostaa, että meillä on tällä hetkellä liian vähän tietoa voidaksemme sanoa mitään varmaa vejpningistä ja COVID-19:stä.

"Vaikka on mahdollista, että nikotiini-inhalaattorit tekevät keuhkoista hieman alttiimmat infektioille, tällä hetkellä on vain vähän näyttöä siitä, että sähkösavukkeiden käyttäjät voisivat olla riskiryhmä. Varsinkin kun otetaan huomioon, että astmaatikot ovat muutenkin suhteellisen säästyneet COVID-19:ltä", sanoo Louise Adermark.

Lisätietoja Coronavirus ja vejpning-virus voit lukea pidemmän lausunnon kahdelta tutkijalta, jotka käyvät läpi useita teknisiä lisätietoja aiheesta täällä(huomautus: PDF).


Pidätkö Vejpkollen:stä? Sitten voit tukea lehden työtä!

SWISH: 1231093830

Tai tukea jatkuvasti. Ryhdy Patreon-jäseneksi (toisin sanoen: tue Vejpkollen:n tilausta).. Linkki PATREON TRAILERiin PATREONissa
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *