Covid-19 er ikke værre på grund af e-cigaretter

I denne artikel spørger Vejpkollen, om vejp-rygning og e-cigaretter øger risikoen for COVID-19, forårsaget af coronavirus. Vi søgte svar hos to fremtrædende forskere. Linda Bauld fra University of Edinburgh og Louise Adermark fra Göteborg Universitet.

Rygere har tidligere identificeret som en gruppe med højere risiko hvis de skulle blive smittet med coronavirus. Men i en nylig artikel udgivet i Videnskabelig amerikaner Nogle læger mener, at brugere af e-cigaretter også er en risikogruppe. De henviser til undersøgelser af mus og laboratorietest af cellevæv, hvor dampen muligvis kan påvirke dele af immunsystemet. Svensk tv, SVT, bruger også artiklen til at fremhæve e-cigaretter i forbindelse med coronavirus.

COVID-19 og e-cigaretter

Men hvad betyder disse undersøgelser egentlig? Og bør vejpere være bekymrede? Vejpkollen stillede spørgsmålet til et par højt profilerede forskere inden for området.

Linda Bauld er professor i folkesundhed ved University of Edinburgh. Hendes omfattende forskning har haft stor indflydelse på lovgivningen om e-cigaretter i flere lande, bl.a. Det Forenede Kongerige, Canada og New Zealand. Og hun mener, at de undersøgelser, der Videnskabelig amerikaner nævnt er utilstrækkelige. Men også at vi ikke ved nok til at drage nogen sikre konklusioner.

"Der er ingen undersøgelser på mennesker, der forbinder vejpning med komplikationer af COVID-19. Vi ved dog, at luftvejssymptomer forbedres for rygere, der skifter til e-cigaretter. Et eksempel på dette ses hos tidligere rygere med astma. Og da næsten alle vejp-brugere er tidligere rygere, ville det være uansvarligt at opfordre dem til at holde op med vejpa på grund af risikoen for COVID-19. Især da alternativet i de fleste tilfælde er at vende tilbage til cigaretterne", siger Linda Bauld til Vejpkollen.

Vigtigt ikke at begynde at ryge igen

Linda Bauld tyder på, at de, der ikke har brug for at bruge e-cigaretter, heller ikke bør gøre det. Selvom der ikke er noget, der tyder på, at vejpning øger risikoen for en Covid-19-infektion.

"Det vigtigste er, at vejp'ere, der er holdt op med at ryge, ikke begynder at ryge igen. Det er især vigtigt under denne pandemi, da rygning har alvorlige konsekvenser for åndedrætssystemet." siger Linda Bauld.

"Ingen grund til at være ekstra bekymret"

Hun får følgeskab af Louise AdermarkLouise Adermark, forsker i afhængighedsmedicin ved Institut for Psykiatri og Neurokemi ved Göteborgs Universitet. Louise Adermark har bl.a. samlet information for at oplyse landstinget om e-cigaretter i Sverige. Hun er den forsker, som de svenske medier ofte ringer til, når emnet vejpning er til debat.

Ser du e-cigaretter som en risikofaktor i forbindelse med COVID-19?

"Da statistikkerne viser, at alder er den største risikofaktor, behøver vejp'ere nok ikke at være særligt bekymrede. Men hvis du er bekymret, er det altid klogt at reducere dit forbrug," siger Louise Adermark til Vejpkollen.

Ingen støtte til forskning

Men ligesom Linda Bauld understreger hun, at vi på nuværende tidspunkt har for få data til at kunne sige noget sikkert om vejpning og COVID-19.

"Selvom det er tænkeligt, at nikotininhalatorer gør lungerne lidt mere sårbare over for infektioner, er der i øjeblikket ikke meget, der tyder på, at e-cigaretbrugere kan være en risikogruppe. Især i betragtning af, at astmatikere alligevel er relativt skånet for COVID-19", siger Louise Adermark.

For mere information om Coronavirus og vejpning kan du læse en længere erklæring fra to forskere, der gennemgår flere tekniske detaljer om emnet her(note: PDF).


Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *