Vänsterpartiet: ”Förbjud smakerna i e-cigg och nikotinpåsar”

Förbjud alla smaker förutom tobaksmak i e-cigaretter och nikotinpåsar. Och göm undan alla tobaksprodukter i butikerna. Det föreslår nu Vänsterpartiet inför den kommande debatten om alkohol, tobak och narkotika i riksdagen.

“För att elektroniska cigaretter ska kunna utgöra ett alternativ för användare av röktobak bör det även i fortsättningen vara tillåtet att sälja vätska som smakar tobak. Däremot bör det inte vara tillåtet att använda tillsatser av smakämnen som gör de elektroniska cigaretterna attraktiva för barn, unga och icke-rökare.”
Det skriver flera riksdagsledamöter från Vänsterpartiet i en motion till riksdagen.

Smakförbud för nikotinportioner

Vänsterpartiet hänvisar till ett förslag som den Socialdemokratiska regeringen lade fram våren 2021, där majoriteten av alla smaksättningar i e-vätska skulle förbjudas. Vänstern stödde förslaget tillsammans med Miljöpartiet – men en majoritet i riksdagen röstade nej. Det dåvarande förslaget handlade enbart om smaksättningar i e-cigaretter och e-vätska. Nu vill partiet gå ännu längre. Inte heller så kallat vitt snus ska få smaka annat än tobak.

“Vänsterpartiet anser att det bör utredas ifall även det tobaksfria snuset inte ska få tillhandahållas konsumenter på marknaden om det innehåller tillsatser som leder till en tydligt märkbar doft eller smak av något annat än tobak, likt det tidigare förslaget gällande vätskorna i elektroniska cigaretter.” skriver flera ledamöter från (v) i en motion.

Ruttnande hö i påsen

Tobakssmaker i tobaksfria produkter har länge varit en omdebatterad fråga bland både politiker och företagare inom branschen. Även länder som aktivt förbjuder vejpprodukter “med en annan smak och doft än av tobak” har inte tydligt definierat vad en tobakssmak egentligen är för något. Undantaget är Nederländerna som endast tillåter 12 olika smakingredienser i e-vätskan. Dessa ingredienser ska, enligt en av myndigheterna tillsatt utredning, endast få innehålla ämnen som är beska och kärva, smakar jord eller fermenterat hö och innehåller någon form av rökessens (som liknar de artificiella smaker som kan återfinnas i bland annat kryddblandningar och bacon).

Vill gömma undan tobak

Utöver smakförbud, föreslår även Vänsterpartiet ett exponeringsförbud för tobaksprodukter i butikerna. Detta för att inte minderåriga ska bli nyfikna på produkterna. Men man hänvisar även till vuxna i förslaget.

“Synliga tobaksvaror är även ett problem för vuxna rökare och f.d. rökare. För personer som försöker sluta röka kan cigarettpaketen utgöra en oemotståndlig lockelse. Exponeringen riskerar att leda till impulsköp för kunder. Dold försäljning av tobak skulle således bidra till att minska nyrekryteringen av tobaksbrukare.” Skriver Vänsterpartiet.

Tobakspolitiken och en framtida strategi för alkohol, narkotika, tobak, doping och spel kommer att debatteras i svenska riksdagen den 21 mars 2024.

Källor:
En folkhälsa för välmående – motion i riksdagen – Karin Rågsjö (v) mfl.

7 Kommentarer om "Vänsterpartiet: ”Förbjud smakerna i e-cigg och nikotinpåsar”"

 1. Så urbota dumt.. det är väl 18 års gräns på det o vi är väl vuxna nog att kunna få bestämma själva vad vi vill stoppa i oss? Nu får väl regeringen och Eu to o ge sig fokusera på dom viktiga frågorna i stället med alla skjutningar, gängkriminalitet,dom tunga drogerna

 2. Har de inte viktigare problem att ta itu med än snus och e-cigg? Är inte demokrati för att folk skall bestämma själva vad vill dom äta, snusa eller röka. Snart kanske förbjuder de t.ex socker, det är oxå inte bra för kroppen:-)

 3. Rödvinsvänstern gör det igen. Rökning av livsfarliga cigaretter gör att cirka 8 mijoner dör i förtid årligen enligt WHO. Snus, vitt snus och ecig har bevisligen aldrig dödat någon i världshistorien.

  Nikotin, i sig själv, orsakar varken cancer eller annan svår sjukdom. Den som inte tror mig kan Googla frågan och få samma svar av bl.a. amerikanska FDA och cancerorganisationer och publicerad vetenskaplig data. Varför vill (v) och (mp) då jaga snusare och vejpare? Dessa partier måste vara Sveriges absolut tråkigaste, snart vill de väll rycka kaffekoppen ur händerna på medborgarna också men då har de förlorat sin allra sista röst i detta land.

  Jag minns november 2022 då ryktet sa att EU Kommissionen skulle förbjuda det vita snuset. Raskt sällade sig då Nooshi Dadgostar till snusets försvar med en snusdosa på sitt skrivbord på hennes Twitterkonto. När Annie Lööf klagade att Nooshi luktade rök i Riksdagens hiss så erkände hon att hon vejpade. Vejpade hon möjligtvis med tobakssmak?

  Det är lugnt Nooshi, vejpa vilken smak du vill men kom inte med pekpinnar till vi andra 1,5 miljon före detta rökare som fimpat för gott med hjälp av dessa avsevärt mindre skadliga produkter!

  Bengt Wiberg – Grundare av EUforsnus med medlemmar från 100 länder och uppfinnare av Stingfreesnus.se, en svensk patenterad innovation som innefattar ett skydd för tandköttet för de som snusar.

  1. Jag bryr mig inte om folk röker, snusar , vejpar eller vad de håller på med, men att säga att nikotin inte är skadligt är en ren lögn. Det ÄR skadligt och det är något man får acceptera och stå för om man vill använda sig av det. Nikotin är ett nervgift som påverkar alla möjliga delar av kroppen såsom hjärnan, hjärtat, reproduktionssystemet, lungorna etc.

   En lista på saker nikotin konkret gör mot kroppen:

   – Ger adrenalinpåslag vilket bl.a. leder till ökat blodtryck
   – Gör att blodkärlen drar ihop sig
   – Skapar förhårdnader i artärernas cellväggar (leder till försämrad hjärtfunktion och ökad risk för hjärtinfarkt)
   – Aktiverar det sympatiska nervsystemet – kan leda till ökade ångestkänslor och även panikattacker (det sympatiska nervsystemet hanterar kroppens fight or flight så att det aktiveras i en hotfull situation är inte positivt).
   – Får hjärnan att utsöndra dopamin – leder till att hjärnans naturliga dopaminutsöndring blir förstörd eftersom den lär sig förlita sig på nikotinet istället , plus att det byggs upp en tolerans vilket gör att man behöver mer och mer dopamin (och därmed nikotin) för att känna något.

   1. Svar till Anders Hansson:
    Tack för att du kommenterar! Det är viktigt att alla sidor får komma fram i en debatt.

    Det är heller ingen som säger att nikotin inte påverkar kroppen, eller att det inte finns risker med nikotinet i sig. Däremot råder det väldigt delade meningar om hur stora riskerna egentligen är när bruket sker utan att någon förbränning är inblandad (RÖK är riktigt farligt, oavsett om nikotin är en del av den eller inte). De exempel som du anger, framställer riskerna med nikotin utan att på något sätt kvantifiera dem. Det är ett dåligt utgångsläge för en diskussion.

    Varför är det viktigt då? Jo, för om vi gör en jämförelse: exakt samma beskriving kan göras för en annan, väldigt vanlig, drog (som också är ett gift) och används dagligen i olika former av miljarder människor.
    Det handlar om koffein.
    Jämfört med varandra (utan att kvantifiera någonting):
    Koffein ger adrenalinpåslag, gör så att kärlen drar ihop sig, gör blodkärlen styva (ett symptom på förkalkning, behöver inte vara kronisk dock), aktiverar det sympatiska nervsystemet (ångest, panik osv), får hjärnan att utsöndra dopamin, bygger tolerans och leder till beroende. Osv.

    Det är med andra ord betingat med en hel del risker att använda koffein. Om du inte tror mig, så finns några bra studier att förkovra dig i nedan 😉

    Jag säger inte att koffeinbruk och nikotinbruk är samma sak. Däremot kan det vara bra att ha lite perspektiv med sig när man diskuterar beroenden och dess risker. Tror världen blir lite bättre då 🙂

    mvh
    Stefan Mathisson
    ansvarig utgivare
    Vejpkollen

    Några intressanta studier om koffein:
    https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/01.hyp.38.2.227#:~:text=Caffeine%20acutely%20increases%20blood%20pressure,artery%20properties%20are%20largely%20unknown

    https://www.health.com/condition/anxiety/how-coffee-increases-anxiety#:~:text=More%20than%20400%20milligrams%20of,the%20U.S.%20Food%20%26%20Drug%20Administration

    https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/01.hyp.38.2.227#:~:text=Caffeine%20acutely%20increases%20blood%20pressure,artery%20properties%20are%20largely%20unknown.

 4. Att Nooshi’s vape skulle lukta tobak anser jag väldigt osannolikt.
  Jag har vejpat massa olika ”tobakssmaker” och inte en enda luktar tobak, inte ens mina vänner eller arbetskamrater tycker det luktar tobak, utan mer som nåt vanilj aktigt.. Finns heller ingen vejp som smakar tobak.. Skulle den smakat tobak, skulle jag slutat direkt för jag avskyr tobakssmak och lukt nu efter 12års vapning.

  Nej fritt fram för alla smaker och styrkor tycker jag. Det är trams med alla dessa lagar för oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *