Trump backar om e-cigaretter ”Reagerade starkt på protesterna”

Efter månader av oro läcker nu rykten om att Donald Trump backar om att förjuda smaksatta e-juicer i USA. Orsaken ska vara de uppåt 100 000 jobb som hotas om ett förbud drivs igenom.

Den intensiva debatten om e-cigaretter i USA fick en ny vänding i morse då källor inom Vita Huset avslöjade för Washington Post att Donald Trump sedan en tid tillbaka tvekat att skriva under beslutet som skulle förbjuda smaksättning i vejpprodukter över hela landet.
Trycket från olika anti-vape grupper har varit enormt. Argumentet har varit att ungdmar far illa av produkterna och att smakerna är orsaken. Samtidigt har förespråkare för vejpföretag tillsammans med tiotusentals vejpare runt om i landet protesterat högljutt genom sociala medier, demonstrationer och andra aktioner. Under parollen ”We vape, we vote” samlades några tusen vejpare utanför Vita Huset förra veckan.

Enligt en anonym källa i Washington Post blev Trump överrumplad av reaktionerna på det annonserade smakförbudet.

”Trump såg demonstrationer, läste artiklar och hans kampanjchef lär ha varnat honom för att beslutet skulle stå honom dyrt i det kommande valet. Trump visste från början inte så mycket om e-cigaretter och är nu ganska upprörd över hur hälsomministern hanterat frågan” uppger Washington Post

Vad som händer nu är oklart. Enligt Washington Post pågår diskussioner för att komma vidare i frågan.

Vejpning har länge varit en het potatis där federal lagstiftning fördröjts och lokala politiker vidtagit drastiska åtgärder för att hantera det som av anti-vejp-lobbyister kallas för en ”hälsokris för ungdomar”. Rena förbud eller försök till förbud av smaksättning har duggat tätt de senaste månaderna, samtidigt som försäljningen a e-cigaretter har minskat drastiskt.

Sedan myndigheterna konstaterat att de lungsjukdomar som kopplats till e-cigaretter handlade mer om olagliga droger än om nikotin och vanliga e-cigg så har flera inflytelserika debattörer och politiker tagit ställning för en mer hållbar lösning i frågan. I ett brev till presidenten vädjar chefen för landets inre säkerhet, Ron Johnson, att inte hantera e-cigaretter genom förbud utan om ansvarsfull lagstiftning.

”Jag är för en lagstiftning som garanterar säkra produkter för konsumenterna och förnuftiga åtgärder mot att unga får tag på e-cigaretter. Men om vuxna personer inte har tillgång till de här produkterna så riskerar vi att många återgår till att röka cigaretter eller att de helt enkelt vänder sig till den svarta marknaden för att få tag på dem” skriver Ron Johnson i sitt brev till presidenten

Enligt Ron Johnson skulle ett smakförbud ruinera 10 000 mindre vejpshoppar över hela USA.
Enligt rykten som läckt från Vita Huset l  diskuteras bland annat en höjning av åldern för att få köpa alla tobaksprodukter, inklusive e-cigaretter till 21 istället för 18. Det är ett förslag som även stöds av de flesta större branschorganisationer och anti-vejp-grupper. Men än så länge har varken presidenten eller hans rådgivare uttalat sig i frågan.

Läs mer på Vejpkollen:
Olagliga droger med e-vitamin orsakade lungskador
Forskare: Att förbjuda e-cigaretter vore en katastrof för folkhälsan”
Så skulle ett förbud av smaker i e-cigaretter påverka Sverige

Vaping och e-cigaretter är en het fråga i Vita Huset

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *