Trump perääntyy sähkösavukkeista: "Reagoi voimakkaasti protesteihin"

Kuukausia kestäneen huolestumisen jälkeen huhut kertovat nyt, että Donald Trump on perääntymässä maustettujen e-mehujen kieltämisestä Yhdysvalloissa. Syynä sanotaan olevan jopa 100 000 työpaikan uhka, jos kielto pannaan täytäntöön.

Yhdysvalloissa käytävä kiivas keskustelu sähkösavukkeista sai uuden käänteen tänä aamuna, kun Valkoisen talon lähteet paljastivat Washington Postille, että Donald Trump on epäröinyt allekirjoittaa määräystä, jolla kiellettäisiin vejp-tuotteiden maustaminen koko maassa.
Erilaisten anti-vape-ryhmien painostus on ollut valtavaa. Väitteenä on ollut, että tuotteet vahingoittavat nuoria ja että maku on syynä. Samaan aikaan vejp-yritysten puolestapuhujat sekä kymmenet tuhannet vejp-asiakkaat ympäri maata ovat protestoineet äänekkäästi sosiaalisen median, mielenosoitusten ja muiden toimien kautta. Tunnuslauseen "Me vape, me äänestämme" alla muutama tuhat vejp:n kannattajaa kokoontui Valkoisen talon ulkopuolella viime viikolla.

Washington Postin nimettömän lähteen mukaan Trump oli yllättynyt reaktiosta, joka kohdistui ilmoitettuun makukieltoon.

"Trump katseli mielenosoituksia, luki artikkeleita ja hänen kampanjapäällikkönsä varoitti häntä tiettävästi siitä, että päätös tulisi hänelle kalliiksi tulevissa vaaleissa", hän sanoi. Trump ei alun perin tiennyt sähkösavukkeista paljoakaan, ja nyt hän on varsin järkyttynyt tavasta, jolla terveysministeri on käsitellyt asiaa", sanoo Washington Post

Mitä seuraavaksi tapahtuu, on epäselvää. Washington Postin mukaan keskustelut asian eteenpäin viemiseksi ovat käynnissä.

Vaping on ollut pitkään kuuma peruna, sillä liittovaltion lainsäädäntöä on lykätty ja paikalliset poliitikot ovat ryhtyneet jyrkkiin toimenpiteisiin puuttuakseen siihen, mitä vejp:n vastaiset lobbaajat kutsuvat "nuorten terveyskriisiksi". Viime kuukausina on usein kielletty tai yritetty kieltää maustaminen, ja sähkösavukkeiden myynti on laskenut dramaattisesti.

Sen jälkeen kun viranomaiset totesivat, että sähkösavukkeisiin liittyvät keuhkosairaudet johtuvat enemmän laittomista huumeista kuin nikotiinista ja tavallisista sähkösavukkeista, useat vaikutusvaltaiset kommentaattorit ja poliitikot ovat puhuneet kestävämmän ratkaisun puolesta. Maan sisäisen turvallisuuden johtaja vetoaa presidentille lähettämässään kirjeessä, Ron Johnson, ettei sähkösavukkeita käsitellä kieltämällä vaan vastuullisella lainsäädännöllä.

"Kannatan lainsäädäntöä, jolla taataan kuluttajille turvalliset tuotteet ja järkeviä toimenpiteitä, joilla estetään nuorten pääsy sähkösavukkeisiin. Mutta jos aikuisilla ei ole mahdollisuutta saada näitä tuotteita, vaarana on, että monet palaavat tupakoimaan tai yksinkertaisesti kääntyvät mustan pörssin puoleen saadakseen savukkeita." Ron Johnson kirjeessään presidentille

Mukaan Ron Johnson makukielto tuhoaisi 10 000 pienempää vejp-kauppaa eri puolilla Yhdysvaltoja.
Valkoisesta talosta vuotaneiden huhujen mukaan yksi keskustelun aiheista on kaikkien tupakkatuotteiden, myös sähkösavukkeiden, ostoikärajan nostaminen 21 vuoteen 18 vuoden sijasta. Tätä ehdotusta kannattavat myös useimmat suuret alan järjestöt ja vejp:n vastaiset ryhmät. Presidentti tai hänen neuvonantajansa eivät kuitenkaan ole vielä kommentoineet asiaa.

Lue lisää Vejpkollen:stä:
E-vitamiinia sisältävät laittomat lääkkeet aiheuttivat keuhkovaurioita
Tutkijat: sähkösavukkeiden kieltäminen olisi katastrofi kansanterveydelle
Miten makujen kieltäminen sähkösavukkeissa vaikuttaisi Ruotsiin?

Vaping ja sähkösavukkeet ovat kuuma aihe Valkoisessa talossa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *