Demonstration för att rädda e-cigaretterna i USA – ”Vejpning har räddat våra liv”

Samtidigt som Donald Trump förbereder en ny policy för att kraftigt reglera e-cigaretter i USA, samlar sig vejpare i landet för att protestera. 

Under lördagen planeras en stor manifestation utanför Vita Huset, under parollen ”We vape, we vote”. Bakom arrangemanget står organisationen United Vapers Alliance, UVA.

”Det handlar om att rätten att välja. Vi är vuxna människor som har valt att vejpa istället för att röka. Vejpning har räddat våra liv. Vad ger våra politiker rätten att ta bort den möjligheten? säger UVA aktivisten Tristan Thompson till kanadensiska TV-kanalen RegWatch.

Organisationen hoppas nu att budskapet går ut till så många som möjligt av de 11 miljoner människor som använder e-cigaretter i USA. I potten ligger över 10 000 vejpshoppar som tvingas stänga om deras produkter förbjuds. Det rör sig om uppåt 100 000 jobb som försvinner.

Debatten om e-cigaretter och smaksatt e-juice har rasat länge och blossat upp rejält sedan över 1600 personer drabbats av lungskador sedan de använt felaktigt tillverkade e-juicer med cannabis (THC) som köpts på svarta marknaden. Trots att myndigheterna bekräftat att skadorna inte orsakats av vanlig e-juice med nikotin så har flera stater förbjudit försäljningen av just smaksatt e-juice med nikotin. Till och med Donald Trump har offentligt uppmanat de federala myndigheterna att ”rensa marknaden” från smaksatta e-juicer.

Argumenten har hittills kretsat kring att vejpning ökar bland unga ökar i USA och att hälsoriskerna med e-cigaretter är okända. Studier visar samtidigt att antalet ungdomar som röker analoga cigaretter har minskat kraftigt, i takt med att vejpningen ökat. Fördjupade studier visar också att de ungdomar som tidigare rökte, eller var i riskzonen att börja röka, nu använder e-cigaretter i stället, rapporterade exempelvis CNN tidigare i veckan.

Debatten har ställt hälsoexperter, forskare och ekonomiska intressen, mot varandra. Enligt Tristan Thompson är det uppenbart att pengar ligger bakom delstaternas förbud av smaksatt e-juice.

”Att försöka förbjuda en produkt på det här sättet, på grund av en omotiverad moralpanik, är helt enkelt absurt. Det är inte ok, och oavsett politisk färg och tillhörighet du har så måste du reagera. Allmänna förbud av produkter har inte fungerat tidigare, det kommer inte fungera i framtiden och det kommer inte att fungera nu. Det vet politikerna också. Det här handlar inte om att rädda ungdomar från e-cigaretter. Det finns en ekonomisk baktanke här”, säger Tristan Thompson till RegWatch.

Motivet, menar Tristan Thompson och flera debattörer, heter ”MSA – Master Settlement Agreement”. Flera delstater har sedan 1998 ett avtal med de stora tobaksbolagen som tvingar företagen att betala stora summor pengar i relation till sin årliga lokala cigarettförsäljning i de olika delstaterna. Avtalet hindrar i gengäld staterna från att stämma tobaksbolagen för den skada deras produkter orsakar. Det gör att färre rökare inte nödvändigtvis ses som en positiv utveckling i vissa delstater, sett ur ett krasst ekonomiskt perspektiv.

”Det handlar om väldigt mycket pengar för en del stater. MSA är en viktig bakomliggande orsak till att man vill förbjuda e-cigaretter eller alternativa produkter som lockar rökare – staterna förlorar ju sina MSA-pengar när cigarettförsäljningen minskar. Vi som valt ett alternativ till cigaretter passar inte in deras ekonomiska kalkyl. Så de förbjuder våra produkter” säger Tristan Thompson.
Han får medhåll av YouTube-influencern och vejpaktivisten Matt Culley. Men Matt Culley att ytterligare en stor orsak till den brinnande debatten är att vejpning länge har väckt ilska, och förvirring, hos flera etablerade anti-rök-grupper i samhället, grupper som avskytt, inte bara rökning, utan även rökare på ett ideologiskt plan. Vejpning har blivit det nya hatobjektet, menar Matt Culley.

”Rökare är nog den mest stigmatiserade gruppen i samhället. Rökning är inte bara en klassfråga, utan en djup moralisk fråga som bottnar i synen på missbruk. Rökare ses sjuka individer som SKA tvingas att välja –  sluta röka eller dö. Det är ”no pain, no gain” som gäller. All form av skadereducering, oavsett om det gäller metadonprogram eller nikotin via e-cigaretter, ses inte som alternativ, utan som likvärdigt ”onda” företeelser. Det är som om det inte riktigt duger; vejpning är motbjudande för dem eftersom det faktiskt inte bara visat sig vara hälsosammare, utan även något som användarna njuter av. Då blir det helt fel, enligt det här puritanska sättet att se på drogberoende” säger Matt Culley till RegWatch.

Demonstrationen börjar vid lunch i Washington (c.a 17:00 svensk tid) och löper under några timmar med tal från samtliga större vejpförbund och konsumentorganisationer.

Läs mer på Vejpkollen:
Myndigheter: Olagliga e-juicer orsakade lungskadorna i USA
Forskare varnar: ”Förbud mot e-cigaretter leder till fler döda rökare”
Smakförbuden i New York – ”Vejpare skickas tillbaka till rökning”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *