Uppmanar socialministern att ändra sig om vejpning

Brittiska Läkarsällskapets tydliga ställningstagande för e-cigaretter som rökavvänjning fick riksdagsledsmoten David Josefsson (m) att reagera. Nu uppmanar han socialminister Lena Hallengren (s) att ändra sin inställning till vejpning.
“Svenska regeringens tobakspolitik bygger bara på förbud. Vi vill lyfta att det finns andra sätt att se på nikotin, tobak och rökavvänjning” säger David Josefsson till Vejpkollen.

David Josefsson (m) är en av flera politiker som ifrågasätter regeringens politik när det gäller alternativa nikotinprodukter. Regeringens förslag på en ny strategi för att motverka skadorna av alkohol, narkotika, doping, narkotika och spel (ANDTS) kommer att likställa röktobak med snus, nikotinpåsar och elektroniska cigaretter. Samtidigt är ett förbud mot smaker i e-cigaretter ute på remiss. Om den blir verklighet kommer utvecklingen av nya nikotinprodukter att sannolikt att stanna av, menar David Josefsson.

Ett mindre skadligt alternativ

Som Vejpkollen tidigare berättat menar Royal College of Physicians, RCP (motsvarande Svenska Läkarförbundet) att det är viktigt att skilja på olika nikotinprodukter. Och att rökare måste bli medvetna om den moderna forskning som stödjer vejpning som ett mindre skadligt alternativ till cigaretter.

“Det är intressant för den svenska debatten när en så välrenommerad organisation som RCP tar så tydlig ställning. Att de säger att e-cigaretter inte bara är mindre skadliga utan till och med vill uppmuntra rökare att testa dem, genom statliga kampanjer” säger David Josefsson.

”Det handlar om frihet och folkhälsa”

Royal College of Physicians föreslår även att det i varningstexterna på e-cigaretter, tydligt ska framgå att vejpning förmodligen är substantiellt mindre farligt än rökning av tobak.

“Är ministern beredd att ta initiativ, i enlighet rekommendationer från Royal College of Physicians, gällande vejpning i Sverige? Det är frågan. Jag hoppas hon tar till sig informationen och att vi får en mer nykter debatt om tobak och nikotin i Sverige. För mig handlar det lika mycket om frihet som det handlar om folkhälsa” säger David Josefsson.

Du kan läsa David Josefssons fråga till Lena Hallengren i Riksdagen här!Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *