M: Föbjuda smaker i e-vätska är fel väg att gå

Smak- och exponeringsförbud? Eller eget ansvar och lagstiftning beroende på skadeverkningar?  Vad tycker svenska politiker om e-cigaretter och andra tobaksfria nikotinprodkter? Vejpkollen fortsätter sin granskning av partierna – nu med Moderaterna.

Moderaterna säger tydligt nej till regeringens nya ANDTS-strategi. Strategin är en serie riktlinjer som bland annat ska begränsa tillgången till tobaksfria produkter som snus, nikotinpåsar och e-cigaretter.

“Det offentliga ska skapa bättre förutsättningar för människor att ta ett stort eget ansvar för goda levnadsvanor utan moraliserande pekpinnar. Att snusa är inte alls lika skadligt som att röka cigaretter. Det ska ANDTS-strategin väga in när långsiktiga mål tas fram och konkreta åtgärder vidtas i syfte att nå de uppsatta målen”, skriver moderaterna i sin motion angående regeringens nya strategi för Alkohol, narkotika, doping, tobak och spelberoende (ANDTS)

”Mindre steg för rökare till e-cigaretter”

Enligt Johan Hultberg, moderat talesperson för tobaks och narkotikafrågor i Socialutskottet, bör regeringen omvärdera sin sin inställning till e-cigaretter och snus. Annars kan skadorna av tobaken snarare öka än minska i Sverige.

“Vi har radikalt lägre andel rökare i Sverige jämfört med andra EU-länder. Jag ser starka kopplingar till snuset. Det finns en grupp kvar som röker och det är ett mindre steg för dem att gå över till e-cigaretter än till snus. Så det finns helt klart en potentiell hälsovinst med att folk slutar med tobak och går över till andra alternativ” säger Johan Hultberg till Vejpkollen.

Vad tror du om risken att unga börjar använda nikotinprodukter?

“Det finns alltid några som börjar och som kanske inte skulle gjort det om inte e-cigaretter eller nikotinpåsar fanns. Men sammantaget så är det positivt att de här alternativen kommer” 

”Måste ha en politik som räddar liv”

Johan Hultberg ser skadereducering som ett viktigt verktyg, både när det gäller tobaksrökning och narkotikamissbruk.

“Det är givetvis bättre att ingen börjar använda nikotin eller andra substanser över huvud taget. Men vi vet ju att världen inte är svart eller vit. Några kommer att göra det ändå. Och då måste vi ha en politik som räddar liv. Skadereducering är en del av det. Som sprututbyten för nakomaner eller mindre skadliga nikotinprodukter för rökare. Det finns egentligen ingen motsättning mellan det och en ansvarsfull tobakspolitik, Men vi måste prioritera rätt”

Ska vara trovärdiga inför ungdomarna

Johan Hultberg menar att myndigheter och politiker har ett stort ansvar i att kommunicera olika risker med nikotinanvändning till ungdomar.

“Vi välkomnar reglering men betonar det förebyggande arbetet framför mer lagstiftning. Jag tror det är oerhört viktigt att samhället gör skillnad på skadeverkningarna från olika nikotinprodukter. Olika produkter har olika skadeprofiler. Annars blir vi inte trovärdiga i vår kommunikation till ungdomarna” säger Johan Hultberg

Svårt att träffa rätt med smakförbud

Regeringens utredning om e-cigaretter och tobaksfria nikotinprodukter föreslog nyligen att alla smaksättningar utom tobakssmaker ska förbjudas i e-vätska. Men att förbjuda smaker är något som Johan Hultberg vänder sig rakt emot.

“Jag är djupt skeptisk till det. Ger man sig in på att reglera smaker så är det svårt att hitta rätt.. Den här typen av konservativ reglering bromsar utvecklingen av mindre skadliga produkter. Jag är först och främst för att uppmuntra självregelring och ansvar inom branschen.”

Han menar att smaksättning i olika produkter, i första hand, inte handlar om att nå nya kunder. 

“Det målas upp som om det handlar om någonting nytt. Vi tänker inte på att många produkter, som snus och traditionella cigaretter, alltid har innehållit smaksättningar. Och det handlar inte om att rikta sig till ungdomar, utan för att förbättra smaken för användarna. Sen vet vi hur svårt det är att reglera smaksättningar. Vi har ju länge haft samma diskussion om alkohol”

”Hur minskar vi skadorna av ett beroende?”

Johan Hultberg saknar det han kallar för “evidensbaserade metoder” i regeringens nya strategi för alkokhol, narkotika, doping och tobak.

“Regeringen har säkert goda intentioner, men inte så goda resultat ett i backspegeln. Frågan ska vara hur vi minskar skadorna av beroenden. Hur ska vi agera för att nå de övergripande hälsomålen? Då måste vi göra skillnad på olika produkter och hur vi reglerar dem.”

Kommer en eventuellt skifte med moderaterna i regeringen som att leda till förändringar i ANDTS-strategin?

Strategierna är ju långsiktiga. Därför är det viktigt hur vi behandlar dem i riksdagen redan nu. Det finns en ganska stor konsensus i tobaks- och narkotikapolitiken. Men när det gäller exempelvis snus och tobaksfria nikotinprodukter har vi olika åsikter. Däremot ligger vi moderater och centern på samma linje – i att tydligt skilja på olika produkter utifrån skadeverkan. Så vi får väl se vad som kommer vid ett regeringsskifte, säger Johan HultbergGillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
2 Kommentarar on “M: Föbjuda smaker i e-vätska är fel väg att gå

  1. Moderaternas svar är väldigt bra. Dem har vad jag vet alltid varit ganska konsekventa när det gäller att vara positiva till tobaksskademinimering. EU-parlamentarikern Christoffer Fjellner har länge arbetat för att snus ska vara tillåtet att sälja i hela EU, dem röstade emot det löjliga vejpförbudet på uteserveringar o.s.v.

  2. Bra formulerat och med ett focus som saknas i debatten i övrigt.
    Det övergripande målet att reducera skador och död måste alltid gå först. E-cigaretter och snus är ente en del av problemet, utan en del av lösningen.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *