Opinion: Läkare och politiker vägrar lära sig om e-cigaretter

Läkare och politiker visar brist på kunskap och ovilja att ta till sig oberoende forskning om e-cigaretter. Det menar e-juicetillverkaren Thomas Dallmann. ”Lagarna gör det omöjligt att sälja e-cigaretter som ett hälsosammare alternativ till rökning”

Det här är en debatterande artikel. Åsikterna är den namngivna skribentens egna. Kommentera eller kontakta redaktionen om du vill svara!

Över 1.3 miljarder människor världen över röker för att få i sig nikotin. Men det är tjäran som dödar dem, inte nikotinet. Om man som rökare förgäves försökt sluta, med alla medel såsom plåster, tuggummi och champix och vänder sig till sin läkare, så är risken 80 procent att denne avråder från produkter som e-cigaretter. Det beror på att hen inte vet bättre och inte hållit sig uppdaterad om de enormt stora skillnaderna mellan vanliga cigaretter och e-cigaretter.

E-cigg räddar tusentals liv

Cigaretter innehåller tjära och runt 7000 andra olika gifter, varav många är cancerframkallande. E-cigaretter innehåller INGEN tjära och väldigt få ämnen som kan anses hälsofarliga. Och dosen av dessa ämnen är så låga, sett till den dagliga mängd en e-cigarettanvändare får i sig, att de i princip är ofarliga. Det bevisat att e-cigaretter är 95% mindre skadliga än vanliga cigaretter. Det betyder att vejpning räddar tusentals liv varje år. 

Men trots detta stramar EU och vår regering upp lagar och regleringar av e-cigaretter. Det kommer att sluta med att det inte går att erbjuda dessa produkter som ett hälsosammare alternativ till rökning.

Låter rökare röka ihjäl sig

Så här ser det ut i Sverige, och i väldigt många länder. Brist på kunskap och en ovilja att lyssna och ta sig till den oberoende forskning som finns kring ämnet är närvarande överallt. I de mindre lyckligt lottade länderna så ligger korruptionen väl till hands: man förbjuder dessa produkter helt och hållet och låter samtidigt människor röka ihjäl sig.

Är det verkligen så vi vill ha det?

Thomas Dallmann, svensk e-juicetillverkare

Och här kan du läsa mer om kunskapen om nikotin bland läkare
Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *