Fler använder snus och e-cigaretter – trots ökat motstånd

Antalet rökare som byter cigaretter mot andra nikotinprodukter ökar. Samtidigt har det politiska klimatet för skadereducering hårdnat över hela världen. Det menar Harry Shapiro, författare till rapporten “Burning Issues: Global State of Tobacco Harm Reduction 2020”

Sverige har idag en av världens lägsta konsumtion av cigaretter. Mellan 5 och 7 procent av landets befolkning röker. Även användandet av e-cigaretter är lågt: två procent av befolkningen vejpar, varav hälften dagligen. Samtidigt använder svenskar lika mycket nikotin som genomsnittet i Europa.

“Vissa debattörer menar att det låga antalet rökare beror på att män tar ut mer föräldraledighet och därmed slutar röka. Men det är ju helt uppenbart inte hela förklaringen” säger Harry Shapiro, journalist och författare, som på uppdrag av organisationen Knowledge Action Change, sammanställt rapporten “Burning Issues: Global State of Tobacco Harm reduction – 2020”.

Snuset har effekt på folkhälsan

Harry Shapiro, och flera andra internationella bedömare, ser förklaringen i användandet av snus. Upp emot 20 procent av svenska män snusar. En stor del av snusarna är dessutom före detta rökare. Hur många är oklart, men mellan 25 procent och 80 procent är siffror som snurrar i debatten.

”I andra länder, där snus inte finns tillgängligt, ser det annorlunda ut. Visst har tillgången till e-cigaretter betytt mycket. Men i Sverige är snuset etablerat och inrotat i kulturen, det har en annan effekt på folkhälsan” säger han.

Rökning är världens största hälsofråga

Rapporten är den andra av sitt slag och sammanfattar fenomenet tobaksskadereducering (THR) ur ett globalt perspektiv.

“Att minska skadorna från rökning är ett av världens största bekymmer. Och trots att skadereducerande produkter som e-cigaretter funnits på marknaden i över tio år så går utvecklingen långsamt. Men det går ändå framåt” säger Harry Shapiro till Vejpkollen.

100 rökare på en vejpare

I dag använder i drygt 98 miljoner människor olika produkter i syfte att minska skadorna av sitt nikotinbruk. 70 procent av dessa använder e-cigaretter, resten heat-not-burn-produkter, snus, nikotinpåsar och liknande. Och det är en ökning jämfört med 2018, när den första rapporten kom.

“Ur ett folkhälsoperspektiv är det ju en framgång. Men vi har 1.1 miljarder rökare i världen. Det går 100 rökare på en vejpare. Även om prognosen för två år sedan sade att de skulle vara färre, så är det fortfarande väldigt få.” säger Harry Shapiro.

”Att avfärda e-cigaretter är korkat”

E-cigaretter har under de tio år som produkterna funnits på marknaden ökat och minskat i popularitet, i takt med vetenskapliga rön och politiska svängningar.

“Vetenskapen stödjer vejpning som ett verktyg för skadereducering. Det är solklart, kliniskt bevisat. Men det har blivit en fråga om något annat. Debatten kantrar när det enda argumentet som behövs för att begränsa e-cigaretter, är att produkterna ingår i en konspiration där tobaksbolagen vill locka nya kunder” säger Harry Shapiro.

Jämför med miljövänligare bilar

Enligt Harry Shapiro är det fullt förståeligt att inte lita på tobaksbolag. Men att avfärda skadereducerade produkter enbart på grund av bolagens intresse, är på gränsen till korkat, menar han. Åtminstone ur ett folkhälsoperspektiv.

“Det är som om vi inte skulle se miljöfördelar med el- och hybridbilar från Toyota, bara för att företaget tjänat stort på bensinbilar tidigare. Folkhälsa måste bygga på vetenskap, inte moralistiska inställningar till nikotin, som är fallet med både snus och e-cigaretter.”

Moralisk panik och e-cigaretter

Ett exempel på moralisk panik, driven av allt annat än vetenskap, var förra årets utbrott av EVALI; en sjukdom orsakad av olagliga e-juicer med cannabis. Det blev startskottet för en mängd förbud och restriktioner av e-cigaretter världen över. Och detta trots att EVALI egentligen handlade om en helt annan produkt. Men USA är som en fyr för världen, menar Harry Shapiro. På gott och ont.

“Om delstater i USA förbjuder smaksättningar i e-juice, som är så viktiga för att göra e-cigaretter effektiva som rökavvänjning, så blir det svårt för oss i resten av världen att övertyga våra politiker att inte göra samma sak. Det gäller inte minst i tredje världen, där rökningen är som mest utbredd och behovet av förändring är som störst.” säger Harry Shapiro.

Framgång för tobaksskadereducering i USA

Samtidigt har amerikanska FDA under året beslutat att både heat-not-burn-produkten ”IQOS” och svenskt snus, får marknadsföras som “mindre skadliga tobaksprodukter” i landet. Och även om vanliga e-cigaretter (som inte ens innehåller tobak) fortfarande väntar på samma behandling, så tänder det ett hopp om framtiden för skadereducering, menar Harry Shapiro.

“FDA granskade och accepterade forskningen, även om den i de här fallen kommer från tobaksbolagen. Prislappen var dessutom enorm. Men det som händer i USA sprider sig, och ur ett folkhälsoperspektiv, är det goda nyheter”

Forskare måste bli medvetna om ansvar

Folkhälsomyndigheter borde göra allt i sin makt för att minska rökningen, menar Harry Shapiro. Om det så innebär att rökare behåller sitt nikotinbruk på annat sätt. Myndigheterna i hans hemland, Storbritannien, Public Health England, gjorde det redan 2016, när man med stöd av landets anrika läkarsällskap Royal College of Physicians, konstaterade att e-cigaretter med nikotin minskar skaderisken för en rökare med 95 procent.

“Vi som kämpar för det här förlitar oss på att forskare förblir medvetna om sitt ansvar och fortsätter att producera bra och robusta studier. Samtidigt krävs det politiskt engagemang. Det tog 100 år för cannabis att bli accepterat och delvis lagligt i vissa amerikanska delstater. Och det var i slutändan kostymklädda aktivister i vita huset som gjorde det möjligt, inte banderoller på stan

Sverige ett bra exempel

Han tror att snuset i Sverige är ett exempel på hur skadereducering blir blir en del av samhället. Svensk kultur spelar in, men även ett utbrett användande som funnits under lång tid.

“Även om e-cigaretter regeleras hårdare än de gör idag så kommer rökare att hitta dem. Intresset att sluta röka finns kvar och när ett bra alternativ finns så kommer konsumenterna att visa vägen. I slutändan blir det så många användare, att politiker måste ta hänsyn och förstå hur viktigt det är för folkhälsan. Och för rökare” säger Harry Shapiro.

Källor:
”Burning Issues – Global state of tobacco harm reduction 2020”

CAN – Tobaksvaor i Sverige – ecigaretter

Harm reduction journal – snus och rökavvänjning


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Viktig studie om dina nikotinvanor (e-cigaretter och snus) KLICKA HÄR (EU Nicotine User Survey)


Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *