Olaglig försäljning av smaksatt e-juice ökar

”Största svarta marknaden sedan alkoholförbudet”

Olaglig e-juice. Sedan fler delstater i USA infört förbud mot olika smaker i e-vätska, växer den illegala försäljningen. Det rapporterar Amerikanska nättidningen Filter.

På måndagar, onsdagar och fredagar sätter sig Sally i sin bil och kör sina rundor. I bagaget har hon coils, moddar och tankar. Och e-juice såklart. Fruktiga smaker, godis, mint. Varor som hennes kunder tidigare handlade av henne över disk i hennes butik. Inte så många tobakssmaker, den enda smaksättning som tillsammans med menthol är tillåten att sälja. Men de går inte åt så mycket heller, berättar hon för tidningen Filter.

Sally är en av flera vejpshopsägare som, när New York förbjöd all försäljning av smaksatt e-juice (utom tobakssmaker), valt att fortsätta sälja sina produkter svart. 

Flyttade juicelabbet till hemmet

Och hon är inte ensam. I andra förbudsstater, som Massachusetts och New Jersey händer samma sak. Tidningen Filter har följt flera vejpare och butiksägare som med olika metoder säljer smaksatt e-vätska. På gatan.

Sally (som är ett fingerat namn) har ett 50-tal kunder. De är mellan 50 och 80 år gamla och handlade tidigare i hennes butik. Men när förbudet kom valde Sally att flytta juicelabbet från butiken. Nu blandar hon hemma, i sin atelje. Allt för att undvika kontroller. 

”Det är som att vara med i en maffiafilm” säger Sally till Filter.

Olaglig e-juice på svarta marknaden

Att en svart marknad uppstår när populära produkter plötsligt blir förbjudna är inte helt oväntat. Snarare tvärtom. Spritförbudet under 1920-talet i USA är klassiskt ett exempel. Och när Donald Trump övervägde att införa ett nationellt förbud mot smaker i e-cigaretter var det bland annat rädslan för en enorm svart marknad som fick honom att ändra sig.

Men för delstaterna var det fritt fram att införa lokala förbud. Starka röster från anti-tobakslobbyn fick dessutom starkt gehör när många marujianaanvändare drabbades av lungskador under hösten 2019. Skadorna uppkom efter att de använt vejpning (e-cigaretter) för att inhalera felaktigt tillverkad e-juice innehållande cannabis.

Rädsla för nikotin

Debatten efter lungskadorna kom dock att handla mer om nikotin och vanliga e-cigaretter, än om den svarta marknad där THC-juicer, spetsade med det skadliga förtjockningsmedlet e-acetat, florerade. Detta trots att myndigheterna tidigt misstänkte att de var att just e-acetat i kombination med cannabisanvändande som var den bakomliggande orsaken till lungskadorna – inte nikotin eller konventionella e-cigaretter. Det var dessutom tydligt att de farliga THC-juicerna kom från en växande svart marknad.

Uppenbar risk för olaglig e-juice

Men en växande oro för att smaker skulle locka unga icke-rökare att börja använda nikotin rotade sig i flera delstater. E-cigaretter är i stort sett oreglerade i USA, något som skapade möjligheter för ny och oprövad lagstiftning: smakförbud. Samtidigt är e-cigaretter en miljardindustri där drivkraften framför allt ligger hos små oberoende vejpshoppar. Enligt branschorganisationen VTA står smaksatt e-juice (exklusive tobak och mentol) för hela 90 procent av försäljningen. Att ett smakförbud skulle skapa en enorm svart marknad, var därför ”helt uppenbart” enligt företrädare för branschen.

Passion för att sluta röka

”E-juice är en produkt som bygger på en stark gör-det-själv tradition. Det var ju så det började för 10 år sedan” konstaterar Filter.

Rökare valde bort dåligt smaksatta e-cigaretter från tobaksbolagen och började experimentera med egna varianter. Både när det gäller apparater och själva e-vätskan.

”Vejpare är passionerade och fyndiga. Många som öppnar vejpshoppar drivs av viljan att få rökare att sluta röka, precis som de själva gjorde. De är inte bara försäljare, utan lika mycket aktivister och guider” skriver tidningen.

Idag är straffet för att sälja smaksatt e-vätska i New York motsvarande 1000 kr per påkommen flaska.

Nikotin och smak separat

I Europa har lagstiftning, som restriktioner av flaskstorlekar och nikotin, lett till ett system där nikotin och smaksättning säljes separat. I vissa Amerikanska stater, där smakförbudet är ett faktum, hittar försäljare liknande lösningar.

”Vissa återförsäljare säljer bara nikotinet. De räknar med att kunderna köper sin smaksatta juice på annat håll” skriver Filter.

”Varnade politikerna för göra e-juice olaglig”

Ett exempel är den förre butikssäljaren Nic Holden (fingerat namn). Smakförbudet öppnade för en enkel affärsidé: han köper nikotinet, kunderna köper smaken. Han träffar dem på parkeringsplatser någonstans på Long Island. Och blandar juicen åt kunderna i små 10 ml flaskor, på plats i bilen.

Mun-till-mun metoden och sociala medier leder kunder till Holden. Han tjänar 1500 kronor om dagen. Det är mer än han tjänade som butiksbiträde i en vejpshop. Drivkraften är fortfarande att hjälpa folk att sluta röka och sedan att hålla dem borta från analoga cigaretter, menar han. Han skulle göra det, ovsett om smaksatt e-juice är olaglig eller inte.

”Jag var en av dem som varnade politikerna för att det här kommer att hända. Smakförbudet leder till den största svarta marknaden i landet sedan alkoholförbudet. Och nu sitter jag här,  2020, och säljer nikotin till före detta rökare, 21 och 75 år gamla. Personer som plötsligt känner sig kriminella. Men ingen borde vara överraskad.”

Fler länder förbjuder smaksatta e-cigaretter

I dagsläget ämnar bland annat Danmark och Nederländerna att förbjuda smaker i e-juice, på samma sätt som i ovan nämnda delstater i USA. Liknande lagar diskuteras i Irland. Även i Sverige finns lobbygrupper som kräver förbud av smaker i e-vätska. Även den svenska regeringen har lagt ett förslag som förbjuder i princip alla smasättningar i e-vätska, även i så kallade shortfills – e-juice utan nikotin.

Källor:

Texten bygger på en artikel i Amerikanska Filter:

Vape bans are creating a thriving illicit market


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
1 Kommentar on “Olaglig försäljning av smaksatt e-juice ökar

  1. Måste berätta om min historia o kontakt med vape världen å community.
    1979 i Sverige kunde man handla cigaretter i de flesta affärer utan åldersgränser, Jag var 13 år
    Vi smygrökte för föräldrar. Ju fler märken dessto tuffare. 1996 började jag få astma å fick olika mediciner mot det, å fick rådet att sluta med tobak, började med nikotin tuggummi, plåster,läste en bok om å sluta röka allt men ingetdera fungerade. 2010 fick jag besked från läkare att jag hade en påbörjan till kol. Läkaren skrev ut ett recept på champix, mådde jätte dåligt av den medicinen psykiskt, ångest skakningar mm, fortsatte med tobak, Voxra var nästa medicin, inget fungerade.
    När de första e ciggen släpptes fanns endast på nätet tror det var aio ego,
    Hängde på det tåget men det gick inget vidare. Men när den första fysiska butiken öppnade i stan som sålde vapes med olika märken å juicer. Sa jag att detta måste jag prova 2016 köpte jag min första vape en eleaf ijust s . Där böjade min räddning från tobak å är oerhört tacksam för detta å då var det med melonade å en äpple juice. Så därmed säger jag låt oss bevara smaken i juicerna. Det kan vara människans räddning mot tobak, Det var min. Tackar vape communityn för mina 4år fri från tobak å mycket bättre hälsa.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *