Tuffare regler för nikotin i Australien

”Hundratusentals vejpare kommer att börja röka igen”

Australien förbjuder tillfälligt all privat import av nikotinhaltig e-vätska. Det står klart efter ett regeringsbeslut i slutet av förra veckan. Landets 250000 vejpare måste hädanefter hämta ut sitt receptbelaga nikotin på ett apotek.

Till skillnad från vanliga cigaretter så är försäljning av e-juice med nikotin sedan länge förbjuden i Australien. Men nikotinfri e-juice får säljas i vejpshopparna och enskilda användare har kunnat beställa nikotin för privat bruk online. Förutsättningen har varit ett recept från en legitimerad läkare.

Men nu skärper alltså regeringen reglerna. Genom en tillfällig lag får endast vissa apotek importera nikotin till e-cigaretter. Och de får endast göra det efter att en läkare lagt beställningen åt en patient. Lagen ska gälla i ett år. Och enligt hälsodepartementet ska regeringen under året samla in forskning om eventuella hälsorisker, men även fördelar med e-cigaretter vid rökstopp. Målet är att bygga en permanent lagstiftning, skriver Australiska läkartidningen NewsGP.

E-cigg en godkänd metod enligt läkare

Beslutet kommer bara några månader efter att Australiens läkarsamfund tagit ställning till e-cigaretter som en valbar metod för att sluta röka. Enligt samfundet kan läkare med fördel skriva ut nikotin på recept åt rökande patienter som har motivation att sluta röka. Dock med förbehållet att patienten testat andra metoder först.

”Vi har haft den här processen länge nu i Australien. Det är lite krångligt, men relativt lätt att få recept och beställa nikotin från exempelvis Nya Zealand. Men det försvinner nu. Det är det absolut värsta som kunde hända”, säger vloggaren Sam Parsons, mer känd som Vaping Bogan, i ett inlägg på YouTube.

En dödsdom för rökare

Enligt den ideella organisationen Athra, Australian Tobacco Harm Reduction Association är den dock den nya lagen förödande för vejpare, men framför allt för rökare som försöker komma bort från cigaretterna.

”Lagskärpningen blir som en dödsdom för hundratusentals rökare och vejpare i Australien. Det är omoraliskt att förneka och försvåra för rökare att hitta ett hälsosammare och billigare alternativ till cigaretter. Det gäller i synnerhet för låginkomstagare, där andelen rökare är väldigt hög” skriver Athra på sin hemsida.

Riskerar höga böter

Enligt statistiken röker idag 3 miljoner människor i Australien. 21 000 dör varje år av skador orsakade av cigarettrökning.

”Du kan gå in på vilken butik som helst och köpa ett paket cigaretter. Men om du vill köpa nikotin i en mindre skadlig form, som i en e-cigarett, så riskerar du böter på 200 000 dollar” säger läkaren Joe Kosterich, ordförande i Athra och aktiv i debatten om vejpning i Australien.

”Det finns ingen logik bakom regeringens handlande här. Det handlar snarare om en stark ideologi som sprider sig bland folkhälsovetare: att e-cigaretter bara handlar om att tobaksbolagen vill få folk att fortsätta röka” menar Joe Kosterich.

Höll på att hända i Sverige

Liknande inställning finns hos flera organisationer i världen som kämpar mot rökning. Och många motverkar aktivt tobaksbolagens inflytande över regleringen av nya nikotinprodukter. Istället förespråkar flera hälsoorganisationer produkter från läkemedelsföretag, där kontrollen sker via läkemedelslagen. Frågan har varit aktuell även i Sverige, där läkemedelsverket så sent som 2015 ville reglera nikotinhaltig e-juice som läkemedel, på samma sätt som i Australien. Så blev det dock inte, efter en dom i högsta förvaltningsdomstolen.

Hotar traditionella metoder

Men diskussionen om nikotinets skadlighet är inte problemet, menar läkaren Joe Kosterich. Hade nikotin ansetts vara bevisat skadligt så hade produkter som nikotinplåster och nikotintuggummi inte funnits på marknaden, menar han.

”E-cigaretter uppfanns inte av läkemedelsindustrin eller tobaksindustrin. De uppfanns och utvecklades av rökare som ville minska skadorna av sitt nikotinberoende. Och det fungerar.” säger Joe Kosterich.

Det ställde dock den traditionella tobaksregleringen på huvudet. Enligt den gamla skolan är total avhållsamhet från nikotin en nyckel i arbetet mot rökning. ”Avnormalisering” är ett annat viktigt redskap för de som jobbar med rökavvänjning. Vejpning fungerar inte så, menar Joe Kosterich. Det handlar inte om att avnormalisera ett beteende utan om att göra det mindre skadligt.

”Den oberoende vetenskapen säger oss att e-cigaretter minskar skadorna som rökning orsakar. Rökning dödar och det bästa hade varit om vi alla andades ren luft. Men vi lever inte i en perfekt värld. Och om vi kan ha metadonprogram för att minska skadan av heroinmissbruk, varför kan vi inte ha e-cigaretter för att minska skadorna av rökningen?” säger Joe Kosterich till radiokanalen 3AW Mornings

Politiker protesterar mot förbudet

Det Australiensiska importförbudet börjar gälla den 1 juli och gäller även för turister (de som inte har intyg från läkare). Just nu pågår en kampanj för att häva beslutet.

”Jag är helt emot det här beslutet. Det kommer att tvinga vejpare att börja röka igen. Eller så kommer det att öppna upp en enorm svart marknad för nikotin” säger parlamentsledamoten George Christensen i The Guardian.

Han får medhåll av ytterligare en parlamentsledamot, liberalen James Paterson:

”Vejpning är säkrare alternativ än rökning. Vi borde göra det lättare för rökare att sluta röka, inte svårare” säger han till The Guardian.


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *