Olagliga droger i e-vätska orsakade lungskador

Amerikanska folkhälsoinstitutet, CDC, har officiellt meddelat att THC – det psykoaktiva ämnet i marijuana, är den gemensamma nämnaren bakom de sjukdomsfall som drabbat över 1600 personer i USA.

UPPDATERING: Det har visat sig att den gemensamma nämnaren för lungskadorna var ämnet e-acetat. Ett ämne som använts för att späda ut THC i e-vätska./red

”Insamlad fakta fortsätter att peka på produkter som innehåller THC. Vi vet inte exakt vilket ämne som orsakar sjukdomen men THC kan vara en markör som pekar på risker med hur en särskild typ av vätska eller behållare tillverkas eller hur den används.” säger CDC-chefen Anne Schuchat i Washington Post

Thc och cannabis

När över hälften av de 1600 fallen granskats av CDC, kopplas 83 procent av sjukdomarna direkt till THC produkter (enligt uppgifter från de insjuknade). I vissa stater är siffran 92 procent, enligt CDC.

När det gäller resten av fallen så är produkterna antingen okända eller, enligt de skadades vittnesmål, kopplade till vissa nikotinprodukter. Detta är dock uppgifter som enligt flera källor, ska ses i ljuset av att THC och cannabis är olagligt i vissa stater och att uppgifterna därför inte oreflekterat behöver stämma överens med verkligheten.

Oreglerade källor

Cannabis är lagligt att producera och sälja i flera Amerikanska stater. Ann Schuchat har betonat att THC-produkterna som kopplas till lungskadorna övervägande kommer från oreglerade källor.

”Även om de allra flesta blivit sjuka av THC-produkter, så har de också uppgett att de använt förfyllda tankar med THC som de skaffat via informella källor och inte genom lagliga försäljningsställen. Det är åtminstone vad vi vet idag, men vi samlar fortfarande in uppgifter” sade Anne Schuchat vid en utfrågning i en av Amerikanska kongressens hälsokommittéer, enligt tidningen Marijuana Moment som bevakar cannabismarknaden i USA.

E-cigaretter mindre skadliga

I Storbritannien, där försäljning av cannabis är olagligt, har hälsomyndigheten varnat för THC-fyllda poddar som köps på gatan. De uppmanar dock vejpare som använder vanlig e-vätska med nikotin att fortsätta använda de reglerade produkter som säljs i landet.

”Rökningen dödar 200 personer varje dag i Storbritannien. Vi är fortfarande helt säkra på att e-cigaretter är betydligt mindre skadliga än vanliga cigaretter och att rökare bör överväga byta till e-cigaretter istället”  säger John Newton, Brittiska Hälsomyndigheten  till The Sun. 

Inte kopplat till vanliga e-cigg

Public Health of England publicerade även en kommentar till de senaste tidens händelserna i USA på sin blogg Public Health Matters:

”Vi måste vara tydliga med vad det här utbrottet handlar om och vad det INTE handlar om: det är INTE kopplat till långvarigt bruk av e-cigaretter med nikotin. Om det vore det så skulle vi se en helt annan spridning och skador i helt andra befolkningsgrupper” skriver professor John NewtonPublic Health Matters 

Du kan läsa mer på Vejpkollen:

Brittiska forskare slår larm: felaktigheter om e-cigaretter sprids

THC och e-acetat kopplas till lungskadorna

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *