Butiker i Kina stoppar e-cigaretter – oro för ny lagstiftning

Ett uttalande från statliga hälsomyndigheter i Kina har fått några av landets största online-butiker att stoppa försäljningen av e-cigaretter. Det berättar New York Times. 

Det diffusa uttalandet handlade i korthet om att lagstiftningen kring elektroniska cigaretter är på väg att ändras och att myndigheterna är oroliga för att unga kineser lockas att använda e-cigaretter.

”Det finns ingen lag som förbjuder online-försäljning av e-cigaretter i Kina idag” säger Ou Junbiao från organisationen Electronic Cigarette Industry Committee of China till New York Times. Kommittén misstänker att lagstiftarna är oroade för minskade skatteinkomster från cigarettförsäljningen i landet. Något som den snabbt växande e-cigarettindustrin indirekt orsakar

Ny lagstiftning på gång

Kina är den i särklass största producenten av vejpprodukter i världen, i synnerhet när det gäller export av hårdvara. Men även den inhemska marknaden är stor, med över 7,4 miljoner vejpare i landet. Men sedan någon månad tillbaka har rykten om att myndigheterna vill reglera handeln av e-cigaretter inom Kina duggat tätt. Fredagens uttalande kan ses som ytterligare ett steg närmare en ny lagstiftning som möjligtvis kan påverka, bland annat, marknadsföringen av produkterna.

Företagen satsar på USA

Den inhemska marknaden i Kina blir även påverkad av händelserna i USA, där vejpning av felaktigt tillverkade cannabis-produkter lett till flera dödsfall. Nu planerar myndigheterna eventuella restriktioner av smaksatta e-juicer. Vissa företag i Kina har satsat stort på den amerikanska marknaden. Dessa företag kommer förmodligen att lida svårt ekonomiskt om försäljningen i USA fortsätter att minska, enligt vad Vejpkollen erfar.

Stora onlineföretag som Fasttech och Alibaba har dock inte ändrat sitt utbud av e-cigaretter efter fredagens uttalande. Men samtidigt ägnar sig dessa företag uteslutande åt export och blir inte påverkade av inhemska lagar på samma sätt.

Stort fall för e-cigarettmarknaden

THC-krisen i USA leder förmodligen till att den snabbt växande marknaden för e-cigaretter minskar drastiskt nästa år. En prognos från ECig-intelligence beräknar att tillväxten blir 0 procent globalt under 2020.
Före sommaren var prognosen för 2020 en ökning på 14 procent.

”Vi är oroade av att allmänheten, i ökande utsträckning, tror att det kan vara akut farligt att använda godkända e-cigaretter. Det kan hindra rökare från att sluta röka med hjälp av vejpning” sade John Newton chef för folkhälsofrågor vid Public Health of England som vidhåller att reglerade e-cigaretter är betydligt mindre hälsofarliga än cigaretter.


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
6 Kommentarer om "Butiker i Kina stoppar e-cigaretter – oro för ny lagstiftning"

  1. Thank you for kind words! Lets hope the situation in China evolvs into a reasonable legislation. And if there´s anything ragrding vaping that you feel we should look into, let me now! /stefan

 1. Long time reader, first time commenter — so, thought I’d drop
  a comment.. — and at the same time ask for a favor.

  Your wordpress site is very simplistic – hope you don’t mind me asking what theme you’re using?
  (and don’t mind if I steal it? :P)

  I just launched my small businesses site –also built
  in wordpress like yours– but the theme slows (!) the site down quite a bit.

  In case you have a minute, you can find it by searching for ”royal cbd” on Google (would appreciate any feedback)

  Keep up the good work– and take care of yourself during the coronavirus scare!

  ~Justin

  1. Hello Justin! Nice to hear from you! Sorry for my slow response time! Since this is my first wordpress site I´m not familliar with the millions of themes or options in this game of blogging. But I´ve been working a lot with the Joomla CMS (back in the day!) and from that I learned that, when it comes to templates, less is more and the less you need to customize your layout the better. So I went for the ”news site blueprint 1A” – menaning the one that came with the subscription to One.com. Its called Publisher. Works great! Glad you like it! I dont know if its avaliable anywhere on the outside. But check!

   And good luck!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *