Maku ja vaikutus voivat vaikuttaa sähkösavukkeiden riskiin.

E-savukkeet tuottavat paljon vähemmän haitallisia aineita kuin savukkeet. Tuotettuihin aineisiin vaikuttavat kuitenkin sellaiset tekijät kuin teho, aromit ja polttimen rakenne.
Tämä on uuden yhdysvaltalaisen tutkimuksen tulos.

Sähkösavukkeen höyry sisältää 125-10 000 kertaa pienempiä pitoisuuksia syöpää aiheuttavia aldehydejä kuin savukkeen savu. Näin arvioivat yhdysvaltalaisen Rutgersin yliopiston tutkijat yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa. tutkimus sähkösavukkeiden erilaisista terveysriskeistä. Samaan aikaan pitoisuus riippuu suuresti siitä, miten kela käsittelee e-mehua ja lämpöä. 

E-savukkeet todellisissa olosuhteissa

Tutkimus perustuu aiempiin tutkimuksiin, joita täydennettiin 23:lla koehenkilöllä, jotka saivat käyttää kahta erilaista sähkösavuketta, joissa oli erilaisia makuja ja vaikutuksia, mutta joissa oli sama kierukka (0,8 ohmin alhaalta syötettävä höyrystin, jonka teho vaihteli 6 ja 30 watin välillä).

"Testit suoritettiin samalla tavalla kuin sähkösavukkeita käytetään jokapäiväisessä elämässä, ja niissä käytettiin erilaisia puhallusmalleja ja aikavälejä. Useissa aiemmissa tutkimuksissa ei ole otettu riittävästi huomioon tosielämän olosuhteita, ja tämä on tärkeää todellisten riskien ymmärtämiseksi", tutkijat kirjoittavat.

Vältetään sydämen palaminen

Aiemmat testit ovat osoittaneet, että kela pystyy kuljettamaan e-nestettä, on merkittävässä asemassa aldehydien muodostumisessa.. Tutkijat huomauttavat, että vanhempi kela, pienet ylhäältä syötettävät höyrystimet, joissa sydänlanka imee e-mehua alhaalta, ei kuljeta e-mehua tarpeeksi nopeasti. Kun neste haihtuu nopeasti suuremmilla tehoilla, kasvaa riski, että materiaali kuivuu ja alkaa hehkua. Syntyy niin sanottu "kuiva osuma". Jotain, minkä useimmat vejp:n käyttäjät huomauttavat. voimakas polttava maku ja kipu kurkussa.. Tällöin aldehydien määrä kasvaa merkittävästi.
Tutkijoiden mukaan tämä ei kuitenkaan vastaa "normaalioloja", sillä käyttäjät eivät yleensä käytä poltetulta maistuvaa käämiä.

Nykyaikaiset kelat ovat turvallisempia

Testeissä he käyttivät sen sijaan nykyaikaisemmat polttimet, jossa kasvu tapahtuu kelan pohjasta. Nämä osoittautuivat paljon paremmin lämpöä kestäviksi. Riippumatta siitä, missä lämpötilassa tutkijat altistivat käämit, ne tuottivat jatkuvasti huomattavasti vähemmän aldehydejä kuin tupakansavusta voidaan mitata.

"Samalla tulokset osoittavat, että aldehydien pitoisuudet kasvavat tehon myötä, vaikka ne pysyvätkin selvästi alle savukesavun pitoisuuksien", tutkijat kirjoittavat.

Eri maut vaikuttavat riskeihin

Samalla tutkijat vertasivat eri makuja e-mehuissa. Kaikki testatut maut tulivat The Perfumer's Apprentice (TPA) -esanssin valmistajalta. Todettiin, että makuja, kuten mansikka (mansikka) ja lohikäärmehedelmä (lohikäärmeenhedelmä) oli taipumus muodostaa enemmän formaldehydi kuin kermaiset maut (kuten baijerilainen kerma ja makea kerma). Mentoli oli keskiössä yhdessä purukumin ja kanelin kanssa. 

Ei popcorn-keuhkojen riskiä

Tutkijat mittasivat myös diasetyyli (voin maku) eri aromeissa, erityisesti seuraavissa Baijerilainen kerma ja makea kerma. Diasetyyli on ollut sähkösavukkeista käytävän keskustelun keskiössä. Aineella on ominaisuuksia, jotka voivat aiheuttaa niin sanottuja "popcorn-keuhkoja".. Keuhkoahtaumatautia muistuttavaa tautia ei kuitenkaan ole koskaan todettu vejp:n käyttäjillä tai tupakoitsijoilla. Tämä siitä huolimatta, että savukesavussa on erittäin suuria pitoisuuksia diasetyyliä.

"Vaikka useat sähköisten mehujen valmistajat ovatkin korvanneet diasetyylin muilla voimakuilla, myös nämä voivat muodostaa diasetyyliä kuumennettaessa", tutkijat kirjoittavat.

Mutta täälläkin he löysivät vain pienemmät pitoisuudet, joka on selvästi alle absoluuttisia terveysriskejä aiheuttavien tasojen.

PG huonompi kuin VG

Lopuksi tutkijat mittasivat eron propyleeniglykolin ja kasviglyseriinin välillä, joka muodostaa 99 prosenttia e-mehusta. Glyseriini alkaa hajota ja muodostaa aldehydejä 200 asteessa. Propyleeniglykoli sen sijaan alkaa reagoida 127 asteessa, mikä vaikuttaa aldehydien korkeampien pitoisuuksien riskiin aikaisemmin.

"Korkean PG-pitoisuuden e-mehut voivat tuottaa jopa 200 kertaa enemmän aldehydejä kuin korkeamman VG-pitoisuuden mehut. Tämä oli vakio vaikutuksesta riippumatta", tutkijat kirjoittavat.

Haluavat säännellä valtaa ja sisältöä

Tutkijoiden mukaan sääntelyviranomaisten olisi tarkasteltava enemmän tutkimuksia, joissa analysoidaan sähkösavukkeita. todellisissa olosuhteissa. Ja että hallitusten olisi keskityttävä joidenkin laitteiden tehokkuuteen, mutta myös joidenkin e-mehujen PG-pitoisuuteen. Samalla he toteavat, että sähkösavukkeilla on suuri vaikutus tupakoitsijoiden terveyteen. Niillä on selkeä haittoja vähentävä vaikutus.

"Samalla 1TP8-käyttäjien tulisi olla tietoisia siitä, että haittoja vähentävä vaikutus vaihtelee sen mukaan, miten he käyttävät tuotteita, minkälaista kierukkaa he käyttävät ja mitä e-mehussa on. Joillakin aineilla voi olla vaikutuksia jopa pieninä pitoisuuksina", tutkijat kirjoittavat.

"Lainsäätäjien tietämättömyys"

Niklas Linder, Ruotsin hallituksen puheenjohtaja Sähköisen savukkeen teollisuusyhdistysBELC on tyytyväinen viestiin.

"On myönteinen uutinen, että kaikenlaiset nykyaikaiset sähkösavukkeet ovat huomattavasti terveellisempiä kuin perinteinen tupakointi. Tästä huolimatta jopa sähkösavukkeiden sisällä on erilaisia riskitasoja. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että sähkösavukkeita käyttäville nikotiinin käyttäjille ehdottomasti parasta on nykyaikainen sähkösavuke, jossa keskitytään siihen, että nesteessä on enemmän nikotiinia ja laitteessa on vähemmän tehoa", sanoo Niklas Linder.

Hän toivoo, että viesti vaikuttaa poliitikkoihin, jotka tulevaisuudessa säätävät sähkösavukkeita koskevia lakeja.

"Valitettavasti lainsäätäjät ovat hyvin tietämättömiä; nykyään valtio rankaisee nikotiinista, joka on luultavasti yhtälön tutkituin ja todistetusti vähiten vaarallinen komponentti. Meillä on myös tiukat rajoitukset nikotiinipitoisuudelle, 20 mg/ml. Tämä tekee tuotteista, jotka voivat tarjota käyttäjille riittävästi nikotiinia pienemmillä vaikutuksilla, vähemmän houkuttelevia. Varmistaaksemme, että käyttäjät saavat kohtuullisen annoksen nikotiinia, käytämme sen sijaan tehokkaampia laitteita, jotka tuottavat paljon enemmän höyryä, mikä lisää terveysriskejä. Niklas Linder, BELC.

Lähteet:

Laiteasetusten, käyttötapojen ja aromien vaikutus sähkösavukkeiden karbonyylipäästöihin.


Pidätkö Vejpkollen:stä? Sitten voit tukea lehden työtä!

SWISH: 1231093830

Tai tukea jatkuvasti. Ryhdy Patreon-jäseneksi (toisin sanoen: tue Vejpkollen:n tilausta).. Linkki PATREON TRAILERiin PATREONissa
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *