Smag og effekt kan påvirke risikoen ved e-cigaretter

E-cigaretter producerer langt færre skadelige stoffer end cigaretter. Men de stoffer, der produceres, påvirkes af faktorer som strøm, smagsstoffer og brænderens design.
Det er resultatet af en ny amerikansk undersøgelse.

Dampen fra en e-cigaret indeholder mellem 125 og 10.000 gange lavere koncentrationer af kræftfremkaldende aldehyder sammenlignet med røgen fra en cigaret. Det siger forskere fra Rutgers University i USA i en ny undersøgelse. undersøgelse af forskellige sundhedsrisici ved elektroniske cigaretter. Samtidig er koncentrationen meget afhængig af, hvordan coilen håndterer e-juice og varme. 

E-cigaretter under virkelige forhold

Forskningen er baseret på tidligere undersøgelser, suppleret med 23 testdeltagere, som fik lov til at bruge to forskellige e-cigaretter med forskellig smag og effekt, men med samme coil (0,8 ohm bottom-fed vaporizer mellem 6 og 30 watt).

"Testene blev udført på samme måde, som e-cigaretter bruges i hverdagen, med forskellige puffemønstre og tidsintervaller. Flere tidligere undersøgelser har ikke taget tilstrækkeligt hensyn til forholdene i det virkelige liv, og det er vigtigt for at forstå de reelle risici," skriver forskerne.

Undgå at brænde vægerne af

Tidligere tests har vist, at spolen er i stand til at transportere e-væske, spiller en vigtig rolle i dannelsen af aldehyder. En ældre type coil, små topfodrede fordampere, hvor vægen suger e-juice op nedefra, transporterer ikke e-juicen hurtigt nok, bemærker forskerne. Når væsken fordamper hurtigt ved højere effektniveauer, øges risikoen for, at materialet tørrer ud og begynder at gløde. Der opstår et såkaldt "dry hit". Noget, som de fleste vejpers bemærker af en stærk brændt smag og smerter i halsen. I sådanne tilfælde stiger mængden af aldehyder markant.
Men det afspejler ikke "normale" forhold, siger forskerne, da brugerne normalt ikke bruger en coil, der smager brændt.

Moderne spoler er mere sikre

I deres test brugte de i stedet mere moderne brændere, hvor væksten sker fra bunden af spolen. Disse viste sig at håndtere varmen meget bedre. Uanset hvilken temperatur forskerne udsatte spolerne for, producerede de konsekvent betydeligt færre aldehyder end dem, der kan måles i cigaretrøg.

"Samtidig viser resultaterne, at koncentrationen af aldehyder stiger med strømmen, selv om de forbliver langt under koncentrationen i cigaretrøg", skriver forskerne.

Forskellige smagsvarianter påvirker risikoen

Samtidig sammenlignede forskerne forskellige smagsvarianter i e-juicen. Alle de testede smagsstoffer kom fra essensvirksomheden The Perfumer's Apprentice (TPA). Det viste sig, at smagsvarianter som jordbær (jordbær) og Dragefrugt (dragefrugt) havde en tendens til at danne mere formaldehyd end cremede smage (som bayersk fløde og sød fløde). Menthol var i centrum sammen med tyggegummi og kanel. 

Ingen risiko for popcorn-lunge

Forskerne målte også mængden af diacetyl (en smørsmag) i de forskellige aromaer, især Bayersk fløde og sød fløde. Diacetyl har været i centrum for debatten om e-cigaretter. Stoffet har egenskaber, der kan forårsage såkaldt "popcorn-lunge".. Sygdommen, som ligner KOL, er dog aldrig blevet fundet hos hverken vejp-brugere eller rygere. Det er på trods af, at cigaretrøg indeholder en meget høj koncentration af stoffet diacetyl.

"Selvom flere producenter af e-juice har erstattet diacetyl med andre smagsstoffer, kan disse også danne diacetyl, når de opvarmes", skriver forskerne.

Men selv her fandt de kun mindre koncentrationerlangt under de niveauer, der er forbundet med absolutte sundhedsrisici.

PG værre end VG

Endelig målte forskerne forskellen mellem propylenglykol og vegetabilsk glycerin, som udgør 99 procent af e-juice. Glycerin begynder at nedbrydes og danne aldehyder ved 200 grader. Propylenglykol begynder derimod at reagere ved 127 grader, hvilket påvirker risikoen for højere koncentrationer af aldehyder tidligere.

"E-juice med høj PG-værdi kan producere op til 200 gange flere aldehyder end e-juice med høj VG-værdi. Dette var konstant uanset effekten," skriver forskerne.

Ønsker at regulere magt og indhold

Ifølge forskerne bør myndighederne se mere på studier, der analyserer e-cigaretter. under virkelige forhold. Og at regeringerne bør fokusere på effektiviteten af nogle enheder, men også PG-indholdet i nogle e-juicer. Samtidig bemærker de, at e-cigaretter har stor indflydelse på rygernes sundhed. De har en klar skadesreducerende effekt.

"Samtidig skal 1TP8-brugere være opmærksomme på, at den skadesreducerende effekt varierer afhængigt af, hvordan de bruger produkterne, hvilken type coil de bruger, og hvad der er i e-juicen. Nogle stoffer kan have effekter selv ved lave niveauer," skriver forskerne.

"Uvidenhed hos lovgiverne"

Niklas Linder, formand for den svenske Brancheforening for elektroniske cigaretterBELC hilser budskabet velkommen.

"Det er en positiv nyhed, at alle typer moderne e-cigaretter er betydeligt sundere end traditionel tobaksrygning. Når det er sagt, er der forskellige risikoniveauer selv inden for e-cigaretområdet. Men forskning viser, at det absolut bedste for nikotinbrugere, der bruger e-cigaretter, er at have en moderne e-cigaret, der fokuserer på mere nikotin i væsken og mindre strøm i enheden," siger Niklas Linder.

Det er et budskab, som han håber vil påvirke politikere, der lovgiver om e-cigaretter i fremtiden.

"Desværre ser vi en masse uvidenhed fra lovgiverne; i dag straffer staten nikotin, som sandsynligvis er den mest undersøgte og beviseligt mindst farlige komponent i ligningen. Vi har også strenge restriktioner på nikotinindholdet, 20 mg/ml. Det gør produkter, der kan give brugerne nok nikotin med lavere effekt, mindre attraktive. For at sikre, at brugerne får en rimelig dosis nikotin, bruger vi i stedet kraftigere enheder, som leverer meget mere damp og dermed øger sundhedsrisikoen. Niklas Linder, BELC.

Kilder:

Indvirkningen af apparatindstillinger, brugsmønstre og smagsstoffer på carbonyludslip fra elektroniske cigaretter


Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON




Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *