Nikotin i fokus i ny film - med Sverige i hovedrollen

Dokumentarfilmen "You don't know nicotine" udforsker nikotinens farverige historie og mulige fremtid. Vejpkollen tog pulsen på journalisten Aaron Biebert, som i sin søgen efter svar landede i Sverige - snusens forjættede land.

VÆR FORSIGTIG! SE FILMEN PÅ IBEX!

Dokumentarfilmskaber og journalist Aaron Biebert rejste verden rundt for at afdække sandheden om nikotin. Det var ikke nogen nem opgave. Det er et stof, der er indhyllet i myter, misforståelser, følelser og politik. Og tilfældigvis er Sverige næsten unikt i verden, når det gælder nikotin, ifølge Aaron Biebert, som i øjeblikket arbejder på sin nye dokumentarfilm "You don't know nicotine".

Fra aktivister til snusende svenskere

Aaron Biebert blev kendt af vejpere og e-cigaretbrugere for fem år siden. Filmen "A Billion Lives" handlede om e-cigaretten, dens oprindelse, brugere og modstandere. Interviews med Passionerede iværksættere drevet til konkursaktivister, der ikke skyr nogen midler for at forfølge deres sag og Forskere i folkesundhed ryster på hovedet for økonomisk drevne politikere, der ikke kan se eller ikke ønsker at se værdien af at erstatte rygning med sundere alternativer.

Men i baggrunden hvirvlede noget andet end penge og propaganda fra tobaks- og medicinalvirksomheder. Noget, som Aaron Biebert ønskede at indfange i sin nye film: frygten for nikotin - stoffet, der påvirker milliarder af mennesker verden over - og den udbredte uvidenhed om det.

"I de fleste lande har forskningen og debatten om nikotin altid været centreret om cigaretter og farerne ved at ryge. Det har skabt et umuligt debatklima, hvor nogle mennesker aldrig vil skifte mening, uanset hvad videnskaben siger om selve nikotinen." Aaron Biebert til Vejpkollen.

Et alternativ til rygere

Men han bemærkede hurtigt, at diskussionen om Nikotin i Sverige er meget forskellig fra andre dele af verden. Det var noget, der startede i 60'erne og 70'erne, siger han. På nogenlunde samme tid blev det mere og mere tydeligt, at rygning var skadeligt.

"Snus var på markedet, længe før man erkendte sundhedsrisikoen ved cigaretter. Det betød, at der var et nikotinholdigt alternativ til rygning. En udvej for dem, der gerne ville kvitte cigaretterne, men ikke nikotinen", siger han. Aaron Biebert.

Nikotin er ikke kun cigaretter

Det påvirkede både politik og forskning, siger Aaron Biebert. Og Sveriges unikke position førte til en debat, som stadig er præget af andre motiver end blot farerne ved rygning. 

"Debatten har skabt forudsætningerne for, at almindelige mennesker kan træffe klogere beslutninger om brug af nikotin. Korrekt information om alternativerne har også ført til færre rygere," siger Aaron Biebert.

Nikotin er et følsomt stof

Men den svenske tilgang er som sagt ret unik. Og "You don't know nicotine" er mere et modsvar til den aggressive debat, der raser i lande, hvor ikke kun cigaretter, men også e-cigaretter og snus ses som ødelæggende for folkesundheden. Nikotin er et meget følsomt emne.

"Politiske ledere og medicinske myndigheder kæmper med både bekymringer og forvirring om nikotin. De ved, at det er i cigaretter, og at det er ødelæggende for helbredet. Men de mangler dybere viden og forståelse. Det skaber problemer, især når nye måder at bruge nikotin på dukker op og bliver mere og mere populære."

Uvidenhed påvirker lovgivningen

Forbud mod mindre skadelige alternativer til rygningNikotin, som f.eks. e-cigaretter og snus, bliver nu mere almindelige. Og nikotin ses som en trussel mod folkesundheden. Alligevel er det kun få politikere, der ved, hvad det er, og hvordan det påvirker kroppen. 

"Vi ville gerne vide mere, og det er grundlaget for 'You don't know nicotine'. Vi interviewer folk, som har forsket og arbejdet med dette i årtier. Jeg tror, at filmen vil give værdifuld indsigt og vejledning til de svære beslutninger, som lovgiverne står over for. Med så mange nye metoder til at bruge nikotin, der etablerer sig, har læger, lovgivere og journalister brug for at lære mere," siger han. Aaron Biebert.

Hvordan oplevede du din tid i Sverige?

"Det var en vidunderlig oplevelse! Vi lærte en masse og mødte søde mennesker. Vi lavede også en masse interviews på gaden i Stockholm, som kommer med i filmen. Og vi havde fornøjelsen af at møde og interviewe en af verdens mest vidende nikotin- og snusforskere, Dr. Karl Fagerström.

Forpligtet til at hjælpe rygere

Aaron Bieberts Den forrige film "A billion lives" handlede om rygning og vejpning. Den handlede om, hvordan e-cigaretter er blevet et populært alternativ til rygning, og hvordan tidligere rygere dedikerer deres liv til at hjælpe andre med at holde op. Men det handler også om, hvordan tobaksindustrien er blevet en vigtig indtægtskilde for flere amerikanske stater. Og om modstanden mod teknologien, som drives af grupper, der tidligere har kæmpet mod tobaksindustrien, med stor støtte fra medicinalfirmaer og penge fra rygningens store skatteindtægter.

"Siden "A Billion Lives" udkom for fem år siden, er jeg blevet mere og mere involveret i at hjælpe rygere til et bedre liv", siger han. Aaron Biebert. "Men jeg fortryder, at jeg ikke talte mere med rygerne dengang. Og det har vi gjort nu. Den indsigt, det gav os, blev grundlaget for 'You don't know nicotine'. Det er en meget anderledes film.

Hvem ønsker du at nå med filmen?

"Jeg tror, at denne film vil interessere et bredere publikum. Vi tager fat på problemer, der påvirker over to milliarder mennesker, også dem, der ikke bruger nikotin i øjeblikket. Filmen er et crowdfunding-projekt, og ideen har fra begyndelsen været at skildre vores rejse mod viden. Og de svar, vi ønsker at formidle til verden." siger Aaron Biebert.

VÆR FORSIGTIG! SE FILMEN PÅ IBEX!

Vil du læse mere? Her kan du finde hele Vejpkollen-interviewet med Aaron Biebert


Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *