Nikotin - en rejse med sandhed, frygt og svensk snus

For fem år siden gjorde Aaron Biebert et stort indtryk på dampverdenen, da hans dokumentarfilm "A Billion Lives" tog fat på problemerne med offentlige misforståelser, propaganda og korruption i forbindelse med krigen mod dampprodukter rundt om i verden. Nu er han tilbage med endnu en film. Men denne gang handler det om nikotin - og svensk snus.

Svensk artikel udgivet i Vejpkollen 23. september 2020. Læs den her!

You don´t know nicotine har premiere den 20. november. Book her!

På dokumentaren "You Don´t Know Nicotine
Spørgsmål fra Stefan Mathisson (Vejpkollen.se)
Svar fra direktør Aaron Biebert. 

Q. Hvorfor lavede du "You Don´t Know Nicotine"?

A. I løbet af de sidste fem år er jeg blevet involveret i missionen om at hjælpe med at forbedre livet for dem, der ryger cigaretter. Da jeg lavede A Billion Lives, begik jeg en fejl og interviewede ikke mange brugere af brændbare cigaretter. Da jeg tog mig tid til at interviewe folk over hele verden, begyndte jeg at lægge mærke til nogle mønstre og afdække nye oplysninger. Jeg vil ikke afsløre filmen, men jeg ville gerne dokumentere min rejse for endelig at få nogle svar om nikotin. Jeg synes, det er på tide at dele det med verden.

Q. Nikotin er normalt et følsomt emne. Du har rejst verden rundt for at dække det. Hvad vil du sige er forskelligt fra land til land, når det gælder holdningen til nikotin? Påvirker det forskere, politikere og brugere på nogen måde?

A. Ja, nikotin er virkelig et følsomt emne. Det ser ud til, at borgerne i de fleste lande er meget bevidste om, at der bruges nikotin, men der er forskel på deres personlige erfaringer og tilgang til det frie valg. Det ser ud til, at de fleste politiske og medicinske ledere er meget bekymrede og forvirrede omkring emnet. De fleste ved, at det er i cigaretter, men der er stadig mange huller i forståelsen. Disse huller i viden skaber nu betydelige problemer, da verden kæmper med nye nikotinprodukter, der vokser i popularitet. For eksempel er svensk snus stadig forbudt i EU på trods af meget klare videnskabelige beviser for, at snus er en dramatisk mere sikker måde at bruge nikotin på. Det fører til lavere rygerater, når offentligheden har mulighed for at vælge og har korrekt information til rådighed.

Q. Du tilbragte en del tid i Sverige i forbindelse med dokumentarfilmen. Hvordan gik det til? Og fik du et godt svar på dit spørgsmål "Hvad pokker er snus?"

A. Vi tilbragte en del tid i Sverige. Det var en vidunderlig oplevelse. Folk var fantastiske, og vi lærte en masse. I filmen er der interviews med folk, vi mødte på gaden i Stockholm. Vi fik også mulighed for at sætte os ned med Dr. Karl Fagerström for at høre om hans forskning, snusens historie, og hvordan hans kolleger i sundhedssamfundet griber sagen an.

Q. Hvordan adskilte Sverige og svensk forskning i nikotin sig fra andre lande?

A. Vi fik at vide, at Sverige er ret unikt i Europa, fordi landet ikke deltog i Anden Verdenskrig på samme måde som nabolandene. Der blev ikke uddelt cigaretter til soldaterne, og svensk snus kom på markedet, før man opdagede mange af cigaretternes skadevirkninger. Da snus har et højt nikotinindhold, havde folk, der ønskede at fortsætte et stærkt nikotinforbrug, en anden mulighed, når de stoppede med at ryge. Denne ret unikke mulighed på det tidspunkt i historien førte til årtiers diskussion, debat og en offentlighed, der træffer velinformerede valg. I andre lande har forskningen og diskussionen om nikotin været domineret af dets tilknytning til cigaretter, som generelt anses for at være farlige for brugerne. I nogle lande som USA er der også andre vigtige faktorer involveret. Det kommer vi ind på i filmen.

Q. I din film A Billion Lives talte du om dampning og rygning. Og en tydelig "følg pengene"-fortælling. Hvordan vil "You Don´t Know Nicotine" adskille sig fra den sidste film?

A. Vores tilgang til denne film var at dokumentere rejsen på vores mission for at forstå nikotin, høre en række forskellige sider af debatten om det og finde svar til offentligheden. Vi dykkede også ned i årsagerne til, at offentligheden ikke ved ret meget om det. Jeg vil ikke afsløre filmen, men den vil indeholde nogle virkelig fascinerende oplysninger og interviews med nogle af hovedpersonerne i nikotinrelaterede diskussioner gennem de sidste 20 år. Det er en meget anderledes film, som jeg tror vil være meget mere interessant for offentligheden. Vi kommer ind på emner, der påvirker omkring to milliarder mennesker, hvoraf mange ikke er nuværende nikotinbrugere. Der vil være et stort publikum til den uden for de typiske ekkokamre, vi har set.

Q. Hvem håber du at nå ud til med "You Don´t Know Nicotine"?

A. Fra dag ét har vi været fokuseret på vores rolle som dokumentarjournalister, der søger svar til offentligheden. Vi fik en mangfoldig gruppe mennesker til at finansiere filmen gennem vores crowdfunding-kampagne, og vi følte os godt tilpas med at holde os i en neutral position, indtil vi havde nok information til at danne en stærk tese, når vi var færdige. I fokusgrupper med medlemmer af offentligheden var vi glade for at se, at de var engagerede gennem hele filmen. Men i sidste ende ved vi, at en stor del af offentligheden er fokuseret på COVID-19, økonomiske spørgsmål, racemæssig ulighed og andre vigtige diskussioner. Vi tror, at ledere, der beskæftiger sig med politik og sundhedspleje, vil finde denne film utrolig nyttig, når de skal træffe svære beslutninger. Med mange nye nikotinsystemer på markedet er det på tide, at ledere, læger og journalister forstår problemet bedre. Dette vil hjælpe.

Q. Hvordan kan vi se filmen? Jeg går ud fra, at COVID-19 har ændret dine oprindelige planer?

A. Ja, det var bestemt et udfordrende år at udgive en film. Vi havde oprindeligt planlagt at give den premiere den 3. maj, men måtte udskyde den til den 26. september med en særlig drive-in-oplevelse. Og fordi vi ved, at dette er et problem, som mennesker i hele verden står over for, planlægger vi at udgive vores film digitalt til et globalt publikum på én dato. Da vi planlægger en række screeninger og fora om nikotin, er datoen ikke fastlagt endnu. Men jeg kan sige, at det bliver til efteråret. Folk, der er interesserede i opdateringer, kan tilmelde sig på KnowNicotine.com til mine gratis nyhedsbreve.

Q. Findes der en "sandhed" om nikotin?

A. Begrebet "sandhed" har ændret sig dramatisk i løbet af det sidste århundrede med postmodernistisk tænkning. Mange mennesker har deres egen version af sandheden. Det gør den offentlige debat meget vanskelig, og vi har set, at det har ført til mange problemer rundt omkring i verden. Jeg har lige set en dokumentar om grupper af mennesker, som virkelig tror på, at jorden er flad. Der vil være mennesker, der behandler spørgsmålene omkring nikotin på samme måde. Ingen videnskabelige beviser eller gennemtænkt vejledning vil kunne overbevise dem om noget andet. I mit hjerte tror jeg stadig på begrebet "sandhed". Mens forskningen fortsætter med at hjælpe os med at forstå nikotin endnu bedre, er der nogle absolutte fakta om det, som nu er meget klare. Disse fakta påvirker milliarder af mennesker. Jeg tror på, at vi har fundet sandheden om nikotin, og jeg ser frem til at dele den med verden meget snart.

Virtuel premiere den 20. november. Book her!


Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *