Varoittaa miljoonista uusista kuolleista tupakoitsijoista - kaikista ponnisteluista huolimatta

"Haittojen vähentämisen on oltava WHO:n prioriteetti"

WHO:n strategia tupakoinnin haittojen vähentämiseksi ei toimi. Näin sanoo Derek Yach, joka auttoi tupakkasopimuksen suunnittelussa 15 vuotta sitten.
"On keskityttävä sairauksien ja kuoleman ehkäisyyn. Emme voi tarkastella vain sitä, kuinka moni käyttää tupakkaa tai nikotiinia."

On kulunut 15 vuotta siitä, kun WHO julkaisi suuntaviivat tupakoinnin vähentämiseksi maailmanlaajuisesti. Tupakkasopimus on sopimus, jolla 160 maata sitoutuu edistämään kansanterveyttä rajoittamalla savukkeiden saatavuutta. Samalla ne sitoutuvat vähentämään tupakan käytön aiheuttamia haittoja.

Suurista ponnisteluista huolimatta tupakointi on kuitenkin edelleen ylivoimaisesti suurin syy ennenaikaiseen kuolemaan maailmassa. Tämä käy ilmi Derek Yach, joka oli yksi tupakkasopimuksen avainhenkilöistä. Hän työskentelee nyt tupakan haittojen vähentämisen parissa A Smoke Free World -säätiön kautta. Järjestö on riippumaton, mutta se perustettiin Philip Morrisin myöntämän avustuksen avulla. Järjestön tavoitteena on vähentää tupakoinnin aiheuttamia haittoja maailmanlaajuisesti tarjoamalla tietoa, tukemalla tutkimusta ja innovaatioita tupakan haittojen vähentämiseksi.

"WHO:n tupakkakokouksen alla tapasimme itse asiassa tupakkayhtiöitä ja niiden tutkijoita. Halusimme tietää, mitä he suunnittelevat tulevaisuutta varten. Osittain vähentääkseen tuotteidensa haitallisia vaikutuksia, mutta myös sitä, mitä uusia tuotteita oli suunnitteilla. He eivät tietenkään olleet tuolloin täysin avoimia, mutta he antoivat meille vihjeen. Samaan aikaan kun lääketeollisuus kehitti vaihtoehtoisia, kuluttajaystävällisiä nikotiinituotteita, oli selvää, että tupakkayhtiöt tekivät samoin." Sanoo Derek Yach seuraavissa yhteyksissä "15-vuotiskonferenssi" - julkinen keskustelu tupakkasopimuksesta.

Haittojen vähentäminen toimii

Derek Yachin mukaan nikotiinilaastarit, nuuska ja sähkösavukkeet ovat innovaatioita, jotka voivat parantaa kansanterveyttä maailmanlaajuisesti valtavasti. Tämä piti tunnustaa yleissopimuksessa, kun siitä tuli virallinen asiakirja vuonna 2005.

"Terveystyöntekijöinä olimme nähneet, mitä haittojen vähentämisfilosofialla voidaan saavuttaa. Erityisesti aidsin ja HIV:n torjunnassa 1990-luvulla, kun huumeidenkäyttäjille annettiin puhtaita neuloja ja nuorille järjestettiin seksuaalikasvatusta. Oli luonnollista sisällyttää tupakoinnin torjuntaan osio haittojen vähentämisen edistämisestä." sanoo Derek Yach.

Korkeampi kuolleisuus, jos mikään ei muutu

WHO:n haittojen vähentämisstrategia on kuitenkin 15 vuoden jälkeen osoittautunut hyvin rajalliseksi, ja WHO kannattaa nykyään vain nikotiinilääkkeitä, jotka auttavat tupakoitsijoita lopettamaan tupakoinnin. Samaan aikaan WHO kampanjoi sähkösavukkeita ja muita savuttomia nikotiinituotteita vastaan. Virallinen motiivi on estää nuoria tupakoimattomia tupakoitsijoita tarttumasta tuotteisiin. Mutta WHO:n mukaan Derek Yach se on tuhoisaa pitkällä aikavälillä.

"Vaikka yksikään nuori ei aloittaisi tupakointia tänään, tupakoinnin aiheuttama kuolleisuus kasvaisi vielä 10 vuoden ajan. Tupakointiin liittyvien sairauksien kehittyminen vie aikaa, eivätkä säädösten ja vastaavien vaikutukset näy kunnolla vielä 40 vuoden kuluttua. Jos WHO keskittyisi haittojen vähentämiseen ja auttaisi tupakoitsijoita lopettamaan savukkeiden käytön, kuolemantapausten määrä vähenisi nopeammin. Kuolemantapauksia olisi todennäköisesti puolet vähemmän 40 vuodessa kuin jos jatkamme nykyisellä strategialla", sanoo Derek Yach.

Keskittyminen tupakointiin liittyviin sairauksiin

Hän uskoo, että se ainoa tapa pysäyttää kehitys on tehdä haittoja vähentävistä tuotteista (kuten sähkösavukkeista ja nuuskan käytöstä) helpommin saatavilla olevia. Tämä koskee koko maailmaa, mutta erityisesti maita, joissa tupakointi on yleisintä. Samaan aikaan tupakoinnin lopettamismenetelmiä on tehostettava.

"On keskityttävä sairauksien ja kuoleman ehkäisyyn. Emme voi vain katsoa, kuinka moni käyttää tupakkaa tai nikotiinia. Meidän on tarkasteltava, miten voimme vähentää keuhkosyöpä-, keuhkoahtaumatauti-, keuhkoahtaumatauti-, tuberkuloosi- ja sydän- ja verisuonitautitapauksia, jotka kaikki liittyvät nimenomaan tupakointiin", Derek Yach sanoo.

Tällä hetkellä WHO:n kampanjat säännellään voimakkaasti haittoja vähentäviä tuotteita, kuten sähkösavukkeita. Ensi vuonna järjestö aloittaa tupakkasopimuksen tarkistustyön.

Lähteet:
Savuttoman maailman säätiö

15 vuoden konferenssi


Pidätkö Vejpkollen:stä? Sitten voit tukea lehden työtä!

SWISH: 1231093830

Tai tukea jatkuvasti. Ryhdy Patreon-jäseneksi (toisin sanoen: tue Vejpkollen:n tilausta).. Linkki PATREON TRAILERiin PATREONissa
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *