Tupakkayhtiöt hylkäävät sähkösavukkeet

"Viranomaisilla on velvollisuus edistää vaihtoehtoja"

Sähkösavukkeet ja muut savuttomat tuotteet pelastaisivat monien tupakoitsijoiden hengen. Suurimmat tupakkayhtiöt keskittyvät kuitenkin edelleen perinteisiin savukkeisiin. Tämä käy ilmi uudesta tupakan muutosindeksistä. 

Tupakkayhtiöt tekevät huonoa työtä sellaisten tuotteiden tuottamisessa ja markkinoinnissa, jotka vähentävät tupakoinnin aiheuttamia haittoja. Näin todetaan uudessa barometrissa, jossa mitataan, miten yritykset investoivat savuttomiin nikotiinituotteisiin, kuten nuuskaan ja sähkösavukkeisiin.

"Huolimatta sitoumuksista ja lupauksista siirtyä vähemmän haitallisiin tuotteisiin, 95 prosenttia myynnistä on edelleen perinteisiä savukkeita 15 suurimman yrityksen keskuudessa", sanoo Derek Yach, puheenjohtaja ja perustaja Foundation for a Smoke Free World -säätiössä, joka on savuttoman maailman säätiön takana. Tupakan muuntumisindeksi.

Eläkkeet ohjaavat tupakkayhtiöitä

Tupakan muutosindeksi on käynnistetty keinona vaikuttaa haittojen vähentämisen kehittämiseen tupakka- ja nikotiiniteollisuudessa. Sen tavoitteena on antaa sijoittajille, terveysjärjestöille ja poliittisille päättäjille selkeä kuva siitä, mitä tupakkayhtiöt todella tekevät vähentääkseen tuotteidensa aiheuttamia haittoja.

"Pankkien ja eläkerahastojen osuus pörssilistattujen tupakkayhtiöiden sijoituksista on 85 prosenttia. Niillä on loistava tilaisuus edistää sellaisten haittoja vähentävien tuotteiden kehittämistä, jotka vaikuttavat maailman tupakoivan väestön terveyteen", Derek Yach sanoo.

8 miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain tupakointiin

Foundation for a Smoke-Free World -säätiön mukaan maailmanlaajuisesti 1,3 miljardia ihmistä käyttää tupakkaa. Heistä 8 miljoonaa kuolee tupakointiin liittyviin sairauksiin. Joka vuosi.

"Tupakoinnin lopettaminen ja haittoja vähentävät tuotteet vähentäisivät huomattavasti kuolemantapausten määrää seuraavien vuosikymmenten aikana", Derek Yach sanoo.

Viranomaisilla on suuri vastuu

Yachin mukaan indeksilista on osa laajempaa strategiaa tupakoinnin vähentämiseksi maailmanlaajuisesti. Tupakkateollisuudelle ei kuitenkaan riitä, että se investoi vähemmän haitallisiin tuotteisiin. Hallituksilla, erityisesti WHO:n tupakkasopimuksen allekirjoittajilla, on tärkeä vastuu.

"Todellista edistystä tapahtuu vasta, kun kaikki tupakkayhtiöt alkavat itse luopua savukkeista. Mutta jotta tämä onnistuisi, hallitusten on säädettävä järkeviä lakeja vaihtoehtojen edistämiseksi. WHO voi auttaa kannustamalla tupakan haittojen vähentämiseen", Yach sanoo.

Kielto esteenä

Mutta nykyisellään WHO ja monet muut järjestöt erittäin kielteinen suhtautuminen sähkösavukkeisiin. Tämä vaikuttaa kaikkiin maihin, mutta erityisesti alhaisen tulotason maihin, joissa tupakointi on yleisintä. Mutta myös erilaiset kiellot sähkösavukkeet kuten Tanskassa, Alankomaat, YHDYSVALLAT ja Intia muodostuvat suoranaisiksi kehityksen esteiksi. Se edistää vain savukkeiden myyntiä, Derek Yack sanoo.

"Tarvitsemme parempia strategioita savukkeiden ja myrkyllisten tupakkatuotteiden aiheuttamien haittojen torjumiseksi. Yhteisen haittojen vähentämisstrategian avulla voimme muuttaa tupakkateollisuuden käyttäytymistä. Se pelastaisi monia ihmishenkiä. Mutta edistyminen on turhauttavan hidasta", Derek Yach sanoo.

Snus ja e-savukkeet lisääntyvät hitaasti.

Ei ole yllättävää, että Swedish Match on yritys, joka investoi markkinoinnin ja myynnin osalta eniten haittojen vähentämiseen. Snus-myynnin osuus sen myynnistä on lähes puolet. Sitä seuraa Philip Morris International, jonka riskittömämpien tuotteiden myynti on 19 prosenttia kokonaismyynnistä. British American Tobacco on kolmantena 5 prosentin osuudella.

Tupakan muutosindeksi perustuu 35 eri indikaattoriin, jotka yritykset ovat toimittaneet, mukaan lukien markkinointi-, myynti- ja tutkimusbudjetit. Luettelo päivitetään joka toinen vuosi.
Foundation for a Smoke Free World on säätiö, jonka tavoitteena on savuton maailma yhden sukupolven kuluessa. Säätiö perustettiin Philip Morris Internationalin vuonna 2018 myöntämän avustuksen avulla, mutta se toimii ja tekee päätöksiä rahoittajasta riippumattomasti.

Lähteet:

Tupakan muutosindeksi


Pidätkö Vejpkollen:stä? Sitten voit tukea lehden työtä!

SWISH: 1231093830

Tai tukea jatkuvasti. Ryhdy Patreon-jäseneksi (toisin sanoen: tue Vejpkollen:n tilausta).. Linkki PATREON TRAILERiin PATREONissa
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *