E-savukeyritys haastetaan oikeuteen laittomasta mainonnasta

Värikkäistä makukuvauksista voidaan määrätä miljoonasakko.

"Oletko aloittelija? Me autamme sinua!". "Lopeta tupakointi aloituspakkauksillamme!" "Vastustamaton hedelmäkarkkimaku" Nämä ilmaisut ovat saaneet Ruotsin kuluttajaviraston näkemään punaista. Nyt virasto haastaa ensimmäistä kertaa ruotsalaisen sähkösavukeyrityksen oikeuteen luvattomasta markkinoinnista.

Viime keväänä Ruotsin kuluttajavirasto kiinnitti huomiota siihen, että Ecoswe (Ecocig) oli tekstiä ja kuvia, jotka eivät vastanneet lain vertailuarvoja. Kanteen mukaan Ecoswe mainosti nikotiinipitoisia e-nesteitä ja sähkösavukkeita käyttämällä sekä verkkosivustollaan että sosiaalisessa mediassaan arvolatautuneita kuvauksia, rohkaisevia bannereita ja houkuttelevia tarroja.

Ecocig sanovat puolestaan tehneensä parhaansa muuttaakseen tuoteselosteitaan kuluttajaviraston tarkastajien kanssa käymänsä vuoropuhelun perusteella. Yhden omistajan mukaan tämä työ on jatkunut koko viime vuoden, Ash Abbasi.

"On valitettavaa, että KO on päättänyt tehdä meistä esimerkin. Olemme pyrkineet kaikin tavoin noudattamaan voimassa olevaa lainsäädäntöä. Otamme helmikuussa käyttöön uuden verkkosivuston, joka näyttää erilaiselta", sanoo Ash Abbasi Vejpkollen:hen.

Epäselvät säännöt

Kuten Vejpkollen on aiemmin raportoinut, säännöt, jotka koskevat e-savukkeiden markkinointia on vaikea tulkita. Täydellinen kielto koskee joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta kaikkia nikotiinia sisältäviä tuotteita. Jopa useat osat tai koko vejp-laite kuuluvat saman lain soveltamisalaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että tiettyjä tuotteita voidaan markkinoida vain suoraan oston yhteydessä. Ja silloinkin vain verkkokaupassa, jossa on mahdollista mennä maksaa suoraan kassalle, ei bannereiden tai sosiaalisen median kautta.

Tuotekuvaukset ovat sallittuja, mutta niitä rajoittaa se, että arvosanat, houkuttelevat kuvat ja tarjoukset eivät ole sallittuja. Tuotteisiin liittyvät positiiviset asiakasarvostelut ovat myös kiellettyjä.

Nikotiinittomia täytteitä, paristoja ja useita lisävarusteita ei kuitenkaan säännellä, ja niitä voidaan pitää vapaasti kaupan.

Ecoswen Ash Abbasin mukaan lakia on vaikea noudattaa. Hänen mukaansa jopa Ruotsin kuluttajavirasto ei tunnu tietävän, mikä laki on.

"Työskentelemme aloilla, joilla lainsäädäntö on epäselvä, mikä käy ilmi myös vaatimuksesta. He itse kirjoittavat, että laista tai sen valmistelusta ei selviä, mitä erityistietoja voidaan antaa. Tai mitkä tuotekuvat ovat sallittuja sähkösavukkeiden ja täyttöastioiden myynnin yhteydessä internetissä" sanoo Ash Abbasi.

"Ei-kohtalaiset" esitykset

Mukaan Ida Nyström, kuluttajaviraston oikeudellinen neuvonantaja, kyse on kuitenkin Ecoswen törkeästä huolimattomuudesta.

"Yritys tekee tuotteista useita "ei-myötähäpeällisiä" esittelyjä, ja houkuttimina ovat myös ilmainen toimitus ja myyntihintoihin viittaavat tarrat." sanoo Ida Nyström.

Hän väittää myös, että jo e-nesteen nimi "Ecojuice" antaa ymmärtää, että e-nesteellä on jonkinlaista ympäristö- tai terveyshyötyä. Tämä on Ruotsin kuluttajaviraston mukaan myös laitonta.

Miljoonan euron sakot

Tämä on ensimmäinen kerta, kun sähkösavukkeiden markkinointia on testattu oikeudessa. Ida Nyströmin mukaan oikeuskäytäntöä tarvitaan, jotta virasto voi jatkossa soveltaa lakia oikein.

"Mielestäni tapaus on mielenkiintoinen. Kyseessä on suhteellisen uusi säädös. Meidän mielestämme se on kristallinkirkas. On mielenkiintoista nähdä, onko tuomioistuin samaa mieltä", hän sanoo.

Joissakin tapauksissa tapaus Patentti- ja markkinaoikeus jopa vuosi tuomion antamiseen. Kaikki riippuu siitä, onko osapuolilla sama näkemys tapahtuneesta vai ei. Mahdollisen seuraamuksen suuruus riippuu yrityksen liikevaihdosta, mutta se voi olla jopa euroa. miljoona kruunua.

Tämä voi olla tuhoisa Ecoswen kaltaisille pienemmille yrityksille. Yritystä johtaa viisi henkilöä, ja sillä on kolme työntekijää.

"Sillä, että Kuluttajavirasto päättää epäselvän lainsäädännön vuoksi käyttää meitä ohjaavana tuomiona, on tuhoisia seurauksia yrityksellemme", sanoo Ash Abbasi Vejpkollen:hen.

Voit lukea Ecoswea (Ecocig) vastaan nostetun kanteen kokonaisuudessaan täältä:
Ruotsin kuluttajavirasto vs. hyvä maku


Pidätkö Vejpkollen:stä? Sitten voit tukea lehden työtä!

SWISH: 1231093830

Tai tukea jatkuvasti. Ryhdy Patreon-jäseneksi (toisin sanoen: tue Vejpkollen:n tilausta).. Linkki PATREON TRAILERiin PATREONissa
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *