E-cigaretfirma sagsøgt for ulovlig reklame

Kan få en millionbøde for farverige smagsbeskrivelser

"Er du nybegynder? Vi hjælper dig!". "Stop med at ryge med vores startpakker!" "Uimodståelig frugtslik-smag" Disse udtryk har fået den svenske forbrugerstyrelse til at se rødt. Nu sagsøger styrelsen for første gang et svensk e-cigaretfirma for uautoriseret markedsføring.

Det var sidste forår, at den svenske forbrugerstyrelse gjorde opmærksom på, at Ecoswe (Ecocig) havde tekst og billeder, der ikke var i overensstemmelse med lovens benchmarks. Ifølge søgsmålet promoverede Ecoswe nikotinholdige e-væsker og e-cigaretter ved hjælp af værdiladede beskrivelser, opmuntrende bannere og lokkende klistermærker, både på sin hjemmeside og på de sociale medier.

Ecocig siger på deres side, at de har gjort deres bedste for at ændre deres produktbeskrivelser i dialog med Forbrugerstyrelsens inspektører. Ifølge en af ejerne har dette arbejde stået på hele sidste år, Ash Abbasi.

"Det er beklageligt, at KO har valgt at statuere et eksempel med os. Vi har gjort en stor indsats for at overholde den gældende lovgivning. Vi lancerer en ny hjemmeside i februar, som kommer til at se anderledes ud", siger Ash Abbasi til Vejpkollen.

Uklare regler

Som Vejpkollen tidligere har rapporteret, er reglerne omkring markedsføring af e-cigaretter er vanskelige at fortolke. Et totalt forbud, med visse undtagelser, gælder for alle produkter, der indeholder nikotin. Selv flere dele eller hele vejp-enheden falder ind under den samme lov. I praksis betyder det, at visse produkter kun kan markedsføres i direkte forbindelse med et køb. Og så kun i en onlinebutik, hvor det er muligt at gå betale direkte til kassererenikke gennem bannere eller sociale medier.

Produktbeskrivelser er tilladt, men begrænset af, at værdiord, lokkende billeder og tilbud ikke er tilladt. Positive kundeanmeldelser i forbindelse med produkterne er også forbudt.

Men nikotinfri shortfills, batterier og forskelligt tilbehør er ikke reguleret og kan markedsføres frit.

Ifølge Ash Abbasi fra Ecoswe er loven svær at følge. Han siger, at selv den svenske forbrugerstyrelse ikke synes at vide, hvad loven går ud på.

"Vi arbejder med områder, hvor lovgivningen er uklar, hvilket også fremgår af kravet. De skriver selv, at det ikke fremgår af loven eller dens forarbejder, hvilke konkrete oplysninger der må gives. Eller hvilke billeder af produkter, der er tilladt i forbindelse med salg af elektroniske cigaretter og genopfyldningsbeholdere på internettet", siger han. Ash Abbasi.

'Ikke-moderate' præsentationer

Ifølge Ida NyströmI følge advokat for Forbrugerstyrelsen i sagen er der dog tale om grov uagtsomhed fra Ecoswes side.

"Virksomheden laver flere "non-messy" præsentationer af produkterne, der er også lokkemidler i form af gratis fragt og klistermærker, der peger på udsalgspriser." siger Ida Nyström.

Hun hævder også, at selve navnet på e-væsken, "Ecojuice", antyder, at e-væsken har en eller anden form for miljø- eller sundhedsmæssig fordel. Det er også ulovligt ifølge den svenske forbrugerstyrelse.

En million i bøder

Det er første gang, at markedsføringen af e-cigaretter er blevet afprøvet i retten. Og ifølge Ida Nyström er der brug for retspraksis, hvis styrelsen skal kunne anvende loven korrekt i fremtiden.

"Jeg synes, det er en interessant sag. Det er et relativt nyt stykke lovgivning. Som vi ser det, er den krystalklar. Det bliver interessant at se, om retten er enig," siger hun.

I nogle tilfælde kan en sag i Patent- og markedsdomstolen op til et år for at nå frem til en afgørelse. Det hele afhænger af, om parterne har samme opfattelse af, hvad der er sket eller ej. Størrelsen på en eventuel bøde afhænger af virksomhedens omsætning, men den kan være op til En million kroner.

Noget, der kan være ødelæggende for mindre virksomheder som Ecoswe. Virksomheden drives af fem personer og har tre ansatte.

"Det faktum, at Forbrugerstyrelsen på grund af uklar lovgivning vælger at bruge os til en vejledende dom, vil få ødelæggende konsekvenser for vores virksomhed", siger han. Ash Abbasi til Vejpkollen.

Du kan læse hele retssagen mod Ecoswe (Ecocig) her:
Forbrugerstyrelsen mod den gode smag


Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *