Yhdysvallat: maustettuja sähköisiä mehuja ei kielletä kansallisesti

vejp-ostajien tulevaisuus on kuitenkin edelleen uhattuna.

Yhdysvalloissa ei tule olemaan kansallista kieltoa maustetuille sähköisille mehuille Donald Trumpin myönteisistä kommenteista huolimatta. Tämän on nyt ilmoittanut Food and Drug Administration (FDA) -viraston päällikkö Ned Sharpless, Huffington Postin mukaan.

"Hyödynnämme lakeja, jotka pannaan täytäntöön vuonna 2020", sanoo Ned Sharpless.

Lait, joista hän puhuu, merkitsevät sitä, että vejp-tuotteiden valmistajien on enemmän tai vähemmän todistettava itse, että heidän myymänsä tuotteet eivät vahingoita kansanterveyttä. Tämä tapahtuu toimittamalla hakemus (PMTA - premarket approval) FDA:lle. FDA päättää sitten pitkän prosessin kautta, voiko yritys myydä tuotetta vai ei. Yritysten on haettava lupaa kaikille tuotteille, myös sähköisille mehuille, jotka ovat olleet markkinoilla vuodesta 2016 lähtien. Ja se tulee olemaan kallista, hyvin kallista.

Tähän mennessä vain yksi tuote on läpäissyt kaksivuotisen prosessin ja saanut luvan. Kyseessä on IQOS - tupakkajätti Philip Morrisin myymä lämpöä ei polttava tupakkatuote. Uusia lakeja kritisoivat selvästi ainakin pienemmät yritykset, jotka valmistavat vejp-tuotteita (erityisesti sähköisiä mehuja).

"Ellei FDA:n sääntelyjärjestelmää muuteta, vain suurimmat tupakkayhtiöt voivat saada uuden tuotteen hyväksytyksi", sanoi Gregory Conley, American Vape Association lausunnossaan.

E-savukkeita koskevat kohtuuttomat säännöt

Monien tarkkailijoiden mukaan FDA:n lainsäädäntö estää käytännössä lähes 90 prosenttia valmistajista myymästä nykyisiä tuotteitaan. Vielä tämän vuoden elokuussa yksi maan suurimmista kauppajärjestöistä teki tämän valinnan,  VTA, haastaa FDA:n oikeuteen "kohtuuttomista säännöksistä ja hakuprosessista". Samalla järjestö väittää, että sääntöjen täytäntöönpanon määräaikaa on muutettu niin monta kertaa, että pienten ja keskisuurten yritysten on mahdotonta jättää hakemuksiaan.

Yli 40 000 vejp-ostajan tilanne Yhdysvalloissa on siis edelleen epävarma. Jos lait tulisivat voimaan tänään, se merkitsisi periaatteessa samaa kuin maustettujen e-mehujen myyntikielto.

Vielä ei ole selvää, miten FDA:n selvennys vaikuttaa eri osavaltioiden väliaikaisiin paikallisiin kieltoihin. Kaksi newyorkilaista yritystä on kuitenkin ryhtynyt oikeustoimiin saadakseen maustettujen sähköisten mehujen myynnin kieltävän päätöksen kumottua, kirjoittaa VTA lehdistötiedotteessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *