USA: Inget nationellt förbud mot smaksatt e-juice

Men vejpshopparnas framtid fortfarande hotad

Det blir inget nationellt förbud mot smaksatt e-juice i USA, trots att Donald Trump yttrat sig positiv till det. Det meddelar nu Food and Drug Administration (FDA) chef Ned Sharpless, enligt tidningen Huffington Post.

”Vi kommer att använda oss av de lagar vi har som kommer att implementeras 2020” säger Ned Sharpless.

De lagar han pratar om innebär att tillverkare av vejpprodukter mer eller mindre själva måste bevisa att produkterna de säljer inte skadar folkhälsan. Detta görs genom en ansökan (en PMTA – pre market approval) till FDA. Genom en lång process ska FDA sedan avgöra om företaget får sälja produkten eller inte. Företagen måste söka tillstånd för alla produkter, inklusive e-juice, som funnits på marknaden sedan 2016. Och det blir dyrt, mycket dyrt.

I dagsläget har bara en produkt klarat sig igenom en två år lång process och blivit godkänd. Det är IQOS – en tobaksprodukt – heat-not-burn – som säljs av tobaksjätten Philip Morris. Kritiken mot de nya lagarna är tydlig, åtminstone från de mindre företag som tilverkar vejpprodukter (i synnerhet e-juice)

”Om inte FDA:s regelsystem ändras så kommer ingen förutom de allra största tobaksbolagen att kunna få en ny produkt godkänd”, sade Gregory Conley, American Vape Association i ett uttalande.

Orimliga regler för e-cigaretter

Enligt många bedömare kommer FDA:s lagverk effektivt stoppa nära 90 procent av tillverkarna att sälja sina nuvarande produkter. Så sent som i augusti i år valde en av landets större branschorganisationer,  VTA, att stämma FDA för vad de kallar ”orimliga regelverk och ansökningsprocess”. Samtidigt menar organisationen att deadlinen för när reglerna ska tas i bruk ändrats så många gånger att det är omöjligt för mindre och medelstora företag att kunna lämna in sina ansökningar.

Så för USA:s över 40 000 vejpshoppar är läget fortfarande osäkert. Om lagarna träder ikraft idag skulle det i princip innebära samma sak som ett förbud att sälja smaksatt e-juice.

Hur de tillfälliga lokala förbuden i olika delastater påverkas av FDA:s klargörande påverkas är inte klart ännu. Två New York-baserade företag har dock vidtagit rättsliga åtgärder för att få beslutet om förbud mot försäljning smaksatt e-juice ogiltigförklarat, skriver VTA i ett pressmeddelande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *