Sverige stoppar Spaniens planer för påsar – ”Rökning större hälsofara”

Svenska regeringen tar i med hårdhandskarna för att skydda nikotinpåsarnas framtid i Europa. Det står klart sedan regeringen valt att på hårdast möjliga sätt kritisera Spaniens förfrågan om att få tvinga ner nikotinhalten i påsarna till 0,99 mg per påse. I praktiken innebär det ett förbud, menar regeringen.
“Nikotinpåsar är inga hälsoprodukter, och det är därför vi i Sverige har reglerat dem. Men i ett läge där rökning är tillåtet borde också nikotinpåsar vara tillåtna” säger utrikeshandelsminiister Benjamin Dousa till tidningen Expressen

Flera länder inom EU planerar eller har redan infört restriktioner för nikotinportioner. Vissa länder, som Tyskland, Nederländerna och Belgien har förbjudit all försäljning (men tillåter privatimport). Frankrike vill göra likadant. 

Men så finns det länder som gör lite annorlunda. I Spanien vill regeringen reglera påsarna till vad många skulle kalla oigenkännlighet. Precis som kommande lagstifting i Danmark ska endast artificiell tobakssmak ska vara tillåten. Till skillnad från Danmarks föreslagna begränsning på 9 mg per gram vill Spanien dra ner till lägre än 1 mg per påse, 0,99 mg.

”Hindrar den fria rörligheten”

Även om få mäter på det sättet (olika märken har olika stora påsar och nikotinmängden mäts per gram) så innebär det Spanska förslaget en såpass kraftig begränsning att svenska regeringen nu sätter ner foten. Nikotinportioner är ju trots allt en produkt som i stor utsträckning tillverkas och exporteras av svenska företag. Begränsningen anses helt enkelt påverka svenska intressen.

“I det spanska förslaget anges ett tak som i praktiken innebär att samtliga berörda produkter på marknaden utesluts. Det är en ingripande åtgärd som hindrar den fria rörligheten på EU:s inre marknad. Det kan vara en förbjuden åtgärd, enligt EU fördraget.” skriver regeringen.

Många rökare i Spanien

Regeringen påpekar att bruket av nikotinportioner och snus i Sverige har haft effekt på hur befolkningen använder nikotin. Andelen rökare i Sverige ligger på 5,6 procent jämfört med 22,3 procent som är snittet i unionen. Närmare 20 procent av svenska befolkningen använder däremot snus, nikotinportioner och e-cigaretter.

I Spanien röker idag 23 procent av befolkningen som är över 14 år.

“Cigaretter och röktobak utgör en större hälsofara än rökfria tobaks- och nikotinprodukter. Enligt OECD är rökning den enskilt viktigaste orsaken till flertalet sjukdomar såsom vissa former av cancer, hjärtattacker och stroke. Lungcancer är den främsta orsaken till cancermortalitet och rökning utgör den främsta riskfaktorn för lungcancer. I den mån snus ersätter konsumtion av cigaretter bedöms det därför ur ett hälsoperspektiv som en positiv utveckling.” skriver regeringen.

Oro för beroende stället för cancer

Enligt Spanien motiveras begränsningen av nikotinpåsarna av liknande argument. Men åt andra hållet. Man fokuserar inte på cancer och andra sjukdomar, utan på nikotinet och dess beroendeframkallande egenskaper. Oron för att nikotinpåsar blir populära bland unga är stor, inte bara i Spanien utan även i andra EU-länder. Men enligt svenska regeringen måste det finnas proportionalitet i regleringen. Spanien måste därför visa varför just den här regleringen skyddar unga bättre än andra åtgärder. I Sverige regleras exempelvis nikotinpåsar via åldergränser, begränsningar i marknadsföringen och skatter. Även ett lagningsförbud ligger på bordet för kommande lagstiftning.

“Spanien har i sin anmälan inte redogjort för varför andra, mindre ingripande åtgärder inte skulle kunna vara tillräckliga och proportionerliga i förhållande till det syfte som regleringen ämnat uppnå” skriver regeringen.

Ovanligt starkt utlåtande

Det detaljerade utlåtandet som regeringen nu har lämnat är en skarpare form av reaktion som man enligt direktivet kan lämna på andra medlemsstaters lagförslag, till skillnad från att endast lämna en kommentar. En medlemsstat som får ett detaljerat utlåtande måste besvara synpunkterna och redovisa vilka åtgärder som medlemsstaten tänker vidta för att undanröja det hinder som regleringen orsakar.

”Ingen hälsoprodukt”

Till tidningen Expressen säger Sveriges utrikeshandelsminister Benjamin Dousa att regeringen, via sitt utlåtande, vill visa att man står upp för det svenska snuset och tillika nikotinpåsarna.Enligt Benjamin Dousa är det här första gången som verktyget används i snusfrågor, och det har tidigare bara använts vid ett fåtal tillfällen i andra frågor. 

“Vi vill skicka en signal till resten av EU-länderna att vi kommer att stå upp för svenska snusare. Vitt snus är ingen hälsoprodukt. Men i ett läge där rökning är tillåtet borde också vitt snus vara tillåtet, säger Benjamin Dousa, till Expressen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *