Forskare: ”Rådgivning och e-cigg väldigt effektivt för att sluta röka”

Hundratals rökare, som besökte akutmottagningar i England, blev under en period erbjudna gratis e-cigaretter. Samtidigt fick de rådgivning om att sluta röka. Efter sex månader utvärderade forskare från University of East Anglia försökspersonernas rökvanor.
“Försöket visade att en liknande nationell intervention skulle kunna leda till att ytterligare 22 000 britter slutar röka, årligen” konstaterar läkaren Ian Pope från UEA Norwich Medical School.

Under besök på olika akutmottagningar blev 484 patienter, samtliga dagligrökare, erbjudna ett startkit med e-cigaretter samt en remiss för att besöka till en rökavvänjningsrådgivare. En andra grupp om 488 rökande patienter fick istället skriftlig information om hur man får tillgång till rökavvänjningstjänster, men hänvisades inte dit direkt och fick inget vejp-kit.

Studien visade att de som remitterades till tjänsterna och erbjöds ett vejp-kit slutade röka i betydligt större omfattning jämfört med den andra gruppen. EDet rörde sig om närmare dubbelt så många lyckade försök. 23 procent som slutade röka efter sex månader, jämfört med 13 procent i den icke-vejpande gruppen, enligt resultaten som nyligen blev offentliga via University of East Anglia.

Nådde rökare i utsatta grupper

Enligt forskarna bör akutmottagningar i framtiden titta på möjligheterna till liknande interventioner.

“Det har visat sig vara en lyckad metod för att nå grupper av befolkningen som kanske inte rutinmässigt engagerar sig i rökavvänjningstjänster, men samtidigt är de som har mest att vinna på att sluta röka.” säger forskarna till BBC.

”Kan rädda tusentals liv”

Enligt läkaren Ian Pope kan den här typen av interventioner spela stor roll i arbetet med att minska rökningen i Storbritannien. I dagsläget röker närmare 15 procent av befolkningen, men betydligt fler (närmare 25 procent) i socioekonomiskt utsatta grupper och personer med någon form av psykisk ohälsa. Det är en sjunkande andel, men även en utveckling som går att snabba på menar forskarna bakom studien.

 ”At byta till e-cigaretter kan rädda tusentals liv. Vi tror att om den här interventionen infördes brett så skulle det kunna leda till att över 22 000 ytterligare personer slutar röka varje år. Och när en rökare besöker en akutmottagning kan det öppna för en värdefull möjlighet för människor att få stöd för att sluta röka. Det kommer sannolikt att förbättra deras möjligheter till återhämtning från vad som än har fört dem till sjukhuset, men även förebygga framtida sjukdomar.” säger Dr Ian Pope till BBC.

Visar att vejpning är effektivt

Caitlin Notley, professor i beroendevetenskap vid Univeristetet i East Anglia, som agerat försöksmedledare under studien, konstaterar att vapes, e-cigaretter, visat sig vara ett bra alternativ, som kan hjälpa människor att sluta röka. 

”Vi vet att vejpning är betydligt mindre skadligt än att röka tobak, och att e-cigaretter har visat sig hjälpa rökare att sluta”, säger hon till BBC. ”Ungefär hälften av alla som röker kommer att dö i förtid och rökare förlorar i genomsnitt 10 år av livet. För varje död orsakad av rökning lider ungefär 30 fler av en rökrelaterad sjukdom.” säger Caitlin Notley.

Minskar rökningen – och vårdkostnaderna

Studien, som finansierades av statliga National Institute for Health and Care Research (NIHR), publicerades nyligen i Emergency Medicine Journal. Resultaten kan få betydelse för framtida inteventioner och får stöd av anti-rökorganisationer i Storbritannien.

”Rökning kostar sjukvården och skattebetalarna miljarder varje år i helt undvikbara hälso- och socialvårdskostnader. Att uppmuntra fler människor att sluta röka tobak kommer att stödja dem att leva friskare liv.” säger Hazel Cheeseman, vd för den offentliga hälsoorganisationen Action on Smoking and Health (ASH). ”Den här typen av lågkostnadsstöd, som ebjuds i samband med annan vård, är precis vad vi behöver för att snabbt minska rökningen, särskilt bland rökare i utsatta grupper”, säger hon till BBC.


Källor till den här artikeln:

Länk till studien, publicerad i Emerency Medicine Journal.
Cessation of smoking trial in the emergency department (CoSTED): protocol for a multicentre randomised controlled trial

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *