KRÖNIKA: Varför vågar ni inte debattera, Non Smoking Generation?

KRÖNIKA. Härom dagen (23/3/2023) satt Non Smoking Generation i TV4:s nyhetsmorgon och beklagade sig över att ungdomar på skolor använder engångsvapes. Självklart är det inte bra. Det är rent av förödande och vi kan nog alla hålla med om att ungdomar inte SKA nyttja de här produkterna.

Men en tanke slår mig, varför ges det utrymme i medierna för bara den ena sidan? Varför får NSG sitta och prata helt oemotsagda i rikstäckande TV?

”Vill att våra barn ska hålla på”

Non smoking generation, som i början hade ett behjärtansvärt mål att få folk att sluta röka, har skiftat lite och har i sin retorik blivit väldigt likt en radikal organisation på ena kanten av den här debatten. Redan initialt kommer en lögn. ”Det beror ju för det första på att det finns en industri som vill att våra barn ska hålla på med de här produkterna” Direkt citat från Helen Stjerna, generalsekreterare för NSG.

Vi pausar en stund redan där. Ok, jag kan inte redovisa syftet för en fabriksägare som har sin fabrik i ett land som jag inte ens har satt min fot i, MEN tror du, Helen Stjerna, ärligt att de av oss som arbetar seriöst med skademinimering och har flertaliga år bakom ryggen i branschen med e-cigaretter, att mitt mål är att kränga så mycket som möjligt till valpar som inte ens är vuxna nog att köpa energidryck enligt matvaruhandelns normer? 

Langar Pfizer tramadol?

Nej, definitivt inte. Det finns dock skrupelfria individer som privat importerar e-cigaretter för att till varje pris sälja dessa, oavsett vem köparen är eller ens har köparens ålder i åtanke men här kommer ett för dig kanske chockerande uttalande. DESSA INDIVIDER ÄR INTE EN DEL AV BRANSCHEN. Lite på samma sätt som killen som langar tramadol till vem som helst inte är en del av läkemedelsindustrin. Eller är det kanske Pfizer, Astra, med flera som har skulden i tablettmissbruk?

Är BMW, SAAB, Volvo och alla andra bilgiganter skyldiga till alla dödsfall inom biltrafiken? Det uttalandet faller på sin egen orimlighet. Olämpligt förfarande och handhavande ÄR ett faktum.

Får inte göra reklam

Jag ser vidare och det tar bara ett par sekunder till i klippet så kommer nästa påstående som är direkt taget ur luften och det är att produkterna marknadsförs mot minderåriga. Jag vet inte riktigt hur det ser ut hos alla andra, men jag är rätt säker på att det inte hänger en massa dekaler och planscher i fönstret, och i min butik gäller 18 år för att ens vistas inne i butiken.

Jag får inte ha reklam för nikotinprodukter på ett inträngande sätt, det finns det lagar och regler för och kommunerna SKA se till att detta efterföljs. De av oss som faktiskt följer dessa regler välkomnar kontroller av både produkter, utrymme och reklam.

Tjatar om smakförbud

Det nämns även en ånger över att ett smakförbud inte gick igenom. Ok, så man vill få folk att sluta röka genom att ta bort sådant som bevisligen får folk att sluta röka. På vilken planet är den logiken hållbar? Värt att notera är att Helen själv understryker att de TROR att det beror på “dessa härliga smaker” och att tobaksindustrin “framställt” de här produkterna som mindre farliga.

Vääääänta lite nu. Sist jag kollade var varken Vaporesso, Smok, Dovpoo, Voopoo, Oxva med flera ägda av tobaksindustrin. Inte heller Dinner Lady, IVG, eller för all del, Dr. Koyuki är ägda av tobaksindustrin… eller kanske finns det en hemlighet i doktorns labb som vi inte vet om? Mystik så det förslår, inte sant?

Vad ”vet” Helen Stjerna?

Jag vet inte om Helen har tagit del av brittiska NHS:s forskning om e-cigaretter kontra vanliga cigaretter, där det visade sig att det var enormt mycket hälsosammare att suga på en vape istället för att suga på brinnande papper och löv. (Jag tycker att det verkar rätt självklart när man vet vad en vejp innehåller, men jag kan ju ha fel igen. Sånt kan ju hända)

Hon säger dessutom direkt efteråt som svar på frågan om det är mindre farligt “Det vet
vi inte”

Cherry picking galore

Hela tiden så återkommer hon till att “men det är ju en massa smaker och nikotin” … Ja? Vi vuxna brukare vet om detta. Det är DÄRFÖR vi kastade stinkpinnen till fördel för något som kan lugna nikotinspöket OCH smaka bra. Jag kan bara cirkulera till den video som släpptes i smakförbudets tidevarv där många människor av äldre snitt, undertecknad inräknad, påtalade att utan smakerna, hade vi nog kostat samhället bra mycket mera i sinom tid med sjukvårdskostnader, utebliven arbetstid med mera. Men nej.

Man går helt i linje med att “det som inte håller med oss, det är inte sant”. Jag tror att uttrycket kallas för cherrypicking. Om man nu inte är bekant med uttrycket, så följer här en wikipedialänk och det känns ganska precis som vad NSG sysslar med i det här läget.
Cherry Picking enligt Wikipedia

Rökfri – inte nikotinfri

Nu, Helen, vill jag att du visar exakt VAR du hittar en marknadsföring till ungdomar i Sverige från ett seriöst företag i e-ciggbranschen. Jag ber om ursäkt om jag inte håller andan, för tydligen behöver man syre för att leva.

Ungefär här, har jag tappat all form av respekt jag hade för representanter för NSG. Ska tilläggas att den inte var stor till att börja med, men i allafall. Jag är rökfri även om jag inte är nikotinfri. Jag ger upp det här klippet nu. All denna tvekan, och sidosteppande av frågor för att föra fram en felaktig information gör mig helt enkelt bara uppgiven.

”Flat earth” varning

Det är nästan lite flat-earther varning då det är samma känsla som infinner sig när jag lyssnar på fraser som innehåller direkta felaktigheter, suckanden och tvekanden.

Tyvärr har programledarna inte heller tillräckligt med information för att ställa frågor som befinner sig utanför tyckande och troende-sfären, men det är till viss del förståeligt då deras jobb inte är att vara undersökande, utan mer intervjuande.

Opartisk forskning finns

Helen. I all välmening, och med respekt säger jag till dig följande: Om du inte vill likställas med foliehattar och konspirationsteoretiker så behöver du läsa på lite grann. Vet du. Jag kan till och med ge dig tips till personer du kan kontakta för att faktiskt få reda på hur saker och ting ligger till. Till och med jag är beredd att ta en diskussion med dig trots att jag bara har forskningsresultat i pdf filer (Jodå, Helen, det finns oberoende och opartisk forskning om e-cigaretter, dess skadeverkan, dess skademinimering och dessutom fullständiga innehållsförteckningar för produkterna) men om du vill diskutera, eller hör och häpna, kanske till och överkommer fegheten och vågar debattera, får jag föreslå att du pratar med följande personer:

Victor Bryn-Jensen, Ordförande i BELC
Karl-Åke Johansson Talesperson för Användarföreningen NNA Sweden
Stefan Mathisson, Redaktör för onlinemagasinet Vejpkollen
Linus Gustafsson. AKA Dr Koyuki, mångårig tillverkare av e-juice

Ensidig debatt

Och givetvis skulle inte denna harang vara komplett utan en liten parallell. Det var en gång ett land, där bara ena sidan kom till tals. Man delade upp människor i grupperingen Vi och Dom, och redovisade bara en reviderad sida av allt, som utmålade “dom” som ett hot, en fara.
Det finns anledningar till att en debatt har två sidor.

Mathias Norman
Den sura, vejpande snart 50-åriga gubben som just nu sitter och suger på
en god vattenmelon-juice med nikotin.

2 Kommentarer om "KRÖNIKA: Varför vågar ni inte debattera, Non Smoking Generation?"

  1. Allways follow the money, sägwr ett gammalt klokt ordspråk.
    Det intressanta vore om NSG kunde öppet redovisa varvderas pengar kommer ifrån. Vi vet att alla anti rök föreningarna, inkl NSG får pengar från läkemedelsindustrin som direkt förlorar miljardbelopp på att vejp funkar bättre än läkemedelsindustrins preparat (se Cochrane report).
    Vi vet också att kampanjen som nu drar över världen är funansierad av Bloomberg som aktivt mutar sig fram för att skydda cigarettmarknaden. Undrar hur många miljoner NSG fick?

  2. NSG lutar sig inte mot forskning dom bara tror en massa känns som deras informations källa är Facebook för det som skrivs där är alltid sant. Det är egentligen fruktansvärt att sådana människor får sådant utrymme i media som är så inkompetenta i området. Men säkert får dom pengar från något ställe så för att kunna finnas så säjer dom vad som. Jag driver själv en vejp butik och det Mathias säger är verkligheten problemen är svart importen på engångs e-cigg som säljs till även mindre åriga. Etablerade vejp butker är inte problemet vi är stenhårda på lagar, regler, godkända produkter och vilka vi säljer till. Som ett extra tillägg till det Mathias skriver och en liten hälsning till NSG så finns det lösningar på problem som kallas samarbete och information mellan vejp butik, Länsstyrelse och Kommun.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *